• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 12 °C

Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

Mehmed Uzun mezarı başında anıldı
Kürt Edebiyatçı Mehmed Uzun, ailesi, dostları, arkadaşları ve sevenleri tarafından Diyarbakır Mardinkapı Mezarlığındaki mezarı başında anıldı.

Yakalandığı mide kanseri nedeniyle uzun süre tedavi gördüğü hastanede 11 Ekim 2007 tarihinde yaşamını yitiren Kürt Edebiyatçı Mehmed Uzun, ailesi, dostları, arkadaşları ve sevenleri tarafından Diyarbakır Mardinkapı Mezarlığındaki mezarı başında anıldı. Anmaya Uzun’un annesi Asiye Uzun, kardeşi Mahmud Uzun, kayınpederi Celal Uzun, doktoru ve arkadaşı Adem Avcıkıran, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Şehmus Sefer, PEN Diyarbakır Temsilcisi Şehmus Diken, Yazar İrfan Babaoğlu, 78’liler Girişimi Diyarbakır Temsilciliğinden Cuma Topalan, Sur Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Altınkaynak, Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Cuma Yılmaz, Çermikliler Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Kamil Şeker’in yanı sıra aile dostları ve çok sayıda seveni katıldı.

32310

Anmada ilk konuşan Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Şehmus Sefer, anmaya gelmeden önce Uzun’un’”üstadım’ dediği Yazar Yaşar Kemal’i aradığını söyledi. Sefer, yaptığı telefon görüşmesinde Kemal’e ‘Bugünlerde Bahar İndi’ isimli şiir kitabından ‘Hannaya Şiirler’ isimli şiirini anmada okumak istediğini, Kemal’in de bundan memnuniyetini dile getirerek, Uzun’un büyük kapılardan geçen bir edebiyatçı olduğunu dile getirdiğini aktardı.

‘GÖZLERİ AÇIK GİTMEDİ’

Sefer’in ardından konuşan Uzun’un kayınpederi Celal Uzun, Uzun’un eşi Zozan Uzun’un sağlık sorunlarından dolayı anmaya gelemediğini ve herkese selamlarını gönderdiğini belirtti. Uzun’un her zaman Kürt siyasetçilerinin birlikte hareket etmelerini umduğunu kaydeden kayınpeder Uzun, şimdi bu arzusunun yavaş yavaş yerine geldiğini söyledi.

32314

Ardından konuşan Uzun’un kardeşi Mahmud Uzun ise, 3 yıl önce İsveç’te Mehmed Uzun Vakfını açtıklarını hatırlatarak, önümüzdeki aylarda Diyarbakır’da da bu vakfın bir şubesinin açılacağını dile getirdi. Daha sonra Kayınpederi tarafından Uzun’un 27 yıl sürgünde yaşadığı İsveç’in Sundbyberg Belediye Başkanı Jonas Nygran tarafından anmaya gönderilen mesaj okundu. Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Cuma Yılmaz ise, Uzun’un Siverek’teki evinin yukarısında bulunan caddeye Mehmed Uzun ismini verdiklerini belirterek, “Şehrimizde Yılmaz Güney’in ismini verdiğimiz bir cadde var. Heykeli var. Ahmet Arif ismini verdiğimiz bir park ve heykeli var. Ama Mehmed Uzun’un bizim için yeri ayrıdır” dedi. Daha sonra konuşan Uzun’un aile dostları ve sevenleri, onunla tanıştıkları anları ve anılarını aktardı. (evrensel)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89