• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Merkel'den Türkiye kızdıracak açıklama

Merkel'den Türkiye kızdıracak açıklama
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin devamını ve Kıbrıs sorununun çözümünü arzuladıklarını söyledi.

Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Merkel, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinin ardından, Rum liderle ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesinin, Kıbrıs sorununun çözümüne ve bölünmüşlüğünün sona erdirilmesine yardımcı olmak istediğini ifade eden Merkel, Almanya'nın da bölünmüş bir ülke olduğunu, ayrıca Güney Kıbrıs ile Almanya'nın çeşitli alanlarda sıkı ilişkilere ve güçlü ekonomik bağlara sahip olduğunu anlatarak, Rum tarafının girişimlerini takdir ettiklerini söyledi.

Merkel, ülkesinin, "Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devamını ve Kıbrıs sorununun çözümünü arzuladığını" ifade etti. Kıbrıs sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyleyen Merkel, konu çözümsüz kaldıkça, sürekli sorun oluşturacağını belirtti.

''Siz onurlu bir uzlaşmaya hazırken, Türk tarafının sizin adımlarınıza karşılık vermediğini tespit ettik'' iddiasında bulunan Merkel, Hristofyas'ın Kıbrıs sorununda bir uzlaşıya varmaya hazır göründüğünü savunarak, Hristofyas'ın ''cesaret ve yaratıcılık sergilediğini, inisiyatif ortaya koyduğunu, bunları takdir ettiğini'' kaydetti.

Ülkesinin Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarına destek verdiğini dile getiren Merkel, konuyu, Türk yetkililerle de görüşeceğini belirtti.

Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da Merkel'e, ziyareti ve gösterdiği dostluk için teşekkür ederek, Merkel'in ziyaretini ''tarihi dönüm noktası'' olarak niteledi. Rum lider, ''Çünkü ilk kez Almanya Şansölyesi Kıbrıs'ı ziyaret ediyor'' ifadesini kullandı.

Hristofyas, şöyle devam etti:

''Dostluğumuza yatırım yapıyorum ve 'işgalden ve kolonizasyondan' kurtulmamıza ve iki liderin uzlaştığı, BM kararlarında da benimsendiği üzere, iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinde barış içerisinde yeniden birleşmeye ermemize kadar Almanya'nın desteğinin, ilke desteği olacağından eminim. Sayın Merkel federasyonun ne anlama geldiğini bizden daha iyi biliyor, çünkü ideal federasyon olan bir ülkede yaşıyor. Yaklaşık öyle bir federasyon istiyoruz; tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet, tek vatandaşlığa sahip, birleşik ve işleyebilir.''

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Hristofyas, ''Türkiye'yi rehine tutmak istemiyoruz, ancak AB üyesi olan bir ülkeyi tanımamaya ve kendisinin de imzaladığı Ankara Protokolü'nden kaynaklanan yükümlülükleri ısrarla reddetmeye devam edemez'' ifadelerini kullandı.

Hristofyas, ''Sayın Merkel'e Kıbrıs sorununa mümkün olan en kısa zamanda çözüm bulma konusunda iyi niyetli olduğumuzu teyit ettik, ancak bu çözümün 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi elbette Kıbrıs'ın bütün halkının; Kıbrıslı Türklerin ve Rumların ve bu kozmopolit ülkede yaşayan Ermeniler, Maronitler ve Latinler gibi grupların insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygılı olunması şartıyla'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89