• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 5 °C

Meclis'ten Cumartesi Anneleri’ne ziyaret

Meclis'ten Cumartesi Anneleri’ne ziyaret
Yakınlarını faili meçhul cinayetlerde kaybeden aileler Galatasaray Lisesi'nin önünde toplandı. Eyleme Zafer Üskül ve Ufuk Uras da katıldı.

Yakınlarını faili meçhul cinayetlerde kaybeden aileler Galatasaray Lisesi'nin önünde toplandı. Eyleme Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da katıldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, gözaltında kaybettikleri yakınlarının bulunması için yaklaşık 15 yıldır her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan ''Cumartesi Anneleri''ni ziyaret etti.

15060

Ellerinde yakınlarının fotoğrafları ve karanfillerle bir süre sessiz oturma eylemi yapan katılımcılar, daha sonra yakınlarını gözaltında nasıl kaybettiklerini ve beklentilerini anlattı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Üskül, önümüzdeki haftanın ''Dünya Kayıplar Haftası'' olarak anılacağını belirterek, ''Onların acıları yüreklerinde derinde duruyor ve bir çare bulamıyorlar. Bu nedenle öfkelerini anlamak mümkün'' dedi.

Son dönemlerde kayıpların olmaması için, faili meçhul cinayetlerin yaşanmaması için karakollarda işkence, kötü muamele olmaması için çok ciddi önlemlerin alındığını, mevzuatta düzenlemelerin yapıldığını belirten Üskül, ''Bu tür olaylar büyük ölçüde azaldı. Artık karakollarda, sokaklarda kameralar var. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak biz herhangi bir güvenlik görevlisinin neden olduğu bir ölüm olayı yaşandığında hemen müdahale ediyoruz, gereken incelemelerin yapılmasını istiyoruz ve bazen de biz doğrudan kendimiz inceleme yapıyoruz'' diye konuştu.

KOMİSYON KURULACAK

Üskül, bir soru üzerine şunları söyledi: ''Cumartesi Anneleri'nin burada toplandığını eskiden beri biliyoruz. Açıkçası benim fırsatım olmadı şimdiye kadar. Ben Mersin milletvekiliyim. Zamanımın büyük bir bölümü kendi seçim bölgemde geçiyor. İstanbul'a geldiğimde de ya bir toplantı için ya da başka bir nedenle geliyorum ama bu defa böyle bir fırsat çıktı ve geldim. Meclis, bu konularla ilgisiz değil. Bir araştırma komisyonu kurulması kararı alındı çeşitli olayların incelenmesi için. Önümüzdeki günlerde meclis çalışmaya başladığında bir araştırma komisyonu oluşturulacak ve bu olayların üzerine gidilecek. Belki başka araştırma komisyonları da kurulabilir önümüzdeki dönemlerde.

SABAHATTİN ALİ'NİN RESMİYLE KATILDI

Oturma eylemine, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de katıldı.

Ufuk Uras'ın 1948 yılında gözaltında kaybolan Sabahattin Ali'nin fotoğrafını taşıdığı görüldü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89