• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 13 °C

Maliki, Kürdistan hükümetine şart koştu

Maliki, Kürdistan hükümetine şart koştu
Bağdat ile Hewlêr arasında, Bağdat’ın Bölge’deki memurların maaşlarını göndermemesi nedeniyle başlayan gerginlik giderek artıyor.

Federal Kürdistan medyasında yer alan haberlere göre Bağdat ile Hewlêr arasında, Bağdat’ın Bölge’deki memurların maaşlarını göndermemesi nedeniyle başlayan gerginliğin giderek arttığını ortaya koyuyor. 

Son olarak Irak Başbakanı Maliki’nin bürosundan yapılan resmi açıklamada maaşların gönderilmesi, Kürdistan Bölgesi’nin petrol satışından elde edeceği geliri Irak hazinesine göndermesi şartına bağlandı.

Maliki adına yapılan açıklamaya anında yanıt veren Kürdistan Bölgesi hükümeti Maliki’nin ileri sürdüğü şartlara asla uymayacaklarını belirtti. Kürdistan Bölgesi adına yapılan açıklamada, Bağdat ile memurların maaşları konusunu görüşmeyeceklerine vurgu yapıldı.

Maliki’nin bürosundan yapılan açıklamada, “Maliki şubat ayı maaşlarını bir şartla Kürdistan Bölgesi’ne göndermeye hazır. Bunun için Hewlêr petrol şatısından elde ettiği parayı Bağdat’a teslim etmelidir” deniliyor. 

Irak Başbakan Maliki’nin bürosunun resmi sitesinde yayınlanan bildiride, “merkezi hükümet Kürdistan Bölgesi memurlarının maaşlarının kesilmesi konusunda hiç bir karar vermedi. Yıllar boyunca Kürdistan Hükümeti’nin, memurların maaşını genel bütcenin yüzde 17’sine tekabul eden payından aldığı” belirtiliyor ve şunlar dile getiriliyor: “Memurların maaşlarından, Kürdistan Bölgesi hükümeti sorumludur, merkezi hükümet değil.” 

“Bazı kesimler bu sorunu, siyasal, partisel ve gurupsal çıkarları için ulusal duyguların canlandırılmasında kullanıyorlar” vurgusunun yapıldığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi hükümeti Birleşik Bütçe Yasası’na uymamakla suçlanıyor. “Birleşik Bütçe Yasası’na göre Kürdistan Bölgesi petrolü satıp parasını Irak hazinesine teslim etmesi ve karşılığında Irak bütçesinin yüzde 17’si olan payını alması gerekir” denilen açıklamada, Bölge’nin bu yasaya uymadığı dile getiriliyor. 

Öte yandan bildiride Parlamento Başkanlığı ve parlamentoda bulunan guruplara vurgu yapılarak, “parlamento oturumlarını boykot edenler maaşların gönderilmemesinin sorumlularıdırlar. Çünkü şu ana kadar bütçe yasa tasarısının ilk görüşmesi dahi yapılmadı” deniliyor. 

Bildirinin sonunda şu görüşlere yer veriliyor: “Biz Kürdistan Bölgesi memurlarının şubat ayı maaşlarını gönderilmesini onaylamaya hazırız, eğer Bölge petrolünü satar ve gelirini de Irak genel bütçesine aktarırsa ve böylece Irak’ın yüce çıkarlarına zarar veren bu sorunu çözerse...”

Maliki bürosundan yapılan açıklamaya anında cevap veren Kürdistan Hükümeti, maaşların gönderilmesi için ileri sürülen şarta uymayacağını belirtti. 

Kürdistan Parlamentosu İşlerinden Sorumlu Bakan Saed Halid İçişler Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Bölge hükümeti maaşların gönderilmesini konusunda görüşme yapmayacak” dedi ve Maliki’nin şartına uymayacaklarına vurgu yaptı. 

“Bölge Irak’ın içinde yer aldığı müddetçe maaş konusunda hiç bir görüşme yapmayacağız. Nasıl ki öteki bölgelere memur maaşları gönderiliyor, aynı şekilde Kürdistan Bölgesi’ne gönderilmelidir, bu bizim hakkımızdır” diyen Halid açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kürdistan Bölgesi bu nedenle Maliki’nin şartını kabul etmiyor ve maaş konusunda herhangi bir görüşme yapmaya hazır değiliz, bu kabul edilir bir şey değildir.” 

Radyoya yaptığı açıklamada “Hewlêr ile Bağdat arasında çözüme kavuşmamış sorunlar var ve bu sorunların çözümü için görüşmeler yapılmalıdır” diyen Xalid, Kürdistan Bölgesi’nin sorunların görüşmeler yolu ile çözülmesine defalarca vurgu yaptığını hatırlattı ve var olan sorunların diyaloğ yolu ile çözülmesi gerektiğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89