• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

'Menbic ABD korumasında'

'Menbic ABD korumasında'
Menbic Askeri Konseyi, ÖSO ile cephe hattında olan ilçenin batı kırsalın Suriye rejimine bırakarak çekilmesinin ardından bir açıklama yaptı. “Menbic ve kırsalı ABD öncülüğündeki koalisyonun ve Menbic Askeri Konseyi’nin koruması altındadır” dedi.

Pazar günü yapılan açıklamada "Menbic ve kırsalının Menbic Askeri Konseyi ve uluslararası koalisyonun koruması altındadır" denildi. Açıklamada, geçen yıl Ağustos ayında şehrin ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından IŞİD’den alınmasından bu yana, SDG tarafından oluşturulan Menbic Askeri Konseyi tarafından kontrol edildiği bilgisi de yer aldı.

Al Jazeera’nin ulaştığı ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Şu aşamada bu konuda bir açıklama yapmıyoruz" yanıtını verdi.

Rusya’dan "Menbic ve çevresi Esed güçlerine devredilecek" açıklaması

SDG, Rusya ile anlaştığını duyurarak Perşembe günü Menbic’in batısındaki mahallelerden doğudaki şehir merkezine çekildikten sonra Rus Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama gelmişti.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Daire Başkanı Sergey Rudskoy, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada SDG’nin yaptığı açıklamanın aksine ‘Menbic ve çevresinden çekileceklerini’ söylemişti:

“PYD, Menbic ve çevresinden çekilmeyi ve buranın Esed güçlerine devredilmesini kabul etti.”

Ankara’dan gelen ‘Hedef Menbic’ açıklamaları 

Ankara’dan, El Bâb operasyonunun geçen hafta Pazartesi tamamlanmasıyla birlikte bir sonraki hedefin Menbic olduğuna dair açıklamalar geliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü Pakistan’a gitmeden önce havalimanında yaptığı basın toplantısında “Bizim buradaki hedefimiz Cerablus, Rai, Dabık, El Bâb ama ondan sonra da -tabii koalisyon güçleriyle Rusya’yla, Amerika’yla mutabık kalmamız halinde gerek Menbic gerekse Rakka’ya yönelik de atılacak olan adımlar var” demişti.

ABD destekli YPG birlikleri Ağustos ayında Menbic’i ele geçirmiş, Washington Ankara’ya PYD’nin operasyon sonrası Menbic’den doğuya çekileceğinin sözünü vermişti.

Ancak ABD’nin Menbic’de dört adet eğitim kampı ve askeri uzmanları bulunuyor. Washington’dan henüz çekilmeyle ilgili bir adım gelmemişken ÖSO, Menbic’e doğru ilerlemeye başladı ve YPG ile çatışmalar yaşandı. Bunun üzerine YPG, ÖSO ile sınır hattından çekilerek bölgeyi Suriye rejimine bıraktı.

Böylece Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Menbic sınırına kadar ilerleyen TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleriyle oluşan cephe hattı da ortadan kalkmış oldu. (Al Jazeera, Reuters)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89