• BIST 9722.83
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 8 °C

Mahkumlar diri diri yandı!

Mahkumlar diri diri yandı!
Van'dan İstanbul'a mahkum götüren cezaevi aracında yangın çıktı. Görevlilerin kilitli kapılarını açamadığı araçtaki 5 mahkum diri diri yanarak can verdi

Van'’dan İstanbul’a mahkum götüren cezaevi aracı, Malatya- Kayseri karayolunda cayır cayır yandı. Araçtaki 2 şoför ve 2’si rütbeli 10 jandarma kendilerini alevler arasından dışarı atıp yaralı kurtulurken, bulundukları bölümün kilidi açılamayan 5 tutuklu ve hükümlü diri diri yanarak can verdi. Demir yığını haline gelen cezaevi arasında kömürleşmiş cesetler saatler sonra çıkarılabildi.

İstanbul’dan, Van’daki bir davanın duruşması için getirilen tutuklu Akif Karabalı (24) ve Abdülsettar Ölmez (35) ile Van Cezaevi’nde yatan ancak İstanbul’daki bir davanın duruşmasına katılacak hükümlüler Medeni Demir (47), Sinan Askan (18) ve İsmet Erin (33) adlı mahkumlar dün 34 BL 2564 plakalı cezaevi aracı Van’dan 1642 kilometre uzaklıktaki İstanbul’a gitmek üzere yola çıktı.

31660

İki şoför ile 2’si rütbeli 10 jandarma ve 5 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevi aracı 500 kilometre yol aldıktan sonra gece Elazığ’a ulaştığında motor bölümünde teknik arıza çıktı. Şoförler arızayı giderip yakıt ikmali yaptıktan sonra yola devam etti. Bu sabaha karşı Malatya’dan geçen cezaevi aracı saat 06.00 sıralarında Sivas’ın Gürün ve Kayseri’nin Pınarbaşı ilçeleri arasındaki Karakuyu Mevkii’nde geldiğinde arkadaki motor bölümünden dumanlar çıkmaya başladı. Aracı sağa çekip aşağı inen sürücünün motordan alevler çıktığını görüp içerdeki jandarmalara haber verinceye kadar alevler aracı sarmaya başladı.

KİLİT AÇILAMADI, DİRİ DİRİ YANDILAR

Yakıt deposu da alev alan cezaevi aracındaki 2’si rütbeli 10 jandarma, yakıt deposu da alev alan araçta bir anda kendilerini can pazarında buldu. Mahkumların bulunduğu bölümün kilidini açmayı başaramayan jandarmalar kendilerini dışarı atarak canlarını kurtardı.

Kilitli bölümde kalan 5 tutuklu ve hükümlü "İmdat" çığlıkları atarken alevler tüm aracı sardı. Haber verilen Pınarbaşı İtfaiye ekibi olay yerine ulaşıncaya kadar cezaevi aracındaki kilitli bölümde 5 kişi diri diri yanarak yaşamını yitirdi.

Yaklaşık yarım saat içinde tamamen yanıp demir yığınına dönen cezaevi aracında tutuklular Akif Karabalı ve Abdülsettar Ölmez ile hükümlüler Medeni Demir, Sinan Askan ve İsmet Erin’in kömürleşmiş cesetleri, savcının incelemesinin ardından öğle saatlerinde çıkarılabildi. Hastane morguna konulan cesetlerin DNA testiyle kimliklerinin belirlenmesinin ardından ailelerine teslim edileceği belirtildi.

Olayda bazıları yaralanan bazıları da şoka giren jandarmalarla şoförler 112 Acil Servis ambulanslarıyla Pınarbaşı Devlet Hastanesi’ne götürüldü. 1 şoför ile 1 asker yataklı tedaviye alınırken, 9 asker ve 1 şoför ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

BAKAN ERGİN: ARAÇTA TEKNİK ARIZA BAŞGÖSTERMİŞ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ile AK Parti Kayseri milletvekilleri kente 135 kilometre uzaklıktaki olay yerine giderek inceleme bulundu. Bakan Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada olayı üzücü olduğunu, incelemenin sürdüğünü söyledi. Cezaevi nakil aracının Elazığ’da arıza yaptığını belirten Bakan Ergin, şunları söyledi:

"Aracımız Van’dan yola çıkıyor. Elazığ’da yakıt ikmali yapıyor. Yakıt ikmalinden sonra teknik arıza baş gösteriyor. Şuan bulunduğumuz mevkisinde de alev alıyor ve yanmaya başlıyor. Araçta 2 şoförümüz var. 2’si rütbeli 12 askerimiz var. 2 tutuklu ve 3 mahkum bulunuyor. Bunlar bütün çabalara rağmen maalesef kurtulamıyor. 2 görevlimiz de hafif yaralanma söz konusu. Bu anlamda hem adli hem idari soruşturma gerekiyor. Teknik ekip olarak incelemeler de yapılıyor. Olay bütün boyutuyla değerlendirilecek."

Yanan cezaevi nakil aracının 2010 model olduğunu ve yakın tarihte bakımının yapıldığını belirten Bakan Ergin, "Teknik incelemeler bitmeden bir şey söylemek için erken. Çalışmaların sonucunu bekleyeceğiz" dedi. Bakan Ergin, gazetecilerin cezaevi aracının kapısı kilitli olduğu için mahkumların yandığını hatırlatması üzerine, "Cezaevinin araçları güvenlik amacıyla kapalı olur. Açık seyretmeleri mümkün değil" diye konuştu. Bakan Ergin, mahkumların Van’dan İstanbul’a neden uçakla götürülmediği yönündeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Bu arada aracın üreticisi Otokar firmasından gelen bilirkişi ekibi de enkaz yığınına dönen araçta inceleme başlattı. (radikal)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89