• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Meclis'te bir Dev-genç'li...

Meclis'te bir Dev-genç'li...
Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Mersin Adayı Ertuğrul Kürkçü'nün meclise girmesi kesinleşti. Kürkçü ilk açıklamasını yaptı.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Mersin bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, meclise gitmesinin kesinleşmesinin ardından ilk açıklamasını bianet'e yaptı.

Sandıkların yüzde 94'ünün açıldığı Mersin'de Kürkçü şu ana kadar açılan sandıklardan yüzde 9.6 oy aldı. Geçen seçimlere göre Mersin bağımzsız adayının aldığı oya göre yüzde 3 puanlık artış var, bu oran olarak yüzde 30'a tekabül ediyor. Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre Kürkçü bianet'e şunları söyledi:

"Geçen seçimlere göre büyük bir artış var. Net sonuçlar ortaya çıktığında hem mutlak sayı olarak hem de oran olarak yüzde 10'u geçeceğimizi ve 100 bin oyu almış olacağımızı düşünüyorum. Benim kafamdaki ortalama hedef buydu. Mersin'in talihini değiştirdik. burada direkten dönme süreci son buldu. Mersin meclise sosyalist bir politikacıyla girme hakkını, zaten kendinin olan bu hakkı söke söke aldı. Buradan barışa, demokrasiye ve sosyalizme yürümek için bir kapı açıyoruz. Yüksek bir kürsü bulduk ve buradan sözümüzü söylemeye devam edeceğiz. Zor bir eşikti, geçtik. Çok mutluyuz.

"Şu an sandık sayılarını bilemiyorum. Net bir analiz için henüz erken ama şunu söyleyebilirim. Sol ve sosyalist oylar sandığımızdan daha yüksek. Blok oylarından gelenler nispeten daha düşüktü ama herşey birbirini dengeledi. Gördüğüm kadarıyla arkadaşlarımız Akdeniz'den gelen oylardan memnun olmadılar, çok daha yüksek bekliyorlardı. Mezitli, Yenişehir gibi bölgelerden ise beklenenin üzerinde geldi. Tarsus iki katına çıkardı oylarını. Buradaki oylar önemli ölçüde yeni genç Kürt oylarıdır. Genel anlamda ilerlediğimizi söyleyebilirim.

Türkiye geneli değerlendirmesi

"AKP oyları beklediğimden çok fazla, CHP ise düşük. Ne yazıkki kötü bir meclis tablosu çıkacak. Milletvekili dağılımı beklediğim gibi. Oy oranlarıyla milletvekili sayısı arasındaki ilişkisi şimdi düzgün bir şekilde kurulmuş gözüküyor. AKP artık kendi başına anayasa yapamaz. Bu tablo çok güzel.

"MHP seçmeni ise onurunun incindiğini ve yaralandığını düşündü. Bu ideolojik değil, ahlaki bir seçim oldu MHP için."

Ertuğrul Kürkçü kimdir?

1948 Bursa doğumlu. 68 kuşağının önde gelen öğrenci liderlerinden olan Kürkçü, DEV - GENÇ'in son Genel Başkanıydı. Kızıldere katliamından sağ kurtulan tek kişi oldu. Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı, ölüm cezasına mahkûm edildi, 14 yılını cezaevinde geçirdi. 1986'da tahliye oldu ve "Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi"ni tasarlayan ve yayın yönetmenliğini yapan Kürkçü, Demokrat dergisi, Özgür Gündem ve Evrensel gazetesinde yazdı. ÖDP'nin kurucuları arasında yer aldı. Siyasi Gazete, Sosyalist Emek, Ekmek ve Özgürlük dergilerinin editörlüğünü ve bianet'in yayın koordinatörlüğünü yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89