• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 12 °C
  • Berlin 3 °C

Meclis Amed’i canlı izledi

Meclis Amed’i canlı izledi
Diyarbakır’da cenaze töreni yapılırken Meclis’in de gözü kulağı oradaydı. Özellikle AKP’liler gelişmeleri saniye saniye izlediler.

Paris’te öldürülen üç PKK’li için önceki gün Diyarbakır’da cenaze töreni düzenlediği saatlerde Meclis’teydim. Genel Kurul’da hiçbir BDP’li vekil yoktu. Onlar cenaze töreni için Diyarbakır’dayken, AKP’li vekillerin de neredeyse tamamının gözü kulağı bu kentteydi. Özellikle de iktidar partisinin Kürt vekillerinin...

İçişleri Bakanlığı’nda bir kriz merkezi oluşturulmuştu. Gelişmeler an be an oraya aktarılıyordu. Başbakan Erdoğan’ın da gelişmeleri takip ettiği belirtiliyordu. Vekiller cep telefonlarından gelişmeleri takip ediyor, haber sitelerindeki konuyla ilgili haberlere bakıyorlardı.

Ya çözülecek, ya çözülecek

Tümünün endişesi Habur benzeri görüntülerin ortaya çıkması veya bir provokasyonla sürecin baltalanmasıydı. Korkulan olmadı. Törenler sorunsuz atlatıldı. Cenaze sonrası vekillerin değerlendirmesi “Artık barış sürecinden dönüş yok” şeklinde oldu.

AKP’li vekillerin neredeyse tek gündem maddesi yeni çözüm süreci. AKP’li vekiller, Başbakan Erdoğan’ın sorunun çözüleceğine dair kendilerine güven verdiğini aktarıyor. Basına da yansıyan 13 aralıktaki toplantıdan sonra birkaç kez daha biraraya gelinmiş. Erdoğan, bölge milletvekillerini dinlemiş ve onlarla görüş alışverişinde bulunmuş.

AKP’li vekillerin aktardığına göre Başbakan Erdoğan, söz konusu toplantılarda, Türkiye’yi 2023’te dünyanın en gelişmiş ilk beş ülkesi arasına sokmak yönündeki kararlılığını dile getirerek, bunun için Kürt meselesinin çözülmesinin şart olduğunu vurguluyor. Ve şöyle diyor, “Bu iş ya çözülecek, ya çözülecek”.

Sürecin güçlüklerine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, hassas olmaları, konuşmalarına dikkat etmeleri, süreci baltalayacak açıklamalardan kaçınmaları konusunda milletvekillerini uyarıyor.

Zana’nın da rolü önemli

Erdoğan’ın konuşmaları AKP’li vekillerde sorunun çözüleceğine dair büyük bir güven yaratmış. Vekillerden bazıları, Öcalan’ın yanı sıra Leyla Zana’nın da sürece katkı sağlayabileceği söylüyor. Zana’nın daha önceki açıklamaları ve radikal duruşunun önemine dikkat çekiyorlar. AKP’li vekiller, muhalefet partilerinden süreci baltalayacak açıklamalardan kaçınmaları yönündeki beklentilerini dile getiriyorlar.

Gülen yüzler acımı azaltacak

AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, “Ben evladımı kaybettim. Bu acı hiçbir zaman dinmez. Ama barış olması halinde, evladı yanında olduğu için yüzü gülen anneler ve çocukları bana teselli verecek, onlara bakıp mutlu olacağım” sözleriyle AKP’de barış sürecine duyulan arzu ve inancı dile getiriyor. (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89