• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Mehmet Altan: Öcalan Kandil’e gitsin

Mehmet Altan: Öcalan Kandil’e gitsin
Viranşehir’de düzenlenen panelde konuşan Mehmet Altan, hükümetin çözüme yaklaşımını eleştirerek, 'İmralı’ya kimin gideceği sorunsa Öcalan Kandil’e gitsin' dedi.

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde ikincisi düzenlenen Karacadağ Kültür ve Sanat Festivali kapsamında “Kürt sorunu ve Rojava” konulu panel düzenlendi. Panele, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ve Prof. Dr. Mehmet Altan konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’nin temel sorununun 12 Eylül rejimi olduğunu, hükümetin ise bu rejimle kavga etmek yerine rejimi ele geçirme mücadelesi verdiği eleştirisini yapan Altan, demokratik çözüm sürecinin kalıcılışması için 12 Eylül rejiminin lağvedilip, sistemin demokratikleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Altan, ”Bu parlamento 12 Eylül yasaları ile kuruluyor. Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası 12 Eylül’ün. Çocukların ölmemesi ülkenin demokratikleşmesi ile kalıcılaşır” diye konuştu.

48276

Barışın kalıcılaşmasının Türkiye’de yaşanan katliamlarla yüzleşme ile mümkün olabileceğini söyleyen Altan, çözüm süreci için Öcalan ile görüşecek heyetlerle ilgili hükümetin tutumu için de “Başbakan’ın kimin gidip kimin gitmemesini belirlemesi ile bu süreç zora girer. Eğer kimin gideceği sorunsa Öcalan Kandil’e gönderilsin” çağrısı yaptı. Altan, Öcalan’ın Newroz açıklamasının da bir paradigma değişimi olduğunu ve çözümün formülünü kapsadığını belirtti.

Erdoğan bir şey söylemiyor

Başbakan Erdoğan’ın ‘analar ağlamasın’ söylemine işaret eden Bekaroğlu ise bu söyleme rağmen Başbakan’ın halka bir şey anlatmadığını ve sorunu nasıl çözeceğini kimsenin bilmediğini ifade etti. Öcalan’ın ne istediğini ise bildiklerini belirten Bekaroğlu, “Ulus devlet istemiyor. Bu çok önemsediğim bir tespit. Çünkü ulus devlet paradigması bilen seçkinlerin devletidir ve çoğunluğun adına karar verme yetkisini kendinde görmedir. Ulus devlet aşılmadan hiçbir sorun çözülmez. Çünkü kutsanan devlet, araçlaşan yurttaş var. AKP bu aygıtı sorgulamıyor, ele geçirmeye çalışıyor. ‘Biz iyi Müslümanlar yönetirsek iyi yaparız’ diyorlar. Erdoğan ve arkadaşlarının ‘Doğru tektir bizdedir’ anlayışı aşılmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

Demokratik İslam Kongresi

Öcalan’ın 21 Mart mektubunda demokratikleşmenin tüm anahtarlarının bulunduğunu dile getiren Bekaroğlu, Erdoğan’ın süreci götürememesi durumunda ise iktidardan gideceği tespitini yaptı. Öcalan’ın BDP heyeti ile yaptığı son görüşmede “Demokratik İslam Kongresi”nin toplanması çağrısının önemli olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, kongreyi önemsediğini, bu fikri Öcalan’ın çok önceden de dile getirdiğini ve davet edilirse katılacağını açıkladı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89