• BIST 10336.5
  • Altın 2401.232
  • Dolar 32.2653
  • Euro 34.7587
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 16 °C

Malcolm X’in katili serbest bırakıldı

Malcolm X’in katili serbest bırakıldı
Efsanevi sivil haklar lideri ve Amerikalı müslüman öncülerden Malcolm X’i şehit eden suikastçı Thomas Hagan, New York’ta 45 yıldır tutuklu olduğu cezaevinden salıverildi.

 Efsanevi sivil haklar lideri ve Amerikalı müslüman öncülerden Malcolm X’i şehit eden suikastçı Thomas Hagan, New York’ta 45 yıldır tutukluduğu cezaevinden salıverildi.

69 yaşındaki Hagan, suikaste katıldığını itiraf eden ve halen hapiste olan tek kişiydi. Manhattan’daki hapishaneden şartlı tahliye edilen Hagan, yıllar içinde defalarca, Malcolm X’in katledilmesine karışmaktan duyduğu pişmanlığı dile getirmişti. Malcolm X’in mirasını devam ettirdiğini savunan derneklerden en az biri, Hagan’ın şartlı tahliyesini kınayan bir açıklama yayınladı. Hagan ise, telefonda görüştüğü AP muhabirine, ‘’kafamı toparlayacak zamanım olmadı’’ diyerek açıklama yapmaktan kaçındı.

14365

 Hagan, 21 Şubat 1965 günü Harlem’deki Audubon Ballroom’da aralarında Malcolm X’in küçük çocuklarının da olduğu yüzlerce kişinin gözleri önünde Malcolm X’i kurşun yağmuruna tutan 3 kişiden biri olduğunu kabul etmişti. Ancak Hagan, diğer iki kişinin ateş etmediği ifadesi vermişti. Masum olduklarını iddia eden diğer iki katil zanlısı da 1980’li yıllarda şartlı tahliye ile serbest bırakılmışlardı.

 Bu karanlık suikastle ilgili çok sayıda iddia ortaya atılmasına rağmen bu 3 kişi dışında hiç kimse yasal takibata uğramadı. Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Hagan, daha önce 17 kez şartlı tahliye başvurusunda bulunmuş, ancak geçtiğimiz Mart ayındaki başvurusunda başarılı olabilmişti. Hagan geçtiğimiz ayki tahliye başvurusunda, hala Müslüman olduğunu ancak artık ‘’Nation of İslam (İslam Milleti)’’ hareketinin üyesi olmadığını kaydetmişti.

 Malcolm X’in geçtiğimiz yıllarda vefat eden dul eşi Betty’nin kurduğu Malcolm X ve Betty Şahbaz Hatıra ve Eğitim Merkezi yöneticisi Zayid Ramazan, Hagan’ın akıbetinin kendilerini ilgilendirmediğini ifade ederek, ‘’Bu adamın akıbetine karar vermek bize düşmez. Ülke yasalarının buna karar vermesini kabul ettik’’ dedi. Malcolm X Hatırası Komitesi sözcüsü Zayid Muhammed ise, kararı kınadıklarını açıkladı.

 19 Mayıs 1925 günü Nebraska’nın Omaha şehrinde, bir Hıristiyan vaizin oğlu olarak dünyaya gelen ünlü lider Malcolm Little adıyla anıldığı dönemde adam yaralamaktan uyuşturucuya kadar birçok suça bulaştı. 1946 yılında aldığı 10 yıllık hapis cezasıyla girdiği cezaevi ise hayatını tamamen değiştirdi. Elijah Muhammed’in ırkçı görüşleriyle bilinen Nation of İslam adlı hareketine katılan Malcolm X, hapisten çıktıktan sonra kısa sürede hitabeti ve karizmasıyla hareketin en büyük sözcüsü haline geldi. Yaklaşık 12 yıl İslam Milleti hareketinin kamusal yüzü olan Malcolm X, 1964 yılında gruptan ayrıldı ve Mekke’ye hacca gitti. Bu hac sonrası, ırkçı görüşlerini terk eden ve adını El Hac Malik El Şahbaz yapan Malcolm X, ‘’Nation of İslam’’ hareketinden ayrılmasının üzerinden 1 yıl geçmeden, 21 Şubat 1965 günü New York Harlem’de uğradığı silahlı saldırıyla şehit odu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89