• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

'Mavi Marmara' ile ambargoyu kırdık'

'Mavi Marmara' ile ambargoyu kırdık'
Gazze’nin Başbakanı İsmail Haniye, Mavi Marmara’yı ziyaret edip açıklama yaptı: Mavi Marmara’nın şehitleri sayesinde İsrail ambargosunu aştık.

Türkiye’de iki gündür yaptığı temaslar kapsamında Mavi Marmara Gemisi’ni gezen Gazze’deki Filistin Hükümeti’nin Başbakanı İsmail Haniye, “Bugün Arap Baharı olarak bilinen, belki de İslam Baharı olarak nitelendirebileceğimiz bu gelişmeler, Filistin davası ve meselesi için hayırlara vesile olacak” dedi.

Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ve esir takası kapsamında İsrail tarafından serbest bırakıldıktan sonra Türkiye’ye gelen Filistinlilerle görüşen Haniye, dün de Mavi Marmara gemisini ziyaret etti.

34209

Haniye, 2009’da Gazze’deki ambargoya dikkat çekmek için yola çıkan, İsrailli askerlerin baskını sonucunda içindeki dokuz Türkiye vatandaşının öldüğü Mavi Marmara gemisinin önünde yaptığı konuşmaya, “Kuşatılmış Gazze’den ve Mescid-i Aksa’dan size geldik. Milyonlarca Filistinli halkının, dünya üzerine yayılmış ve göçe zorlanmış milyonlarca Filistin halkının selamlarıyla sizlere geldik” diyerek başladı. Mavi Marmara sayesinde ambargonun kırıldığını ifade eden Haniye, “Ey işgalci kuvvetler, ey İsrail, belki siz Mavi Marmara’nın Gazze sahillerine ulaşmasını engellemiş olabilirsiniz ama bugün görüldüğü gibi Gazzeliler Mavi Marmara’ya ulaşmış durumda’’ dedi.

Birlik hükümeti şubatta

Arap Baharı’na da değinen Haniye, “Bugün Arap Baharı olarak bilinen, belki de İslam Baharı olarak nitelendirebileceğimiz bu gelişmeler, Filistin davası ve meselesi için hayırlara vesile olacak’’ diye konuştu. Haniye, Anadolu Ajansı ’na verdiği röportajda ise, “Arap Baharı’ndan en çok istifade eden Filistin sorunudur” derken, ileriki yıllarda Arap halklarının yanı sıra artık yönetimlerin de Filistin halkının yanında yer alacağını ve onların haklarını müdafaa edeceğini söyledi.

Haniye, Mübarek dönemi sonrasında Filistin açısından durumun iyiye gittiğini belirterek Refah sınır kapısı sorunu da çözülmek üzere” şeklinde konuştu.

Hamas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü’ne katılmasına ilişkin olarak ise Haniye “FKÖ’nün yapısında idari ve siyasi olarak iyi bir yapılanma olur ve örgütü eski gücüne döndürecek bir tüzük çalışması olursa bunda elbette ki yer alacağız. Fakat FKÖ’ye resmi katılım öncesi tüm yapılandırma çalışmalarının sona ermesini bekliyoruz” dedi. Haniye, Mısır’da yapılan anlaşma çerçevesinde birlik hükümetinin mayısta planlanan seçim öncesinde ocak ayı sonunda ya da şubatta kurulacağını söyledi.

Hamas liderliği hâlâ Şam’da

Hamas’ın, El Fetih’in yolunu takip ederek, İsrail’le mücadele etmek yerine masaya oturmayı tercih ettiği yorumlarıyla ilgili bir soru üzerine ise Haniye, İsrail devletini tanımadıklarını bir kez daha belirterek şöyle konuştu: “Birinci olarak Filistin’in tarihi toprakları Filistin halkının hakkıdır. Hamas’ın hiç bir Filistin toprağı konusunda taviz vermeye hakkı yoktur. İkinci olarak Hamas, işgalci İsrail yönetimini herhangi bir Filistin toprağı üzerinde tanımamaktadır. Bu Hamas’ın vazgeçmeyeceği iki önemli unsurdur. Fakat bununla birlikte Hamas tüm Filistinli gruplarla birlikte Filistin halkının sorunun çözmek için elinden gelen tüm çabayı sarfetmektedir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89