• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Mesrur Barzani: 'Kürdistan’a ait olmayan hiç bir toprak parçasına girmeyeceğiz'

Mesrur Barzani: 'Kürdistan’a ait olmayan hiç bir toprak parçasına girmeyeceğiz'
Mesrur Barzani, Peşmerge'nin IŞİD'e karşı savaşa hazır olduğunu belirtti.

Federal Kürdistan Genel Güvenlik Müsteşarı Mesrur Barzani, nerede olursa olsun Peşmerge’nin IŞİD’e karşı savaşa hazır olduğunu belirterek, ”Tüm taraflar üzerine düşeni yaparsa, IŞİD terörünü yenmek zor değil” dedi.

Amerikan VICE News dergisine konuşan Federal Kürdistan Genel Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, IŞİD’in sadece Kürdistan değil, tüm dünyanın güvenliği için bir tehdit olduğunu hatırlatarak, ”Buna rağmen koalisyon ülkelerinin Peşmerge Güçleri’ne doğrudan yardım etme ve donatma konusunda ağır olmaları bizi şaşırtıyor” dedi.

Peşmerge Güçleri’nin Musul’un doğu, batı ve kuzeyinde stratejik bölgeleri ele geçirerek IŞİD’i ablukaya aldığını dile getiren Barzani, ”Şüphesiz bu bölgeleri kontrol etmek, IŞİD açısından Musul’da kendini savunmayı da zorlaştırıyor. Musul’da IŞİD’lilerin sayısı çok. Buradaki gücü sadece Iraklılardan oluşmuyor. Yabancı savaşçılarının da bir çoğu bu kentte. IŞİD bu süreçte faklı kişileri de içine çekip onları da suçlarına ortak etmenin imkanlarını yakaladı.” ifadelerini kullandı.

”ABD’nin IŞİD’e karşı savaş stratejisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya Barzani şu sözlerle cevap verdi:

”Bence sadece Amerika değil, koalisyonda yer alan tüm ülkeler şimdiye kadar askeri açıdan IŞİD’i bitirmekte başarılı olamadılar. Eğer gerçekten düşünülürse ve tüm taraflar üzerine düşeni yaparsa, IŞİD terörünü yenmek zor değil. IŞİD’e karşı sadece askeri değil, ideolojik mücadele de yürütülmelidir. Eğer ciddi bir şekilde IŞİD’i askeri anlamda yenmeyi düşünüyorsanız, o zaman karadan etkili bir güce de ihtiyacınız vardır. Evet, hava operasyonlarının düşmana karşı etkisi oluyor ancak düşmanı bitirmiyor. Öte yandan operasyon için saat ve zaman belirlemek de askeri açıdan yanlış bir yaklaşım. Siz zaman belirleyerek düşmanınızı uyarmış onu tetikte tutmuş oluyorsunuz."

”Karadan etkili bir güçten kastınız, Peşmerge ve Irak ordusunun donatılması mı Amerika’dan askeri güç talebi midir?” sorusuna ise Barzani, ”Mesele Amerika’dan güç talep etmek değil, IŞİD terörünü karadan daha etkili yenmektir.” şeklinde cevap verdi.

Peşmerge Güçleri’nin IŞİD’in işgalinden kurtardığı bölgelerin geleceğine ilişkin de Federal Kürdistan Genel Güvenlik Ajansı Müsteşarı Barzani, ”Kürdler bu alanları kurtarmamış olsaydı, şimdiye kadar da teröristlerin işgali altında olurlardı. Halk IŞİD’in mi Peşmerge’nin mi kontrolünde kalmak istiyor şeklindeki karşılaştırmalara şaşırıyorum. Eğer ki IŞİD’in kontrolü altında yaşamak isteyen halklar varsa da benim onlara söyleyecek bir sözüm kalmaz” dedi.

Peşmerge’nin Kürdistan toprakları dışındaki alanlara girmediğine dikkat çeken Barzani, ‘Ben siyasi ve coğrafik sınırlardan bahsettiğimde tamamen neden bahsettiğimi biliyorum. Biz Kürdistan’a ait olmayan hiç bir toprak parçasına gitmek niyetinde değiliz” dedi. (basnews)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89