• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Merkel: Kürtlerle yeniden barışma gündeme gelmeli

Merkel: Kürtlerle yeniden barışma gündeme gelmeli
Geçici Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul’da Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Merkel de Davutoğlu da birçok konunun gündeme geldiğinden bahsetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Neler konuşuldu?

“Küresel ve bölgesel sorunları da kapsamlı şekilde görüştük. Suriye sorununa değindik. Suriye’de son beş yıldaki gelişmelerle ilgili her ikimiz de üzüntümüzü dile getirdik. Suriye’deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık. Bütün ülkeleri duyarlı davranma konusunda çağrı yapmayı konuştuk.

Yasa dışı göç bugün hiçbir ülkenin tek başına çözebileceği bir konu değildir. Bu küresel bir sorundur ve bütün ülkelerin işbirliği yapması şarttır.

Bugün 2 milyondan fazla Suriyeli’ye Türkiye ev sahipliği yapıyor, 7,5 milyar dolardan fazla maliyetin altına girdi.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında göçmenler konusunda büyük görüşmeler yapıldı. Sayın Merkel ile de birlikte bir eylem planı konusunda attığımız adımları takdir ediyorum. Biz Türkiye olarak insan kaçakçılığına karşı birlikte çalışmaya hazırız.

Bu çerçevede Türkiye olarak 4 konuya önem veriyorduk. Göçün külfet paylaşımı konusunda adil bir yaklaşımın olması. Külfet ikinci dereceden önemli. Türkiye bu konuda yalnız bırakılmıştır. Sayın Merkel ile yaptığımız ikili görüşmelerde girilen yeni dönemden memnunuz. On yıllardır süren vize konusundaki görüşmelerin nihayete ermesidir. Geri kabul anlaşması göçü yasal olarak çözer.”

Schengen vizesi

“2017 için planlanan Schengen konusunu 2016 içinde tamamlayabilmek için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Umut ediyoruz 2016 Temmuz ile birlikte hem geri kabul anlaşması hem de Schengen anlaşması devreye girer.”

Türkiye-AB ilişkileri

“3. boyutu ise bu krizden biz Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir vizyon üretilebilir miyiz? Beklentimiz ahde vefa ilişkisi doğrultusunda AB sürecine yeni bir soluk gelmesidir.

Beklentimiz, ahde vefa ilkesi doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerini donmuş olduğu konumdan çıkartarak, yeni bir hayatiyet getirecek şekilde, katılım müzakereleri sürecinin hızlanmasıdır. 17, 23, 24, 26 ve 31. fasılların açılabilmesini biz mümkün görüyoruz. Önümüzdeki günlerde 17, 23 ve 24 öncelikli olmak üzere bu konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak konusunda da mutabık kaldık.

Bir hususu daha vurgulamak isterim. Son AİHM kararı göz önüne alınarak, 1915 olaylarında her türlü tarih komisyonuna destek verme konusunda her zaman atılması gereken bir adım olarak değerlendirilmiştir.”

Suriye

“Özellikle birlikte bir eylem planı çerçevesinde katettiğimiz mesafeyi takdir ediyorum ancak daha konuşulması ve çözüme kavuşturulması gereken hususlar var. Biz, Türkiye olarak yasa dışı göçle mücadelede, çaresiz insanları istismar eden insan kaçakçılarına karşı mücadelede birlikte çalışmaya hazırız. Bu konuda da Türkiye olarak her türlü iş birliğini hayata geçirmeye kararlıyız. Göç, bir vaka ancak bunun düzenli ve yasal olması lazım. Düzenli ve yasal göç sağlanabilmesi için de Türkiye ve Almanya omuz omuza birlikte çalışacak. Göçü kaynağında engellemek için de Suriye sorununa çözüm bulma konusunda da iş birliğimiz şarttır.”

Merkel: Kontrolsüz bir kriz söz konusu

Almanya Başkanı Merkel’in konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

“Milyonlarca mültecinin günü geldiğinde evlerine dönmesini isterim. Elbette hiç kimse savaş neticesiyle evden kaçmayı istemez.

İlkesel olarak doğru yolda olduğumuzu söyleyebilirim. Sayın Başbakanın da dediği gibi 4 konuda Almanya’nın da destek vereceğini söylemek isterim. Vize konusu da dahil. Tabi ki bu süreci her şeyden önce ilerletmek istiyoruz. Vize konusunda bazı talepler var. Bunun için karşılıklı olarak çalışma gerekir. Elbette bizim taleplerimiz var.

İkinci husus olarak külfetin paylaşılması var. Şu ana kadar Türkiye’nin çok fazla yardım almadığını biliyoruz. Türkiye bu konuda belirli bir sorumluluğu üstlenmiştir ve mülteciler konusunda baskı görmüştür.

Yasa dışı konusunda yapılacak bazı hususlar var. Yasal göçü nasıl hızlandırabiliriz, AB’ye yasal göçü nasıl yapacağız bu konuda çalışmalar var.

Şu anda çok kontrolsüz bir kriz söz konusu, çok fazla insan akını var.”

AB üyeliği

“AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler tabi ki sürdürülecek. AB üyeliği konusunda ucu açık bir husus. Almanya olarak 17 No’lu faslı açmak isteriz. Türkiye eskiden katılıyordu toplantılara. Ama artık aile fotoğrafında değil. Aday ülkelerin yeniden çalışmalara nasıl dahil edebileceğini yeniden düşünmemiz gerekiyor.”

Kürt sorunu

“Ortak çıkarlarımız var. Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye’nin oluşmasını istiyor. İstikrarsızlık istemiyoruz. Seçimlerden sonra Kürtlerle yeniden barışma konusunun gündeme gelmesini istiyoruz. Ermenistan konusuna değindiğiniz Sayın Başbakan bu konuda da çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”

Suriye

“Suriye bağlamında son dönemde Türk hava sahasının ihlali konusunu ele aldık. Merkel de Türkiye’nin güvenliği konusunda işbirliğinin devam edeceğini söyledi ve bundan sonra askeri bakımdan daha yakın ilişki içinde olacağız.

Suriye’de mevcut İran kökenli milisler, IŞİD, Rus saldırılarının Halep’teki göçleri artırmaması için adım atılması önceliğimizdir. Halep ve çevresine yönelik hava operasyonları ve IŞİD’in de Halep’e yönelik saldırıları bizi telaşlandırmaktadır. Bu konuda Merkel’e de elimizdeki askeri bilgiler dahilinde paylaşımlar da bulunduk. Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’ne Almanya da destek veriyor.

Teröre karşı mücadele uluslararası bir yükümlülük. Türkiye bugün DAEŞ, PKK ve DHKP-C örgütlerinin eş zamanlı saldırılarına maruz kalıyor. Bugün bir kez daha terör saldırılarında hayatını kaybedenlere baş sağlığı diliyorum.”

New York’ta uluslararası güvenli bölge konusunu ele aldık. Füze savunma sistemlerini geri çekilmesine rağmen nasıl işbirliğine devam edileceğine yönelik genel kurmay yetkilileri bir araya gelecektir.

NATO konusunda da işbirliğine devam edeceğiz.”

Soru ve cevaplar

6 başlık talebine nasıl bakıyorsunuz, Rumları nasıl ikna edeceksiniz AB üyeliği için? 3 milyar Euro’luk yardım Türkiye’ye ayrılan fondan mı?

Merkel: Tabi ki diğer fasıllar da çok önemli . Tabi ki üyelik için bütün ülkelerin onayı gerekir. Tabi ki Kıbrıs için biz de destek olacağız. Fon ve diğer konulara bakıldığında, Türkiye’nin durumunu anlıyoruz. Sözü verilen paraların ödenmediğini biliyoruz. Ek bir ödeme söz konusu olduğu için ayrıntıları daha sonra ele alacağız.

Davutoğlu: Ağır bir tablo ile karşı karşıyayız. Türkiye şimdiye kadar Suriyeli kardeşlerimizi misafir ederek görevini yerine getirdi. Bu mutabakatı karşılı iki tarafın yaptığı bir mesele olarak ele alınmamasını rica ederim. Karşılıklı olarak Almanya Türkiye çetin müzakere yapıyor demek doğru değil. Bir mesele var ve bunun için ortak bir çözüm bulunması için çabalıyoruz. Eminim bu meseleyi birlikte çözme konusunda ilerleme kaydedeceğiz.

Hassas bir dönemde Türkiye’ye geliyorsunuz seçimlere iki hafta kala?

Merkel: Siyasi açıdan oldukça önemli olan hususlar var. Seçim dönemi olmasına rağmen bunları ele alabiliriz. Göç söz konusu olduğunda, insanların kaçışı söz konusu olduğunda bunların ele alınması gerektiğini biliyoruz.

Mülteciler konusunda Türkiye’yi desteklemek istiyoruz ama zamanı geldiğinde Avrupa’ya düzenli yasal göçü de kabul edeceğiz.

Eğitim söz konusu, sağlık hizmetleri söz konusu Türkiye bu konuda özel çaba sarf etmektedir. Ortak görevlerimiz var.

Davutoğlu: Türkiye demokratik bir ülke. Seçim sonuçları şu ya da bu ülkenin başbakanının ziyaretiyle etkilenmez. Kampanyalar devam ediyor. Seçim şartları ne olursa olsun. Türkiye ve Almanya için bir zaman şartı gerekmez. Bir tek insanın canını kurtarabileceksek, bir kez daha Aylan Kurdi bir mülteci çocuğun sahile vurmasını engelleyeceksek, hiçbir siyasi hesap gözetilemez. Bunun siyasi köşelere çekilmesini her şeyden önce bu insani boyuta karşı görüş olarak görürüm. Merkel tamamen insani bir görev olarak Türkiye’yi ziyaret etmiştir. İnsani ziyaretinden dolayı kendisine teşekkürü bir borç biliyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89