• BIST 9883.53
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

Merkel: Euro tehlikede

Merkel: Euro tehlikede
Angela Merkel, Almanya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Euro projesi çökerse, Avrupa projesi çöker" dedi.

Angela Merkel, Almanya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Euro'nun tehlike altında olduğunu ve kurtarılmaması halinde bunun hesaplanamayacak sonuçları olacağını söyledi.

Merkel, "Euro projesi çökerse, Avrupa projesi çöker" dedi.

Angela Merkel'in konuşması, Almanya'nın borsada, "çıplak açığa satış" adı verilen spekülatif bazı mali işlemleri sınırlandırmaya yönelik yeni kuralları yürürlüğe koymasını izliyor.

Almanya Finansal Denetleme Kurumu, dün gece yarısından geçerli olmak üzere gelecek yıl 31 Mart'a kadar, Euro Bölgesi borçları ile bazı finans kuruluşların hisselerinin çıplak açığa satışını yasaklamıştı.

Kararın amacı, Avrupa'nın içinde bulunduğu kriz ortamında finansal istikrarın desteklenmesi olarak açıklanmıştı.

Söz konusu "açığa satış" uygulamaları, borsa simsarlarının bir başkasının mülkiyetindeki hisseleri ödünç alıp satması, ardından hissede değer kaybı eğilimi oluşunca, hisseleri daha ucuza geri alması ve aradaki fiyat farkından gelir edinmesiyle gerçekleşiyor.

Spekülatörlerin tercih ettiği çıplak açığa satış ise, mali piyasalarda sahip olunmayan ve kiralanmayan, hisse senedi, tahvil, bono veya emtia gibi varlıkların, daha düşük fiyattan yerine koyarak kar elde etme beklentisiyle, açığa satılması anlamına geliyor.

Bu durumda hiçbir maddi yükümlülük altına girmeden, sadece bir kağıdın değerinin ileride daha da düşeceği varsayımından yola çıkarak para kazanabiliyorlar.

Pek çok gözlemci, Almanya dışındaki ülkelerde başka düzenleyici kuruluşlar da aynı yönde kısıtlamalar getirmezse bu adımın ne derece etkili olabileceğini sorguluyor.

Avrupa Birliği'nin iç pazar ve mali düzenlemeden sorumlu Komisyon Üyesi Michel Barnier Almanya'nın adımının "Avrupa düzeyinde eşgüdüm sağlanmasıyla daha etkili olabileceğini" söyledi.

Borsalar düştü, Euro değer kaybetti

Öte yandan bazı Avrupa ülkelerinni borçlanmalarına yönelik kaygıların sürmesi ve Almanya Finansal Denetleme Kurumu'nun son kararı, Avrupa ve Amerika borsaları ile Euro'nun değerinde düşüşe yol açtı.

Euro, Amerikan doları karşısında son dört yılın en düşük düzeyinde indi ve Tokyo Borsası'nda 1 dolar 22 sentten işlem gördü.

London, Paris ve Frankfurt borsalarında yaklaşık yüzde 3 düşüş gözlendi.
New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi'nde düşüş yüzde 1,5 oldu.
Tokyo Borsası'nda nikkei Endeksi de günü yüzde 0,5 değer kaybıyla kapattı.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89