• BIST 9796.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Marmara'yı Korkutan Deprem

Marmara'yı Korkutan Deprem
Çanakkale'de saat 5 civarında 5.3 şiddetinde meydana gelen deprem halkı sokağa döktü

Sarsıntı, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, İzmir ve İstanbul'da da hissedildi. Çanakkale'de halk panikle sokaklara döküldü.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nin verilerine göre, deprem 15,3 kilometre derinlikte meydana geldi.

HASAR VE CAN KAYBI MEYDANA GELMEDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, Saros Körfezi'nde meydana gelen, Çanakkale ve ilçelerinde kuvvetli hissedilen depremde ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybının meydana gelmediğini bildirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 04.51'de 5.3 büyüklüğünde Saros Körfezi merkezli orta şiddetli depremin meydana geldiği, ana şoktan sonra ilk 2 saatte büyüklükleri 2.4-2.8 arasında değişen iki artçı depremin kaydedildiği belirtildi.

Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremlerin Çanakkale'nin kuzey batısındaki Saros Fayı ile ilişkilendirildiği kaydedilen açıklamada, bu fayın 42 kilometre uzunlukta olduğu ifade edildi.

Depremin Çanakkale ve ilçelerinde kuvvetli hissedildiği belirtilen açıklamada, ''İlk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana gelmemiştir. Deprem, Tekirdağ ve ilçeleri, İstanbul, İzmir, Balıkesir illerinde de hissedilmiştir'' denildi.

Açıklamada, bölgede en son hasar yapan depremlerle ilgili şu bilgiler yer aldı:

''1912'de, 7.2, 6.3, 6.8 büyüklüğündeki Şarköy-Mürefte depremleri, 1953'te 7.2 büyüklüğündeki Yenice-Gönen, 1972'de 5.0 büyüklüğündeki Ezine, 1975'te 5.5 büyüklüğünde Gelibolu ve 1983'te 5.4 büyüklüğünde Biga depremlerinin ciddi tahribatlara neden olduğu görülmektedir, bu faylarda bu tür depremlerin olması normaldir.''

BÖLGEDE BEKLENEN BÜYÜK DEPREM BUGÜNKÜ DEPREM DEĞİLDİR

Ülkeler Deprem Kestirme Ağı (GNFE) Türkiye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Saros Körfezi'nde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin, bu bölgede beklenen büyük deprem olmadığını bildirdi.

Ercan yazılı açıklamasında, burada kırılanın Kuzey Anadolu Kırığının Ganos kolu olduğunu belirtti.

Gelibolu Yarımadası'nın kuzeyindeki depremin, saat 04.51'de, Küçükanafarta köyünün 10 kilometre açıklarında ve 15,3 kilometre derinlikte yaşandığını anımsatan Ercan, depremin 7,5 saniye sürdüğünü ve artçılarının en az 6 gün devam edeceğini bildirdi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, geçmişte bu bölgede oluşmuş 6,0 ve 7,0 şiddetindeki depremlerin tsunami oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bunlardan bazıları; milattan önce 330 yılında 7,0 Limni depremi, 1672 yılında 6,4 Bozcaada depremi en çok bilinenleridir. Bunun nedeni Kuzey Anadolu Kırığının kuzey-batı kolunun Egeye yaklaştıkça kapı kolu gibi dönmesi, ayrıca düz atım bileşenin (kuzey yakasında göçme) oluşmasıdır. Küçücük Gelibolu Yarımadası üzerinde, Büyük Kemikli Burnundan başlayıp, Küçükanafarta'yı bir dış bükey yayla geçip Bolayır'a doğru uzanan bir ters kırık varlığı da göz ardı edilmemelidir.''

Bu yayın kuzeyinin, karmaşık ve sık kırıklarıyla ünlü olduğunu vurgulayan Ercan, milattan önce 330 yılında Limni'de 7,0, 282 yılında Bolayır'da 6,4, Çanakkale'de 368 yılında 6,4 ve 1875'te 6,7, Bozcaada'da 1672'de 6,4 ve Gelibolu'da 1860 yılında 6,4 şiddetinde deprem yaşandığını bildirdi.

Ercan, şöyle devam etti:

''Bugünkü depremin arkasından büyük bir depremin gelip gelmeyeceği söylenemez. Ancak 5,3'lük deprem Saroz körfezinde gerilme olduğunu gösterir. Bu bölgede beklenen büyük deprem bugünkü deprem değildir. Bu bölgede depremlerin yıkıcılık eşik değeri 6,2'dir. Gelecekte 7,0 dolayında depremlerin olması beklenir ancak bugün için bir süre verilemez.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89