• BIST 9079.97
  • Altın 2324.319
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9486
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

KYB’den Barzani’ye 'Milli Ordu' mektubu

KYB’den Barzani’ye 'Milli Ordu' mektubu
Federal Kürdistan eski Peşmerge Bakanı Cafer Şeyh Mustafa, Mesud Barzani’nin Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi talimatını cesurca olduğunu söyledi.

Federal Kürdistan eski Peşmerge Bakanı Cafer Şeyh Mustafa, Başkan Mesud Barzani’nin Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi için verdiği 7 maddelik talimatı “cesurca bir karar” olarak değerlendirdi.

Eski Peşmerge Bakanı, Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesinin kutsal bir amaç olduğunu ve bu amaca engel olanların ağır bir şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Eski Bakan, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar’ın, Barzani’ye konu hakkında bir mektup gönderdiğini söyledi.

“Peşmergenin Kürdistan milletinin gücü” olduğunu ifade eden Cafer Şeyh Mustafa, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) dahil bütün partilerin Başkan Barzani’ye, görevini yerine getirmesi için yardımcı ve destek olması gerektiğini söyledi.

Şeyh Cafer Şeyh Mustafa Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesini çok önemli buluyorum. Benim bakan olduğum dönemde yedinci kabinenin başında bulunan KDP ve KYB başkanlığı, özellikle Sayın Celal Talabani ve Sayın Mesud Barzani tarafından bu karar alınmıştı.

Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin birleşmesinde maddi ve lojistik ve malzeme temini dışında bir engel görmüyorum. Federal Kürdistan Hükümeti, Peşmerge Güçleri’ne bütçe temin edemedi, bu yüzden de güçleri birleştiremedi.

Yasalarla Peşmergenin Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı olduğu kesinleşmiştir. Her yıl bütçe içerisinde ayrı bir kalem olarak yer alan Peşmerge bütçesi Bağdat tarafından verilmiyor. Bundan dolayı Peşmergenin birleştirilmesi daha çok bütçeye bağlıdır.

Siz KYB olarak yeni olmayan bu karardan haberdar mıydınız?

Evet karardan haberimiz var ve biz kararın bir tarafını oluşturuyoruz. Ben Peşmerge Bakanı olduktan sonra KYB Politbüro Talabani’nin başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdi. Talabani bana “Senin görevin Peşmerge Güçleri’nin birleştirmesi önündeki engelleri kaldırmaktır” demişti.

Bu karar resmi bir şekilde Talabani’nin talimatı ve Barzani’nin bilgisi dahilinde verilmiştir. O dönemde KYB içinde hiçbir yönetici ve yetkili bu karara karşı çıkmamıştı, aksine, politbüro destek vermişti.

KYB içinde bazı yöneticiler Başkan Barzani’nin bu konudaki talimatını KYB’nin silahsızlandırılması ve küçültülülmesi olarak görüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bazı KYB yetkililerinin sözleri yanlış anlaşılmıştır. Benim bildiğim kadarıyla KYB politbüro üyeleri Peşmerge Bakanlığı dışında hiçbir gücün olmaması gerektiğini düşünüyor ve Peşmergenin birleşmesinden yanalar.  Onlar hatta emniyet güçlerinin de birleştirilmesini istiyorlar. Tek bölge başkanı, tek hükümet ve tek ordudan yanalar. Eğer KYB birlik olursa ve irade sahibiyse hiçbir güç onu küçümseyemez. Millet aktif, kendine has programı olan ve Kürdistan halkına hizmet eden bir partiyi büyütecek. Hiçbir parti başka bir partiyi küçültemez.

Federal Kürdistan Başkanlığı dolaylı bir şekilde KYB Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar’a yanıt verdi...

Ben kendisiyle konuştum. O, kesinlikle Peşmergenin birleştirilmesine karşı değil. Galiba bu konuda onun imzasıyla Başkan Barzani’ye özel bir mektup gönderilmiş.

Mela Bahtiyar KYB adına Barzani’ye bir mektup mu göndermiş?

Tam emin olmamakla beraber galiba onun imzasıyla politbüro Barzani’ye bir mektup göndermiş.

KYB’ye ait 70 Birlikleri ve KDP’ye ait 80 Birlikleri nereye bağlıdır? Peşmerge Bakanlığı’na bağlı ortak güçlerden daha mı fazlalar?

Peşmerge, Şengal’den Celevla ve Saidiye’ye kadar Kürdistan’ı savunan, IŞİD savaşından önemli rol üstlenen güçlerden ibarettir. Kendine özel bütçesi, komutanlıkları var ama Peşmerge Bakanlığı’na bağlıdır. 70 ve 80 birliklerinin güçleri, birleştirilmiş ortak güçtür ve tugaylardan daha büyüktür.

Sizce, kendisi Goran Hareketi’nden olan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir Peşmerge Güçleri’ni birleştirebilecek mi?

Şu anki Peşmerge Bakanı da eski sorunlar olan bütçe ve teçhizat konularında sıkıntı yaşıyor. Kendisi çok yetenekli bir şahsiyet ve cesur bir komutandır. Daha önce KYB içinde yüksek siyasi ve askeri yetkileri vardı. Bu konuda çok çalışıyor. Umarım 2015’te Peşmerge Güçleri’nin büyük bir bölümü birleştirilir ve eğitilmiş bir orduya sahip oluruz.

KYB ve KDP komutanları silahların dağıtılmasından memnun değiller. Koalisyon güçlerince temin edilen askeri teçhizatlar yarı yarıya mı dağıtılıyor?

Ben silah ve askeri teçhizatın yarı yarıya dağıtılmasından yana değilim. Nerede ihtiyaç varsa adaletli bir şekilde oraya öncelik verilmeli. Cephanelerin elliye elli dağıtılmasını isteyenler cahil insanlardır. Bir bölgenin ihtiyacı olduğu halde silahı temin edilemiyorsa, bu adaletsizliktir.

Barzani Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi konusunda verdiği talimat kısa sürede uygulanır mı?

Sayın Mesud Barzani, Federal Kürdistan Başkanı’dır ve silahlı güçlerin Başkomutanı’dır. Bu hassas dönemde verdiği talimat cesurca bir karardı ve bütün Kürtler de o kararı destekleyecektir. Barzani daha önemli talimatlar vermeli. Bu konuda görevini yerine hakkıyla getirmeyen veya engel çıkaran olursa ağır bir şekilde cezalandırılmalı.

Peşmerge Kürdistan milletinin gücüdür. O güçlerin birleştirilmesi hepimizin görevidir.

Talabani’nin rolüne değinmiştiniz bu konuda. Onun hasta olduğu bu dönemde Barzani KYB tarafından bir engelle karşılaşacak mı?

Talabani’nin eksikliği Barzani’nin işini daha da zorlaştırır. Talabani, Bağdat’ta Kürtleri temsil ediyordu ve Erbil-Bağdat arasındaki sorunları çözüyordu. Talabani Kürtler’i birleştirmede Barzani’ye yardımcı olurdu. Görevin büyük bir bölümü Barzani’nin omuzunda. Bundan dolayı gerek KYB, gerek diğer partiler Sayın Barzani’ye görevini yerine getirebilmesi için yardım etmeli, destek olmalı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89