• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 20 °C

Lavrov: 'Kürtlere özerkliği bana değil Suriyelilere sorun'

Lavrov: 'Kürtlere özerkliği bana değil Suriyelilere sorun'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geleneksel yıllık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye barış süreci ve Astana görüşmesi gündemin en önemli ve sıcak konularından biri oldu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada Lavrov Rusya, Türkiye ve İran’ın ateşkes anlaşmasının garantörleri olduğunu hatırlattı.

Lavrov şöyle devam etti:

"Rusya, Türkiye ve İran imzalanan ateşkes anlaşmasının garantörleri olarak Astana’da düzenlenecek görüşmelere BM ve ABD’nin yeni yönetiminin temsilcilerini davet etmeyi doğru buluyoruz. ABD’nin yeni yönetiminin uzman düzeyinde görüşmelere katılmasını bekliyoruz, bu da bizim ilk temasımız olacak. Rusya ve ABD’nin Suriye barış süreci koalisyonunu oluşturduğunu da unutmayalım, koalisyon hala çalışmaya devam ediyor. Bu mekanizmasını canlandırabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle de ABD’nin yeni yönetiminin terör ile gerçek ve ciddi mücadele edeceğini açıkladığına dikkatinizi çekmek istiyorum."

Lavrov, bazı Avrupa ülkelerinin Astana görüşmelerini sabote etmeye çalıştıklarına dair hissiyatları olduğunu söyledi ve bu ülkelerin müzâkereleri olumsuz etkilemeye yönelik bir girişimde bulunmamalarını umduğunu belirtti.

"Kürtlere özerkliği bana değil Suriyelilere sorun"

Gazetecilerin, Suriye’nin barış sürecinde önemli rol oynayan Rusya’nın en yakın gelecekte düzenlenecek Astana görüşmesinde Kürtlerin özerkliğini içeren konfederasyon projesine destek verip vermeyeceği sorusuna cevap veren Lavrov şunları söyledi:

“Bu soruyu bana değil, Suriyelilere sormak lazım. BM’nin kararnamelerine dayanarak kendi ülkesinin kaderini sadece Suriyeliler belirleyebilir. Bunun önemli şartı, bu diyaloğa Suriye’nin tüm mezhepleri ve milletlerinin katılmasıdır. Bugüne kadar en önemli sorunlarından biri, BM’nin Suriye barış süreci görüşmelerine sadece siyasi muhalefet gruplarını davet etmesidir, onların çoğu Suriye’de yaşamayan siyasetçiler. Asıl Suriye’de sahadaki gelişmeleri etkileyen aktörlerin katılımı eksikti. Rusya ve Türkiye görüşmelere Suriye’de savaşan taraflarını davet ederek önemli büyük bir adım atmış oldu.

Astana’daki görüşmenin hedefi, ateşkes rejimini pekiştirmek ve söz konusu savaşan aktörlerin Suriye’deki siyasi sürece dahil ettirmektir. Söz konusu taraflar, sadece Aralık ayında ateşkes anlaşmasını imzalayan aktörler değil, diğerleri de katılabilir. Katılmaya hazır militanların listesi var. İşte buna, olabildiğince çok aktörlerin katılmasını sağlayan sağlam bir süreç diyebilirim"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89