• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 4 °C

Libya'ya bombardıman başladı

Libya'ya bombardıman başladı
Fransa, İtalya ve Kanada uçaklarnın Libya semaları üzerinde keşif uçuşu yapmasının ardından Fransız savaş uçağı Libya askeri aracını vurdu.

Fransa, İtalya ve Kanada uçaklarnın Libya semaları üzerinde keşif uçuşu yapmasının ardından Fransız savaş uçağı Libya askeri aracını vurdu.

Fransa lideri Nicolas Sarkozy, "Uçaklarımız Libya'da tanklara müdahale için bekliyor. Sivil nüfusu korumayı amaçlıyoruz. Arap halkına müdahalemiz sözkonusu değil. Saldırılar durursa diplomasi kanalları tekrar açılacak" dedi.



Ordu Sözcüsü Laurent Teisseire, Muammer Kaddafi'nin isyancıların üzerine yürümesini durdurma amacıyla Bingazi'nin doğusunda 100 çarpı 150 kilometrelik bir alanda 20 uçakla faaliyet gösterdiklerini söyledi. 

Sözcü, Charles de Gaulle uçak gemisinin de yarın Libya'ya hareket edeceği bilgisini verdi.

ABD: Libya'ya karşı ilk harekatta yer almadık

Amerikan yönetimi, Libya karşı uluslararası müdahalenin ilk kısmında yer almadıklarını açıkladı. Bir Amerikan yetkilisi, uçak ve gemilerinin Libya'ya müdahale için hazır olduklarını; ancak Fransız uçakları tarafından gerçekleştirilen ilk harekatta yer almadıklarını açıkladı.

26674

Bir Amerikan yetkilisi, Amerikan donanmasının Libya'nın kıyı kesiminde bulunan hava savunma unsurlarına karşı Akdeniz üzerinden füze saldırısı planlandığını söyledi. Her iki yetkili de isimlerini açıklamadı.

Bir diğer yetkili ise Amerika'nın, müdahalenin boyutlarını – en azından ilk etapta - sınırlı tutma niyetinde olduğunu kaydetti.

Berlusconi: Sadece üs desteği veriyoruz

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'ya yönelik operasyona sadece, üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi.

Ansa ajansının haberine göre Berlusconi, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de belirtti.

Berlusconi, Napoli'deki NATO üssünün, Libya'ya yönelik hava operasyonunun komuta merkezi olarak kullanılabileceğini kaydetti.

El Arabiye televizyonu, İtalyan uçaklarının Libya üzerinde gözlem uçuşunda olduğunu duyurmuştu.

El Cezire kanalı da, Fransız uçaklarının Bingazi'de Kaddafi'ye bağlı birliklere ait 4 tankın imha edildiğini bildirdi.

26673

Fransız kaynaklar Libya semalarında halen 20 savaş uçağı ve bir Avaks kişif uçağı bulunduğunu ve operasyonların Bingazi kenti'nin 100-150 Km çevresini kapsayacağını açıkladı. Fransa’nın tek uçak gemisi Charles de Gaulle de yarın Libya’ya gönderilecek.

OPERASYON ABD KONTROLÜNDE YAPILIYOR

CNN televizyonu, ABD savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldığını duyurdu.

ABD savunma yetkililerine dayanılarak verilen haberde bir savaş gemisinden fırlatılan füzelerle, Libya'nın hava savunma sistemlerinin hedef alındığı belirtildi. Bir yetkili, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan koalisyon güçlerinin, Libya'nın kıyı kesimindeki hedefleri vurmakta olduğu belirtildi. Ayrıca üç ABD denizaltısı da Libya’daki operasyona katılmak üzere blgeye gidiyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

Öte yandan Libya resmi TV kanalı başkent Trablus'ta sivil noktaların hedef olduğunu öne sürdü. Haberde, "Haçlı düşmanlar"ın savaş uçaklarının Trablus'taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi. Libya devlet televizyonu Trablus ve Mısrata çevresinde yoğun patlama sesleri geldiğini, koalisyon güçlerinin Trablus yakınlarındaki yakıt depolarının vurulduğunu açıkladı.

FRANSA: LİBYA'YA KARADAN OPERASYON ÖNGÖRÜLMÜYOR

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, “Libya'ya karadan bir çıkartma veya operasyon öngörülmediğini” söyledi. Dışişleri Bakanı Juppe, France 2 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “uluslararası operasyonun hedefi, Libya halkının özgürleşmesine yardımcı olmak, onları Muammer Kaddafi'den kurtarmak olacak” dedi.

Operasyona uluslararası desteğin tam olduğunu ifade eden Juppe, Katar'ın askeri destek vermeyi taahhüt ettiğini, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de bu tür bir desteği beklediklerini ifade etti.

“Kaddafi'nin, vatandaşlarına yönelik gözü kara bir şiddet uyguladığı” görüşünü dile getiren Juppe, “uluslararası topluluk, Kaddafi'den, BM kararlarına uymasını bekliyor, ancak benim fikrimi sorarsanız bu konuda çok az umut var.”dedi.

KIZILHAÇ: ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKA UYULMALI

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı (ICRC), Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine karşı başlatılan askeri operasyonlar üzerine yaptığı açıklamada, tüm tarafların, uluslararası insani hukuk kurallarına uymaları çağrısı yaptı.

ICRC tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Libya'da askeri çatışmaların tırmanmasının, sivillere yönelik büyük bir risk oluşturduğu ifade edildi.

ICRC Başkanı Yves Daccord tarafından yapılan açıklamada, "uluslararası güçlerin hava saldırıları başlarken, ICRC tüm tarafları - uluslararası güçleri, Libya hükümet güçlerini ve silahlı muhalefeti- uluslararası insani hukuk ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalmaya davet eder" denildi.

Tüm tarafların, sivillerle silahlı güçleri ayırt etmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, uluslararası insani hukukun, sivilleri doğrudan hedef alan saldırıları sıkı biçimde yasakladığı anımsatıldı. Açıklamada bu kapsamda özellikle, sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmasının, sivil-üniformalı farkı gözetmeksizin saldırılar düzenlenmesinin yasak olduğu kaydedildi.

RUSYA MEMNUN DEĞİL

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, yaptığı açıklamada Batılı güçler tarafından fiilen başlatılan askeri operasyonun Rusya tarafından üzüntüyle karşılandığını duyurdu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89