• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

‘Maliki ABD’nin müdahalesini istedi’

‘Maliki ABD’nin müdahalesini istedi’
New York Times gazetesine göre, Başbakan Nuri Maliki Mayıs ayında ABD’den IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenlemesi talebinde bulundu.

ABD’deki New York Times gazetesine göre, Mayıs ayında Başbakan Nuri Maliki ABD’den IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenlemesi talebinde bulundu, ancak ABD soruna müdahil olmak istemedi.

New Yok Times’ın haberine göre Başbakan Nuri Maliki’nin yardım isteği Washington yönetimi tarafından soruna müdahil olmak istememesi nedeniyle reddedildi.

Habere göre, ABD bunun yerine Irak ordusunun güçlendirilmesi ve insansız hava araçlarının kullanılması seçeneğini öne sürdü.

New York’tan bildiren Al Jazeera’den David Schuster ABD’den konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığını ve ABD’li yetkililerin Irak’taki durumu incelediklerini belirtti.

Schuster, Washington kanadından gelen tepkilerin önümüzdeki günlerde ve haftalarda değişiklik gösterebileceğini söyledi.

Tikrit de işgal edildi

Salı günü IŞİD’in eline geçen Musul’un ardından, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in doğum yeri Tikrit de IŞİD’in kontrolüne geçti.

Selahaddin vilayetinin başkenti Tikrit’ten kaynaklar Al Jazeera’ye yaptıkları açıklamada IŞİD ve silahlı grupların kentin çevresinde kontrol noktaları oluşturduğunu söyledi.

Başka bir polis yetkilisi de IŞİD üyelerinin bir hapishanede 30 mahkumu serbest bıraktığı bilgisini verdi.

'Kerkük'te çatışmalar sürüyor'

Al Jazeera kaynakları IŞİD’in, petrol zengini Kerkük’e de girmeye çalıştığı, çatışmaların sürdüğü bilgisini geçti.

IŞİD üyeleri Irak güvenlik güçlerine üniformalarını ve silahlarını teslim etmeleri halinde gitmelerine izin vereceklerini söylüyor.

Nuceyfi: Maliki uyarılarımı dinlemedi

Al Jazeera canlı yayına katılan Ninova Valisi Esil Nuceyfi, Musul'un bu kadar kısa sürede IŞİD'in eline geçmesinden Şii Başbakan Maliki'yi sorumlu tuttu.

Nıceyfi, "Emniyet sisteminin tamamı Malikinin elinde tutuluyor. Maliki bizimle işbirliği yapmayı reddetti. Bizim uyarılarımızı dinlemedi. Maliki'ye aktarılan bilgiler tamamen yanlıştı. Irak ordusu hakkında yanlış imaj verildi" dedi.

Maliki'yi defalarca uyardığını belirten Sünni vali, "Yanındaki insanlar ordunun hakkında kötü bir şey söylemekten korkuyorlar. Irak ordusunda büyük sıkıntılar var. Bu orduyu kurmak için milyarlarca dolar harcandı. Fakat ordu içinde korku, inançsızlık ve hedef belirsizliği çok yayılmış durumda" yorumunu yaptı.
(Al Jazeera, AFP ve New York Times)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89