• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Mandela doğduğu köyde defnedildi

Mandela doğduğu köyde defnedildi
95 yaşında hayatını kaybeden Nelson Mandela, düzenlenen törenle doğduğu yerde defnedildi.

Güney Afrika eski Devlet Başkanı NelsonMandela doğum yeri Kunu'da düzenlenen cenaze merasimiyle toprağa verildi. 

Sabah erken saatlerde başlayan törende ilk olarak ailesi ve yakınlarının katılımıyla geleneklere göre uğurlanan Mandela için daha sonra, çok sayıda yabancı liderin ve üst düzey yetkililerin de katıldığı resmi tören yapıldı. Mandela'nın evinin yakınında kurulan büyük çadırda gerçekleştirilen törende, Mandela'nın yaşını temsilen 95 büyük mum yakıldı. Mumların arkasında da Mandela'nın büyük bir portresi yer aldı. 



Tören alanı, Güney Afrika makamları tarafından askeri bölge olarak ilan edildi.
Basın mensupları, tören alanına yaklaşık 3 km mesafede, Kunu'ya hakim bir tepede kurulan basın merkezinde konuşlandı. 

Törende bir konuşma yapan Devlet Başkanı Jacob Zuma, bütün Güney Afrika halkına başsağlığı dileyerek, "(Mandela) Kalbimiz seninle beraber kendilerinden bir parçayı yitirenlerle birlikte" diye konuştu. Zuma, "Kunu'nun en ünlü çocuğu" diye nitelediği Mandela'ya hitaben de "Hayalini kurduğun Güney Afrika'yı inşa için çıktığımız uzun yolculukta bize yol gösteren ışık olarak kalacaksın. Sana veda etmedik, çünkü bir yere gitmiyorsun. Ebediyyen kalbimizde yaşayacaksın" ifadesini kullandı. 

Törende konuşan Mandela'nın torunu Ndaba Mandela da, "Dünya, Mandela sayesinde bakışlarını Güney Afrika'ya çevirdi ve siyahların maruz kaldığı ağır ve örgütlü baskıyı gördü" dedi. Ndaba, "Dünya tahammülü, affediciliğin zaferini ve uzlaşmanın güzelliğini de yine Mandela'yla öğrendi. Aslında, Nelson Mandela'nın öyküsü Güney Afrika'nın öyküsüdür" diye konuştu. 

Güney Afrika milli marşı "Tanrı Afrika'yı Korusun"un ardından başlayan törende, Mandela'nın aynı davada yargılandığı ve Roben Adası'ndan hapishane arkadaşı Ahmed Kathrada da söz aldı. Kathrada'nın, "Elveda aziz kardeşim, akıl hocam, liderim" derken sesinin titrediği gözlendi.

TABUTU GENERALLER TAŞIDI 

Mandela'nın Güney Afrika bayrağına sarılı tabutu generaller tarafından 11.50'de teslim alınarak, protokol ve askerlerin oluşturduğu tünelden askeri törenin yapılacağı defin alanına getirildi. Mandela'nın tabutundan bütün nişanlar, madalyalar, bayraklar ve resimler çıkarıldı. 

Törenin bu aşamasında sadece aile üyeleri, yakınları ve seçilmiş az sayıda konuk yer aldı. Tören kıtası ve bando eşliğinde top arabasında mezarlığa taşınan tabut, amiral ve generaller tarafından mezara bırakıldı. Burada, üzerindeki bayrak da alınan Mandela'nın tabutu, dualarla toprağa verildi. Tören alanı üzerinde Güney Afrika Hava Kuvvetlerine ait 6 jet uçuş yaptı, 3 askeri helikopter de taşıdıkları Güney Afrika bayrağıyla alan üzerinde uçtu. 

TÖREN ÜLKE ÇAPINDA İZLENDİ 

Törene aralarında Galler Prensi Charles ile Monaco Prensi Albert'in de bulunduğu çok sayıda yabancı devlet temsilcisi katıldı. Mandela'nın eski dostu Başpsikopos Desmond Tutu ve Amerikalı ünlü talkshow sunucusu Oprah Winfrey de çadırdaki törende hazır bulundu. 

Mandela'nın gömüldüğü aile mezarlığı, Kunu'daki çiftliğinin sınırları içinde, N2 karayolunun yanındaki evine bakan bir noktada yer alıyor. Mezarlıkta Mandela'nın daha önce hayatını kaybeden iki oğlu ile kızı da yatıyor. Mandela'nın oğullarından Thembekile 1969'da, Mandela Roben Adası'nda mahpusken bir trafik kazasında ölmüştü. Mandela'nın 9 aylıkken ölen kızı Makaziwe ile diğer oğlu Makgato da bu mezarlıkta bulunuyor. 

Kunu'ya hakim bir noktada, köye yaklaşık bir kilometre mesafede kurulan dev ekrandan bazı vatandaşlar da töreni takip etti. Tören ayrıca ülke çapında muhtelif noktalardaki çok sayıda dev ekrandan da canlı izlendi. 

Mandela'nın cenaze töreni dolayısıyla Kunu çevresinde polis ve askerler yoğun güvenlik tedbirleri aldı. 

Nelson Mandela, 5 Aralık'ta Johannesburg'un Houghton bölgesindeki evinde uzun süren rahatsızlığının ardından 95 yaşında ölmüştü. 

Mandela için 10 Aralık'ta Johannesburg'un FNB stadyumunda 100'den fazla hükümet ve devlet başkanının katılmıyla resmi bir anma töreni düzenlenmişti. Mandela'nın naaşı, 11 Aralık Çarşamba sabahı törenle Güney Afrika'nın ulusal başkenti kabul edilen Pretoria'daki, hükümet ve devlet başkanlığına ev sahipliği yapan Union Buildings'e nakledilmiş ve halkın ziyaretine açılmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89