• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Maliki'den Türkiye'ye 'Kürt Boru Hattı' şantajı!

Maliki'den Türkiye'ye 'Kürt Boru Hattı' şantajı!
Irak hükümeti, Türkiye, Federal Kürdistan petrolünü dünyaya ulaştıracak bir boru hattına destek vermekten vazgeçmezse, merkezi hükümetin de Türk şirketleri engelleyeceğini söyledi.

Irak Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Türkiye, Federal Kürdistan petrolünü dünyaya ulaştıracak bir boru hattına destek vermekten vazgeçmezse, merkezi hükümetin de Türk şirketleri engelleyeceğini söyledi.

Şehristani, Türkiye bu konuda garanti vermezse "Irak'ta daha fazla yatırıma olanak sağlamayacaklarını" açıkladı.

Irak Petrol Bakanlığı, bu ay başında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Şirketi'nin (TPAO) ülkenin güneyindeki petrol arama sözleşmesinden çıkarılacağını duyurmuştu.

41783BBC'ye konuşan Hüseyin Şehristani kararın esasen "TPAO ile değil, Türkiye hükümetinin Irak petrolünü ve doğal gazını Irak hükümetinin iznine başvurmadan Türkiye üzerinden ihraç etmeye yardımcı olma planlarıyla ilgili" olduğunu söyledi.

Şehristani, Türkiye ve Irak arasında yapılmış ikili anlaşmaya göre, Türkiye'nin Irak ham petrolünü ve doğal gazını ihraç etme konusunda sadece merkezi hükümetle muhatap olması gerektiğini belirtti.

Başbakan yardımcısı "Bu anlaşmanın ihlal edilmesi durumunda elbette ki Irak hükümeti, bu plana dahil olan Türk şirketlerine karşı gerekli adımları atacaktır." dedi.

'Yasadışı ticaret'

Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani "Evet, ortada inşa edilmiş bir boru hattı yok. Ancak Türkiye hükümetinden bunun kesinlikle olmayacağına dair net bir taahhüt almadığımız takdirde, Türk şirketlerinin Irak'ta daha fazla yatırım yapmasını teşvik etmeyeceğiz."

Türkiye, Temmuz ayında Federal Kürdistan'dan tankerle petrol ihracatını artırmış, Irak hükümeti konuya sert tepki göstermişti.

Hükümet sözcüsü El Dabbagh, bu ticaretin merkezi hükümet üzerinden yapılması gerektiğini söyleyerek Türkiye'yi "yasadışı ticaretle" suçlamış, Türk yetkililerse bu iddiayı reddetmişti.

Irak, daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Ağustos ayındaki Federal Kürdistan ziyareti sırasında Bağdat'tan habersiz olarak Kerkük'e geçmesi üzerine de, Türkiye'ye nota vermişti.

İngiliz Economist dergisi de bu ay başında, Federal Kürdistan Yönetimi'nin petrolünü Türkiye üzerinden dünyaya ulaştırmak üzere kendisine ait bir petrol boru hattı inşa etmek istediğini yazmıştı.

Economist, haberinde, "Bazı Türk yetkililer, sonunda Federal Kürdistan'da bağımsız bir Kürt devleti olasılığını kabul etmiş görünüyor ve bunu Türkiye'ye ticari açıdan bağımlı kılmaya çalışıyor." ifadesini kullanmıştı.

TPAO'nun Irak'ta toplam 25 milyon dolar değerinde, dört projede ortaklığı bulunuyor.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89