• BIST 10158.32
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 28 °C

Meclis'in Torba Tasarı takvimi belli oldu

Meclis'in Torba Tasarı takvimi belli oldu
TBMM Genel Kurulunda, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren ''Torba Tasarı''nın görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulunda, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren ''Torba Tasarı''nın görüşmelerine başlandı.

''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'', temel kanun olarak 9 bölüm halinde görüşülecek.

Genel Kurul, tasarıyı 10 Şubat Perşembe gününe kadar yasalaştırmak için cuma günleri de çalışacak.

Tasarının 1. bölümü bugün, 2. bölümü yarın, 3. bölümü 28 Ocak Cuma, 4. bölümü 1 Şubat Salı, 5. bölümü 2 Şubat Çarşamba, 6. bölümü 3 Şubat Perşembe, 7. bölümü 4 Şubat Cuma, 8. bölümü 8 Şubat Salı günleri ele alınacak. 9 Şubat Çarşamba günü ise görüşmelerin tamamlanmasına kadar çalışılacak.

Hükümetin 7'si geçici toplam 120 madde olarak sunduğu kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişikliklerle geçici 10 maddeyle birlikte 234 maddeden oluşuyor.

Tasarının tümü üzerinde ilk sözü MHP Grubu adına Sakarya Milletvekili Münir Kutluata aldı.

TBMM Genel Kurulunda, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren ''Torba Tasarı''nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

MHP Grubu adına konuşan Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, tasarının çıkmasını, ekonomik kriz çıktığından beri istediklerini ve destek vereceklerini söylediklerini belirtti. Ancak hükümetin bundan yararlanmak isteyerek, ilgili ilgisiz, yerli yersiz birçok konuyu tasarıya koyduğunu ifade eden Kutluata, ''Tasarı çok daha önceden yasalaşma şansına sahipti'' dedi.

Tasarının kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili bölümünün hemen yasalaştırılması önerisini getirdiklerin anımsatan Kutluata, bunun kabul görmediğini söyledi.

Kutluata, ''Biz 2008'de bu düzenlemenin yapılmasını istedik. Eğer bu yıl seçime gidilmeyecek olsaydı, hükümetin, ekonominin unsurlarına dönüp bakmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz'' diye konuştu.

Tasarının en önemli eksiklerinden bir tanesinin, ''toplumda yarattığı adaletsizlik duygusu'' olduğunu öne süren Kutluata, ''Borçlarını muntazam ödeyenler de düşünülmeli, onlar için de bir düzenleme yapılmalı'' dedi.

NİYE BU YILA KADAR DÜŞÜNÜLMEDİ?

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tasarının komisyonda 234 maddeye çıktığını, tasarıda toplam 67 kanunda değişiklik yapılmasına yönelik düzenlemeler bulunduğunu söyledi.

Tasarının kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerini olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirten Hamzaçebi, yaşanan kriz sonrasında işletmelerin, mükelleflerin mali tablolarının bozulduğunu ifade etti. Hamzaçebi, ''Kriz 2009 yılında yaşandı. Niye bu yıla kadar düşünülmedi'' diye sordu. Hamzaçebi, şunları söyledi:

''Madem ki tasarının gerekçesi ekonomik krizdir, karşılıksız çekler nedeniyle adli para cezasını ödeyemeyen vatandaşlara da bir kolaylık sağlamak gerekir. Bu vatandaşların önemli bir bölümü hapishanelerde. Her gün mektup alıyorum, mesajlar geliyor. Karşılıksız çıkan çekler nedeniyle bu vatandaşlara imkan tanımanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Çeklerle ilgili adli para cezasının yeniden yapılandırılmasına ilişkin önergemiz olacak.''

AK Parti iktidarının 2002 yılında ''harçlar ve damga vergisinin kademeli olarak kalkacağını taahhüt ettiğini, ancak bu vergilerin kalkmadığını'' belirten Hamzaçebi, ''AK Parti'nin ekonomide kayıtdışını önleme iradesinin olmadığını'' öne sürdü.

Bazı kurumların İstanbul'a götürülmesiyle ''İstanbul'un finans merkezi olamayacağını'' belirten Hamzaçebi, İstanbul'un finans merkezi olabilmesinin, ''Türkiye'nin uygun bir yatırım iklimine sahip olmasıyla bağlantılı olduğunu'' söyledi.

Hamzaçebi, ''BDDK'nın, SPK'nın İstanbul'a götürülmesini iyi niyetli bulmuyorum'' dedi.

Tasarıya göre, Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) kömür alımını İhale Kanunu dışında yapacağını belirten Hamzaçebi, ''TKİ'nin ne ayrıcalığı var'' diye sordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89