• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Kürtlerin zor tercihi: Ya Bağımsızlık ya da...

Kürtlerin zor tercihi: Ya Bağımsızlık ya da...
Irak başbakanı Nuri Maliki’nin İran’ın yönlendirmesi ile Kürtlerin bağımsızlık ilanı dışındaki tüm taleplerini yerine getirmeye hazır olduğu bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, Irak başbakanı Nuri Maliki’nin İran’ın yönlendirmesi ile Kürtlerin bağımsızlık ilanı dışındaki tüm taleplerini yerine getirmeye hazır olduğu bildirildi.

Lübnan’ın Qureyiş adlı internet sitesinin İranlı bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Federal Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani’nin İran’a İranlı yetkililerin resmi daveti üzerine bir günlük ziyarette bulunduğunu belirtildi. 

Haberde, bu ziyarette İranlı yetkililerin Irak Başbakanı Maliki tarafından imzalanan anlaşma tarzında bir metni Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’ye ilettikleri belirtilerek, bu metinde Maliki’nin Kürtlerin birkez daha desteğini almak istediği ve Kürdistan Bölgesi ile yeni bir sayfa açmak istediği bildirildi. Haberde bu metin ile Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgelerin Kürdistan Bölgesine bağlanması karşılığında da Peşmerge güçlerinin Irak’ı koruması amaçlandığı dile getirildi. 

Bilindiği gibi geçtiğimiz Pazartesi günü Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyet İran’a bir günlük ziyarette bulunmuştu. Başbakan Barzani’ye iletilen metin ile ilgili olarak haber kaynağı, eğer Kürtlerin, IŞİD’in Musul ve Tikrit’ten çıkarılması için Irak’a yardım etmesi halinde Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti İttifakının çok çabuk bir şekilde Irak anayasasının 140. maddesini yerine getireceği ve Kerkük ve diğer Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgelerin de Kürdistan Bölgesine bağlanacağı ve ayrıca Musul’un büyük bir bölümünün de Peşmerge güçleri ve asayiş birimlerinin kontrolüne geçirilmesinin sağlanacağı bildirildi. 

Hewlêr ve Bağdat arasındaki petrol sorunu ile ilgili olarak da haber kaynağı, metinde, Irak’ın 5 yıl boyunca Kürdistan Bölgesinin kendi petrolünü satmasına rıza göstereceği ardından da Kürdistan Bölgesinin istemesi halinde Irak bütçesinden Kürdistan Bölgesinin payının %30 olmasının da sağlanacağı belirtildi. Haber kaynağına göre İran’ın Kürtlerin bu anlaşmayı kabul etmesi halinde Maliki’nin bu talepleri yerine getirmesi için garanti verdiğine de dikkat çekti. 

İran ve Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin bu çabaları, Kürdistan Bölgesinin bağımsızlık ilanının önünü almak olduğu görüşünde olan siyasi gözlemciler ise Kürdistan Bölgesinin Irak’taki krizin ardından bağımsızlığını ilan edeceği yönünde fikir belirtiyorlar. Yaşanan gelişmeler ışığında Kürtlerin ya Maliki’nin önerisini kabul edeceği veya Kürtlerin hayalini yerine getirmek için bağımsızlığı mı seçeceği konusunda iki seçeneğin önlerinde bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89