• BIST 10045.74
  • Altın 2383.337
  • Dolar 32.4134
  • Euro 34.5567
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 23 °C

Maliki adeta savaş istedi, Kürdistan ayakta!

Maliki adeta savaş istedi, Kürdistan ayakta!
Taraflar arasında yürütülen görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Barzani durum değerledirmesi için siyasi parti temsilcileri ile acil bir toplantı yaptı.

Günler süren ve olumlu geçen görüşmeler sonrası anlaşma metni Irak Başbakanı Maliki’ye gönderildi. Ancak Maliki Kürdlerin Dijle Komutanlığının dağıtılması ve askeri gücün geri çekilmesi şartını red etmekle kalmadı; bugün yeniden tartışmalı bölgeye askeri güç gönderdi. 

Bugün yaşanan bu gelişmeler üzerine Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, tüm siyasi partileri acil toplantıya çağırdı. Toplantıda yaşanan son gelişmeler değerlendirildi ve Kürdistan’ın alacağı tavır konuşuldu. 

Toplantı sonrası yayınlanan yazılı açıklamada, ilk günlerde yapılan toplantılarda olumlu gelişmelerin yaşandığını ancak Maliki’nin pişman olduğunu ve askeri güçte ısrar ettiği vurgulandı. Peyamner haber ajansında yer alan Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kürdistan halkının ve anayasal hakkının korunması ve Irak’ın başlangıçta ki demokratik siyasi sürecinin önemi, baş gösteren diktatöryel ve militarizme engel olmak ve tüm Iraklı siyasi tarafların ortaya çıkan bu durum karşısında rollerini yerine getirmesi gerektiği çünkü bu durumun sadece Kürdistan üzerinde bir tehdit olmadığı, hiç kuşkusuz ki tüm Irak’ta siyasi herketleri ve unsurları kapsamaktadır. Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının temeli anayasaya saygılı olmak olduğu ve anayasanın ihlalinin Irak’ın toprak bütünlüğünü tehlikeye koyduğu bilinmelidir.” 

Açıklamanın devamında “siyasi parti temsilcileri hiç bir şoven tutumun Kerkük’e yönelmesine kesin suretle izin verilmeyeceğini ve Kürdistan’ın iç diyaloğunun geliştirilmesi ile reformlara hız vererek iç egemenliğin güçlendirilmesi gerekir. Ayrıca burdan siyasi taraflar olarak kahraman peşmergeye içten selamlarımızı gönderiyoruz. Ve Kürdistan halkının her duruma anında müdahale etmeya hazır olduğu söylendi.”

Toplantıya katılan Siyasi Partiler:
Kürdistan Demokrat Partisi (PDK)
Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK)
Goran Harketi (Goran)
Kürdistan İslami Toplulukları (Komele)
Kürdistan İslam Birliği (Yekgirtu)
Kürdistan İslam Hareketi (Bzotnewe)
Kürdistan Sosyalist Demokrat Parti (KSDP)
Kürdistan Ezilenler Partisi (Zehmetkêşan)
Kürdistan Kominist Partisi (KKP)
Demokratik Türkmen Hareketi
Türkmen Reform Hareketi
Erbil Türkmen Listesi
Suryan,Kıldan,Aşur Halkı Konseyi
Aşur Demokrasi Hareketi
Erwan Listesi

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89