• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Mehmet Altan: MİT'le toplumsal bir dönüşüm yaşanamaz

Mehmet Altan:  MİT'le toplumsal bir dönüşüm yaşanamaz
Van Büyükşehir Belediyesi ile TOHAV tarafından Van'da düzenlenen "Yerel Yönetimler Konferansı" devam ediyor.

Yerel Yönetimler Konferansı'nda konuşan Prof. Dr. Mehmet Altan, "Bırakın demokratik yerel yönetimleri, Türkiye'de 12 Eylül rejimi var. Her şeyin 12 Eylül'den kaldığı bir ülkede bırakın AB yasalarını, demokratik bir siyaset bile yapılamaz" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi ile TOHAV tarafından Van'da düzenlenen "Yerel Yönetimler Konferansı" devam ediyor. Öğlenden sonraki "AB Uyum Sürecinde Türkiye'de Yerel Yönetimler" konulu oturuma BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Yrd. Doç. Dr. Bülent Küçük, Prof. Dr. Mehmet Altan ve Prof. Dr. Cengiz Aktar konuşmacı olarak katıldı.

'Darbe anayasası kaldıkça yerel yönetimlerden söz edilemez'

İlk olarak konuşan Prof. Dr. Mehmet Altan, "Bırakın demokratik yerel yönetimleri, Türkiye'de 12 Eylül rejimi var. Her şeyin 12 Eylül'den kaldığı bir ülkede bırakın AB yasalarını, demokratik bir siyaset bile yapılamaz. Türkiye'de bir süreç işliyor; ama hiçbir demokratik adım göremiyorum. Tek sevindiğimiz nokta kimsenin ölmemesidir. Temel şiar kimin yöneteceği değil, nasıl yöneteceğidir. Yeryüzünden o kadar kopuk bir yönetim kavgası var. Türkiye'de rejim muhalifi olmadan demokrasiye asla geçemeyiz. MİT'le toplumsal bir dönüşüm yaşanamaz. 50 bin insan öldü. İnsanların dillerini konuşmadığı, isim iadelerinin yapılmadığı bir yerde nasıl yerel yönetimlerinden söz edebiliriz ki. Türkiye'de hala anayasanın 127'inci maddesi var. Bu madde yerel yönetimlerin Ankara'nın vesayeti altında olduğunu yazar. O zaman burada yerel yönetimlerinden neyinden söz edebiliriz ki? Yönetim kavgalarından dolayı Türkiye'de birçok konu konuşulmuyor. 127 madde dururken yerel yönetimler meselesi konuşulamaz. 127'inci madde gerçek bir yerel yönetimin oluşmasına izin vermiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra konuşan Prof. Dr. Cengiz Aktar, Türkiye'nin onaylayarak imzaladığı belgeler fakat uygulamadığı metinler üzerinde doktora tezi yazıldığını dile getirerek. Türkiye'nin AB uygulamalarındaki yerel yönetimler uygulamasına imza attığı belgeyi okudu. En doğru kararın yerelde alınan kararlar olduğunun altını çizen Aktar, bunun yerel yönetimler için olmazsa olmazlardan olduğunu söyledi. 200 yıllık merkezileşmeyi yıkmanın zor olduğunu söyleyen Aktar, bunun uzun bir süre alacağını söyledi.

'Yerel yönetim modelimiz AB'yi aşmış durumda'

Son olarak konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Kürt Özgürlük Hareketi olarak dünyadaki diğer demokratik ve yerel yönetimlerinden daha kapsamlı olduklarını belirtti. İnsanın özne olarak ele alındığı bir dönemde dünyanın ekolojik bir çizgide ilerlemediğini kaydeden Çelik, şunları söyledi: "Toplumun kendi doğal, ekolojik projeleri daha meşrudur ve daha doğaldır. Bizim özerklik modelimizden öncede özerklik modelleri vardı ve uygulandı. Fakat, siyaset vesayetine tabi kalan oluşumlardı. Biz yerel yönetimlerimizdeki çalışmalarımızla AB'deki yerel yönetim anlayışını ve demokrasisini aşmış durumda olup, onları örnek almayı beklemeye gerek yok."

Yapılan konuşmaların ardından oturum soru-cevap bölümü ile sona erdi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89