• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 10 °C

Kürtlerin Rosa Luxemburg’uydu

Kürtlerin Rosa Luxemburg’uydu
BDP’li Gültan Kışanak, Diyarbakır Cezaevi’nde Esat Oktay’ın yüzüne tüküren Cansız için, “Kürtlerin Rosa Luxemburg’uydu” dedi.

1980 darbesinden sonra tutuklanan Sakine Cansız, yaklaşık 20 yıl hapiste kaldı. BDP’li Gültan Kışanak, Diyarbakır Cezaevi’nde Esat Oktay’ın yüzüne tüküren Cansız için, “Kürtlerin Rosa Luxemburg’uydu” dedi.

Sara” kod adlı Sakine Cansız, PKK’nın kuruluş çalışmalarında aktif olarak yer almıştı. Dersimli olan Cansız, daha sonra Elazığ ve Bingöl’de örgüt faaliyetlerinde bulundu.

1978 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Fis köyünde PKK’yı kuran isimler arasında bulunan Cansız, 12 Eylül askerî darbesinden sonra gözaltına alındı ve Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde yattı. Cansız, 1980’li yıllarda siyasi savunma yapan kadın ilk kadın PKK’lı oldu. Cezaevindeki direnişi nedeniyle PKK içerisinde efsane haline geldi. Yaklaşık 20 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1990’lı yıllarda tahliye olan Cansız, Bekaa Vadisi’ne gitti. Uzun süre Osman Öcalan’ın liderliğindeki Zeli Kampı’nda kalan Cansız, kadın örgütlenmesini yürüttü. Cansız daha sonra, Murat Karayılan tarafından Almanya temsilcisi olarak atandı, ardından da Fransa’da örgütsel çalışmalara devam etti.

Abdullah Öcalan, 1999 yakalandıktan sonra Soruşturma Komisyonu’na verdiği ifadede Fransa’da öldürülen Sakine Cansız hakkında şöyle demişti: “Kadın örgütlenmesini, erkek feodalizminden kurtarmak, güçlü bir kadın yaratmak istediğim için oluşturdum. Bol bol tartışmalarını istedim. Sara Kod adlı Sakine Cansız da hatırladığım isimler arasındadır. Görevden alınan Sakine şu anda Avrupa’dadır. Fransa tarafından kendisine pasaport verilmiştir. Kapalıdır. Duygu ve düşüncelerinde partiye bağlıdır.”

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da, öldürülen Sakine Cansız için “Kürt kadınlarının Rosa Luxemburg’uydu” diyerek şöyle devam etti: “Sakine, Diyarbakır zindanında Esat Oktay’ın yüzüne tükürecek kadar cesurdu. Her zaman başı dik, onurlu ve kahramanca yaşadı. Üç kadın da demokrasi ve halkının özgürlüğü için mücadele etti. Özgürlükten korkan köstebekler tarafından katledildi.”

İki kadından biriydi

Sakine Cansız, PKK’nın kurucuları arasında yer alıp örgütte faaliyet sürdüren tek kadın. Cansız’ın öldürülmesiyle birlikte PKK kurucularından sadece Abdullah Öcalan, Cemil Bayık, A. Haydar Kaytan ve Duran Kalkan hayatta kaldı. Cansız, Kesire Öcalan ile birlikte PKK’nın kurucuları arasında bulunan iki kadından biriydi. Kesire Öcalan, daha önce PKK’dan ayrılmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89