• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Mesrur Barzani: 'PKK’den Kürdistan Bölgesi’ni terk etmelerini istiyoruz'

Mesrur Barzani: 'PKK’den Kürdistan Bölgesi’ni terk etmelerini istiyoruz'
​Mesrur Barzani, PKK’nin Kürdistan iktidarının bir alternatifi olmadığını belirterek örgütün Kürdistan Hükümetine saygı duyması gerektiğinin vurguladı.

Hewler'den yayın yapan Rudaw'ın haberi aynen şöyle:

Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde PKK’ye karşı yürüttüğü askeri operasyonlara ilişkin bir soruya yanıt veren Başbakan Mesrur Barzani, “Esasen bu sorun Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi'ne taşınmış olan iç sorunudur, yani PKK ile Türkiye arasındaki bir sorundur. Bizim ve Irak’ın bir sorunu değildir. IŞİD ile mücadele döneminde bu sorun bize yöneltildi. Güçlerimizin büyük çoğunluğu IŞİD ile çatışmaya katıldı. Dolayısıyla bu bölgelerde (PKK’nin bulunduğu bölgeler) askeri boşluk oluştu. PKK’liler de maalesef boşluğu kendi lehlerine kullanarak söz konusu bölgelerde askeri açıdan hegemonya artırma arayışına girdiler. Daha önce güçlerimizin olduğu o bölgelere PKK’liler yerleşti” dedi.

PKK neden burada?

Türkiye ile PKK arasında devam eden çatışmalardan dolayı bölge halkının evlerine dönemediğini vurgulayan Mesrur Barzani şöyle devam etti:

“Çatışmalar nedeniyle bölgedeki 800 köy imar edilemedi. Son günlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle de çok sayıda kişi göç etmek zorunda kaldı. Asıl sorulması gereken soru şudur: PKK neden burada? PKK burada olmamalı ve kendisini bir alternatif olarak sunmamalı. Çiftçilerin kendi arazilerine gitmelerine engel oluyorlar, kendilerini yönetimin bir alternatifi olarak sunuyorlar. Çatışmalar nedeniyle bölge istikrarsız hale geldi. PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ni terk etmesini istiyoruz. Kendi alanlarına çekilmeliler. PKK, Kürdistan Bölgesi iktidarına saygı duymalıdır.”

"Türkiye'nin diğer Kürtlerle sorunu yok"

Türkiye ile Kürtler arasındaki ilişkilerin sadece Türkiye-PKK çerçevesinde görülmemesi gerektiğini ifade eden Mesrur Barzani, “Türkiye’nin PKK ile sorunu var ama diğer Kürtlerle sorunu yok. Bizim diğer komşularımızla olduğu gibi Türkiye’yle de ilişkilere sahibiz. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişmesini istiyoruz” diye konuştu.

Terör ve IŞİD tehdidinin devam ettiğini ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak’ta kalmasının gerektiğini savunan Başbakan, “Irak’ta terör tehdidi hala ciddi bir şekilde varlığını devam ettiriyor. Bu nedenle terörle mücadelede Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak’a desteğini sürdürmesi gerekiyor” dedi. (Rudaw)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89