• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 5 °C

Mahmut Osman: Kürt Kürde kapısını kapatmamalı

Mahmut Osman: Kürt Kürde kapısını kapatmamalı
Irak meclisinin Kürt üyesi Mahmut Osman Hewlêr yönetiminden Batı Kürdistan sınırını açmasını istedi ve "Kürt Kürde sınır kapısını kapatmamalı" çağrısı yaptı.

Federal Kürdistan Bölge yönetimi ve Maliki başbakanlığındaki Irak hükümeti arasındaki anlaşmasızlıkları gidermek için geçtiğimiz hafta Bağdat'ta yapılan toplantının ikincisi bugün Hewlêr'de yapılacak. Güney Kürdistan'ın pêşmerge güçleri ve Irak İçişleri Bakanlığı arasında hazırlanan anlaşma taslağının bugünkü görüşmede ele alınıp imzalanması bekleniyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Peşmege güçlerinin Kürdistan Bölgesi İdaresi dışında kalan ve Bağdat ile anlaşmasızlık konularının başında gelen bazı bölgelerden hiçbir şekilde çekilmeyeceğini söyledi. Irak'ın deneyimli Kürt politikacısı Bağdat'taki ulusal parlamentonun üyesi Mahmut Osman'a göre ise sorun sadece Pêşmerge'lerin nerede kalacağı sorunu değil.

'ÜÇ KONUDAKİ ANLAŞMASIZLIĞI ÇÖZMEK MÜMKÜN'

Irak ve bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Osman, Hewlêr-Bağdat arasındaki anlaşmasızlıkları şöyle özetledi; Irak anayasanın 140. Maddesi gereği Kürdistan Federal Bölgesi'nin belirlenmeyen sınırları, bu Kerkük sorunun da kapsıyor, Peşmerge güçlerinin kime bağlı olacağı ve Kürdistan gelirlerinin paylaşımı. Mahmut Osman'a göre ise bunlar çözülmeyecek sorunlar değil.

Hewlêr ve Bağdat yönetimleri arasındaki krizin diyalogsuzluktan dolayı meydana geldiğini savunan Osman "Bence her iki taraf da bu tablodan sorumlu. Tabii ki Maliki hükümetinin payı daha fazla, çünkü gücü ve hakimiyeti daha çok. Ayrıca Kürt yönetimi de anlaşmasızlıklara yıllarca ilgisiz kaldı ve kriz iyice derinleşti" şeklinde konuştu.

2012 yılı boyunca her iki yönetim arasında hiç bir şekilde görüşme ve tartışmanın olmadığını hatırlatan Kürt parlamenter devamla şu eleştirileri yaptı: "Umarım 2013 yılında bu durum değişir, her iki yönetim de diyalog yoluyla anlaşmasızlıklarını giderir. Kriz askeri değil, siyasidir, bu yüzden de siyasilerin konuyu ciddi ele alması gerekir" dedi.

"MALİKİ'DEN KİMSE MEMNUN DEĞİL"

Osman, sadece Kürtler ile krizde değil, diğer konularda da Maliki'nin olumsuz yaklaşımlarına dikkat çekerek, Irak başbakanına şu eleştirileri yöneltti: "Maliki, Kürt, Sunni ve Şiilerin ittifakıyla başa gelmiş bir başbakan fakat şu anda bazı Şii gruplar da dahil olmak üzere herkes ondan rahatsız. Başarılı bir başbakan portresi çizmiyor."

Hewlêr-Bağdat hattında yaşanan krizler karşısında ABD yönetiminin tavrını eleştiren Mahmut Osman "ABD güçleri daha Irak'tayken yapıcı bir tavır sergilemediler, bu yüzden onlardan bir şey beklemek saflık olur. Irak'ın iç sorunları pek umurlarında değil" dedi.

"MAM CELAL KOMADAN ÇIKTI"

20 güne yakındır Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavisi süren Irak cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sağlık durumuna da dikkat çeken Osman, şu bilgileri verdi:

"Mam Celal'in sağlık durumu iyiye gidiyor. Aldığımız son bilgilere göre yoğun bakımdan çıkmış. Umarım en yakın zamanda sağlığına kavuşup işinin başına döner. Şüphesiz eğer görevini yapamayacaksa Irak parlamentosu yeni bir cumhurbaşkanı seçmek zorunda kalacak. Fakat şimdiden böyle bir olasılığı konuşmak çok erken."

'ROJAVA SINIRI KAPATILMAMALI'

Irak'ın Kürt parlamenteri Mahmut Osman, Güney Kürdistan yönetiminin Rojava (Batı) Kürdistan'ın sınırını kapatmasını ise sert şekilde eleştirdi. Hiç kimsenin Rojava kapısını kapatmaya hakkı olmadığını söyleyen Osman, hem Kürdistan Federe Yönetimine ve hem de Batı Kürdistan'daki partilere şu çağrıyı yaptı:

"Güney Kürdistan halkı Saddam zulmünden kaçarken ne Türkiye, ne İran ve ne de Suriye kapılarını kapatmamıştı. Bu devletler sınırlarını Kürtlere kapatmazken, Kürdün Kürde sınırını kapatması doğru değil. Suriye Kürtleri de birliklerini güçlendirmesi gerekiyor ki haklarını elde edebilsinler."

"ERDOĞAN'IN ÇÖZÜM NİYETİ YOK'

Mahmut Osman, AKP hükümetinin Kürt sorununa yaklaşımını ve son günlerde gündeme gelen çözüm tartışmalarına ilişkin ise şu görüşlerini dile getirdi: "Unutmayalım Türk hükümeti Kürt karşıtı bir hükümettir. Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorunu çözme gibi bir niyeti de yok. Söyledikleri kandırmacadır. 'PKK silah bıraksın, başka bir ülkeye gitsinler' diyorlar, çözüm olmadan böyle bir şey olmamalı."

Perwer Yaş - ANF

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89