• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 18 °C

Mazlumder Suriyeli Kürtleri gündeme taşıyor

Mazlumder Suriyeli Kürtleri gündeme taşıyor
Mazlumder, Hama katliamının yıldönümünde Suriye Kürtleri ve Müslüman Kardeşler'in durumunu açıklayan bir rapor hazırladı.

Mazlumder, 2 Şubat'ta Suriye'nin Hama şehrinde Suriye Ordusu'nun yaptığı katliamının yıldönümünde 350 Bin Kürdün nüfus cüzdanı olmaksızın yaşadığı ülke hakkında Suriye İnsan Hakları Komitesi Başkanı Welid Saffour'un da katılacağı basın açıklaması yapacak.

Fatih Reşadiye Hotel'de bugün saat 11'de başlayacak basın toplantısında sunulacak raporun ana maddeleri Hama katliamı, Suriye Kürtleri ve Müslüman Kardeşler olacak.

2 Şubat 1982'de başlayan Hama Katliamının yıldönümü olması vesilesiyle Suriye ordusunun insanlık suçlarını ele alan Mazlumder katliamla ilgili 'Hafız Esad yönetiminde 1970’ler ve 1980’lerin başında muhalif grupları, özellikle Müslüman Kardeşleri ortadan kaldırmak için planlanan kanlı eylemlerin en şiddetlisi 2 Şubat 1982’de başladı. Başta Hama olmak üzere Suriye’nin kuzeyindeki bütün şehirleri Müslüman Kardeşlerden tamamıyla temizlemesi istenen Rıfat Esad’a 12.000 asker verildi ve özellikle muhalif unsurlarla bağlantısı bulunan 100 ailenin bütün fertlerini içine alan 5.000 kişiyi öldürme yetkisi verildi. Rıfat Esad ve askerleri evlerden işe başlamıştır. Baskı giderek artırılarak bütün evler içindekilerle birlikte yakılıp yıkıldı, hatta çocuklar anne ve babalarının gözleri önünde öldürüldü.' ifadelerini kullandı.

Suriye'de baskı alfında tutulan Müslüman Kardeşler'in Hafız Esad'la beraber iktidara gelen Baas yönetimi altında ezildiğini belirten Mazlumder, raporda '1944 yılında Mustafa Sıbai’nin başa geçmesiyle beraber kurumlaşmasını tamamlayan Suriye Müslüman Kardeşler’i Suriye’deki İslami hareketleri etrafında toplamayı başardığını kaydetti. Şam, Halep, Hama ve Humus başta olmak üzere birçok Suriye şehrinde hayır cemiyetleri, okullar, hastaneler ve çeşitli sosyal yardımlaşma kuruluşlarıyla örgütlenmesini gerçekleştirdiğini belirtilen raporda ülkede yapılan 1951 seçimlerinde 142 üyeli meclise 33 temsilci göndererek siyasi faaliyetleriyle de öne çıkıldığı ifade edildi. 1970'de iktidara gelen Esad yönetimiyle birlikte siyasi faaliyetlerine yasak gelen Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik idam cezaları arttı. Mazlumder, Suriye'nin Müslüman Kardeşler'i bitirmek için yürürlüğe konulan “49 Sayılı kanun” şiddeti daha da arttırmış, kitlesel katliamlara zemin hazırladığının altını çizdi.

49 Sayılı Kanunun 1. Maddesine göre; “Müslüman Kardeşler Cemaati'ne mensup olan herkes suçlu kabul edilir ve idamına karar verilir”. ifadelerinin bulunduğunu belirten Mazlumder bu kanun gereği Suriye'de on binlerce kişi infaz edildiğine dikkat çekti.

PALMİRA CEZAEVİ DİYARBAKIR CEZAEVİ'NDEN DE BETER

Mazlumder, Müslüman Kardeşler'e yönelik özel olarak kurulan Palmira Cezaevi'nde bir sürü insanlık suçu işlendiğini de belirtti. Mazlumder, cezaevi ile ilgili 'Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı 1983 tarihli rapora göre Müslüman Kardeşler’e mensup tutukluların kaldığı Palmira Cezaevinde 600 ile 1.000 arasında tutuklu öldürülmüştür.' ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89