• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 13 °C

Medvedev: Batı'nın para ve teknolojisine ihtiyacımız var

Medvedev: Batı'nın para ve teknolojisine ihtiyacımız var
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, kalkınma ve modernleşme için Rusya'nın iç kaynaklarının yeterli olmadığını, Batı'nın para ve teknolojisine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, kalkınma ve modernleşme için Rusya'nın iç kaynaklarının yeterli olmadığını, Batı'nın para ve teknolojisine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Rusya'da yayınlanan 'Gazeta' gazetesi için kaleme aldığı makalesinde Medvedev, Batı demokrasileri ile uyum içinde olunmasını, komplekse kapılmadan şeffaf ve çıkarların gözetildiği ilişkilerin kurulmasının zorunlu olduğuna değindi. 

"Rusya, ileri!.." başlığı ile Kremlin internet sayfasında da yayınlanan makalede endüstri sonrası toplumların entelektüel birikimlerinin önemine işaret eden Medvedev, "Rusya'nın demokratikleşmesi, modernleşmesi, yeni ekonomik yapının kurulması, endüstri sonrası Batı toplumlarının birikimlerinin kullanılması ile mümkün. Batı demokrasileri ile uyum geçici bir süreç ya da kişisel bir tercih değil. Rusya'nın kendi kaynakları yaşam standardının yükseltilmesi için yeterli değil. Avrupa, ABD ve Asya ülkelerinin para ve teknolojisine ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu. Rusya liderine göre Batı'nın da Rusya'ya ihtiyacı var.

Diğer ülkelerle ilişkilerde karşılıklı çıkar anlayışının önemli olduğuna değinen Rusya lideri, "Güven eksikliği, tek taraflı çıkar anlayışı kazanç getirmiyor. Son dönemdeki tarihimizde bu tecrübeleri yaşadık. Batı'nın günahsız ve mutluluk verici olduğunu düşünmek, Rusya'nın da sürekli geri kaldığı hayalinde bulunmak tehlikeli. Ancak, çatışma yolunu tercih etmek, izolasyona yönelmek ve sürekli karşılıklı suçlamalarda bulunma yolunu tercih etmek de en az bunun kadar tehlikeli." ifadesini kullandı.

RUSYA'NIN STRATEJİK HEDEFİ MODERNLEŞME

Medvedev makalesinde Moskova'nın Sovyet dönemini canlandırmaya çalıştığı ile ilgili iddialara da yanıt verdi. Rusya'nın dış politikasını nostaljinin yönetmemesi gerektiğini kaydeden Rusya lideri, "Rusya'nın stratejik uzun vadeli hedefi modernleşme. Rusya bu çerçevede dünyanın önde gelen ekonomisi ve nükleer bir güç olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki konumunu korumak istiyor. Kendi çıkarlarına yönelik bir tehdit söz konusu olduğu zaman, buna karşı tüm gücü ile mücadele eder." dedi. Medvedev Rusya'nın dış politikadaki bu yaklaşımını geçen yıl ağustos ayında yaşanan savaşın ardından da açıkladığını hatırlattı.

MEDVEDEV'E GÖRE RUSYA'NIN BEŞ BÜYÜK PROBLEMİ

Rusya'nın iç sorunları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Medvedev, beş temel sorun olduğuna dikkat çekti. Ekonomik verimsizlik, sosyal alanda Sovyet dönemi kalıntılar, kırılgan demokrasi, demografik trend ve Kafkaslarda yaşanan istikrarsızlığı Rusya'nın temel sorunları olarak sıralayan Medvedev, Rusya gibi bir ülke için bile bu sorunların büyük olduğunu söyledi. On yıl öncesine göre gelişmeler kaydedildiğini ancak, bunun yeterli olmadığına dikkat çeken Rusya lideri, "Sosyal yapı ancak mevcut sistemi üretebildi. Bunu geliştiremedi. Alışkanlıklar ve yaşam standardında gelişmeler konusunda yeterli ilerleme sağlanmadı." eleştirisi getirdi.

KAFKASLAR'DA HAYDUTLAR BÖLGENİN GELİŞMESİNE ENGEL OLAMAYACAK

Kuzey Kafkaslarda gerçekleşen saldırıların uluslararası haydut gruplar tarafından yapıldığını kaydeden Medvedev, "Bölgenin sosyo ekonomik gelişmesi sağlandığında haydut grupların buralarda etkili olması mümkün değil. Ekonomik ve insani boyutlu programlar uygulamaya konuluyor. Federal ve bölgesel yetkililer endüstriyel gelişim, üretimin artırılması, sosyal alanda gelişmelerin sağlanması, eğitim ve kültürel alandaki gelişmelerden sorumlu." bilgisini verdi. Medvedev güvenlik güçleri ve kanunların haydutları etkisiz hale getirmek için sürdürdüğü mücadelenin de devam edeceğini belirtti.

Rusya'nın tarihinde Birinci Peter (Deli petro) ve Sovyet döneminde iki kez gelişim sürecini yaşadığını hatırlatan Medvedev, Rusya halkını gelecek nesiller için modern bir ülke kurmaya davet etti. Rusya liderine göre hiç bir dönemde olmadığı kadar bu gelişimi sağlayacak potansiyel güç var.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89