• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Kürt'ün tarihi yeniden yazılıyor!

Kürt'ün tarihi yeniden yazılıyor!
Yüzyıldır yurttaş bile kabul edilmeyen Suriye’deki Kürtler ulusal birlik içinde hareket ederek tarih yazıyor.

Dört gün önce harekete geçen ve sırasıyla Kobani, Afrin, Cinderês’te devlet yönetimini Esad rejiminden alan Kürtler, dün de Derik kentinde rejimin elindeki devlet kurumlarını galdı. Sabah erken saatlerde sokağa çıkan Kürtler, “özgürlüğe doğru” sloganlarıyla başta valilik olmak üzere çok sayıda devlet kurumunu rejimden kurtardı.

TEV-DEM’DEN HALKLARA ÇAĞRI

Kürtlerin çatı partisi TEV-DEM ayrıca Suriye’deki Ermeni, Asuri-Keldani ve Arap halklarına çağrıda bulundu: Kürdistan’da yaşayan Arap, Ermeni, Asuri-Keldani halklarının da kendilerini daha güçlü örgütlülüklere kavuşturup Kürdistan halklarının demokratik birlik mücadelesine, her zamandan daha etkili bir şekilde katılmaya çağırıyoruz.

fotogaleri-kobani.jpg

Suriye’de yıllardır asimilasyon politikasıyla kimlikleri dahi verilmeyerek birinci sınıf vatandaş olarak görülmeyen, zulüm gören Kürtler yürüyüşünü Kobani ve Afrin’den sonra Derik ketine taşıdı. Kürt halkı Derik’te yönetimi ele geçirdi.

21 Temmuz sabah saatlerinde Derika Hemko halkı özerk yönetim için harekete geçti. Sokaklara inen kitleler devlet kurumlarına yöneldi. Halk başta valilik olmak üzere devlet kurumlarına el koydu. Derik, halkın son 4 günde yönetimine el koyduğu 4. yer oldu. 19 Temmuz günü Kobani kentinde halkın Kasım 1970’ten beri iktidarda olan Baas rejimine ait tüm kurumları ele geçirmesinin ardından, 20 Temmuz’da Afrin kenti ile Cinder’s ilçesinin yönetimi tamamen Kürtlerin eline geçti. 20 Temmuz günü ayrıca bölge genelinde “Özgürlüğe doğru” sloganıyla gösteriler gerçekleşirken, Kürtlerin yaşadığı en büyük kent Qamişlo’da Suriye devlet güçleri, yeni kuruluşu ilan edilen Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) bağlı devriyeye saldırıda bulundu, bir YPG üyesi yaralandı. Qamişlo’da internet ve telefon hatları da kesildi.

Kürt halkının güvenliğini Suriye’de isyan başladığındna bu yana “Halk Savunma Komiteleri” tarafından sağlanıyordu. Komiteler ‘Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) dönüştürüldü. Bundan sonra yönetim birimlerini ve halkı YPG’nin koruyacağı ilan edilmişti.

TEV-DEM’den özgürlük çağrısı

Gelişmeleri değerlendiren bölgenin en büyük partisi PYD’yi de içinde barındıran çatı örgütü Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), “Geleceğimizi yeni bir temel üzerinden yeniden inşa ediyoruz” diyerek, provokasyonlara karşı halkı birlikte hareket etmeye çağırdı. TEV-DEM, Ermeni, Asuri-Keldani, Arap halklarını da Kürtlerin yanında yer almaya çağırarak, kendilerini koruma sözü verdi.

‘Zafer günlerini kaybetmeyelim’

Gelişmeleri değerlendiren bölgenin en büyük partisi PYD’yi de içinde barındıran çatı örgütü Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), “Böylesi anlar tarihin en heyecanlı, en dinamik, en yaratıcı anları olmaktadır. Devrimin zafer günlerini yaşıyoruz. Böyle süreçlerde mücadelede kontrolü kaybetmemek her şeyden daha çok önemlidir. Devrim dönemlerinde devrimi karşıtları da boş durmazlar. Birçok yol ve yöntem kullanarak kontrollü, planlı disiplinli ve sonuç alıcı tarzda yürüyen mücadeleyi provoke etmek isteyeceklerdir. Bunun için tüm Kürdistanlıları örgütlü olmaya çağırıyoruz. Bu tarihi anlarda kazandıracak olan halkın demokratik örgütlülük düzeyi olacaktır” dedi.

Halep ve Şam çağrısı

Şam ve Haşep’te yaşayan Kürtlere de çağrıda bulunan TEV-DEM şöyle devam etti: “Tüm Kürdistanlıları bu tarihi süreçte kendi görev ve sorumluluklarını her zamandan daha fazla yerine getirmeye çağırıyoruz. Halkımız son günlerde baskıcı, faşist ve milliyetçi rejimin elinden zorla aldığı haklarını ve kurumlarını kendi özgücü ile yeniden ele geçirmektedir. Şu çok önemli noktaya dikkat çekmek istiyoruz ki her şey henüz bitmiş değildir. Doğru ve olması gereken yaklaşım daha işin başında olduğumuz bilinciyle hareket etmektir. Halkımızı, ülkemizi demokratik yönetim tarzı ile yönetmenin kendisinin yönetime dahil olması ile mümkün olacağını bilerek daha örgütlü katılmaya davet ediyoruz. Ele geçirdiğimiz maddi tüm değerlerin, kurum ve kuruluşların her zaman gerekli olacağını bilerek halkımızın hizmetinde kullanmayı esas almalıyız. Bu vesile ile başta Kobani’deki halkımız olmak üzere Afrin ve Cindrese halkımızın sorumlu, disiplinli ve örgütlü devrimci duruşlarından ötürü kutluyor, bu tarzlarının diğer Kürdistan il ve ilçelerinde de örnek alınmasını istiyoruz. Başta Şam ve Halep olmak üzere Kürdistan dışında ve Suriye şehirlerinde yaşayan Kürtlerin örgütlülüklerini büyüterek bir biri ile daha fazla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Demokratik özerk Kürdistan ve özgür Suriye çizgimize göre öz savunmalarını geliştirerek daha örgütlü tutum almalarını bekliyoruz.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89