• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

Mesud Barzani: Fransa’nın Kürdistan’la istikrarlı dostluğu var

Mesud Barzani: Fransa’nın Kürdistan’la istikrarlı dostluğu var
Başkan Mesud Barzani, Hewler’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Başkan Mesud Barzani, Hewler’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Görüşmenin ardından Macron Şehit Hucam Surci’nin ailesi ve Peşmergelerle de görüştü.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayeq görüşen Emmanuel Macron, daha sonra Başkan Mesud Barzani ile de bir araya geldi.

Başkan Barzani’nin Ofisin’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Fransa’nın Hewler Başkonsolosu Olivier Decottignies de hazır bulundu.

Görüşmede Başkan Barzani, Kürdistan halkı ve Peşmerge'ye IŞİD'e karşı mücadelede verdikleri destekten dolayı Fransa halkına ve ülkesine teşekkür etti, bu desteği iki halk arasındaki “ortak onur tarihi” şeklinde nitelendirdi.

Barzani, Kürdistan halkının birlikte yaşam kültüre sahip olduğunu ve IŞİD'in Kürdistan halkını bu kültürden koparamadığını ve Kürt toplumunda yer edinemediğini vurguladı.

Başkan Barzani ayrıca Cumhurbaşkanı Macron'a Irak'a verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, Başkan Barzani'yi görmek istediğini ifade ederek, iki halk arasındaki dostluğun devamını ve Fransa'nın IŞİD’e karşı mücadelede desteğinin sürdüreceğini aktardı.

Peşmerge'nin teröre karşı cesurca savaştığını ve ilham kaynağı olduğunu ifade eden Macron, sahada cesur savaşçılar olmadan dış yardımın da başarılı olmayacağı söyledi.

Görüşmede Başkan Barzani, terör tehdidinin devam ettiğini dile getirdi.

Hewler ve Bağdat arasındaki ilişkileri, Irak’taki siyasi süreci ve yaklaşan Irak seçimlerinin de ele alındığı görüşmede, iki lider Irak seçimlerinin değişim ve halkın iradesi ile arzularının hayata geçirilmesi için iyi bir imkan olmasını diledi.

Şengal ve Rojava’daki durumun da ele alındığı görüşmede Barzani, Suriye’deki Kürtlerin geleceği ile ilgili endişelerini dile getirdi.

Görüşmenin ardından Başkan Barzani, Cumhurbaşkanı Macron'a Kürdistan halkının teröre karşı direnişinin sembolü olarak Peşmerge heykelini hediye etti. Macron da Barzani'ye Fransa Cumhuriyeti'nin sembolü olan özel bir hediye takdim etti.

Başkan Barzani, görüşmenin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Hewler’de kabul etme şerefine eriştim” dedi.

Barzani, şunları kaydetti:

“Irak ve Kürdistan'daki son gelişmeleri konuştuk ve bu vesileyle Fransa'nın Kürdistan ile sonsuza kadar hafızamızda kalacak olan istikrarlı dostluğuna şükranlarımı ilettim.”

Görüşmenin ardından Macron, IŞİD tarafından Musul’da başı kesilerek şehit edilen Hucam Surçi'nin ailesi ile görüştü.

Görüşme esnasında Macron şehit ailesine: “Sizi görmekten mutluluk duydum” dedi.

Hucam Surçi, Peşmerge Güçleri ile IŞİD örgütü mensupları arasında 6 Ağustos 2014’te Duhok yakınlarındaki Naweran cephesinde çıkan çatışmada yaralandıktan sonra esir düşmüştü.

25 Ocak 2015’te örgüt tarafından sosyal medyada yayımlanan videoda, Hucam Suriçi’nin başı kesilerek katledildiği anlaşıldı. Şehit Hucam’ın infazı, Kürdistan’da ve dünyada büyük tepkilere yol açtı.

20 yıl peşmergelik yapan Şehid Hucam, geride en büyüğü 24 yaşında olan 5’i kız, 6’sı erkek 11 yetim bıraktı.

Kadın Peşmerge birlikleri ile de görüşen Macron, hatıra fotoğrafı çekti. Macron, dün Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "IŞİD'e karşı savaşan Kürt savaşçılarla görüşeceğim" demişti.

Macron daha sonra Erbil Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenen törenle Fransa’ya döndü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89