• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 14 °C

'Kürtlerin büyük bir yiğitliği var ama ekipman eksikliği yaşıyorlar'

'Kürtlerin büyük bir yiğitliği var ama ekipman eksikliği yaşıyorlar'
Fransa'nın Irak'ta IŞİD'e karşı mücadele eden güçlere "destek" sözü ardından siyasi partiler bu konudaki görüşlerini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Irak'ta IŞİD'e karşı mücadele eden güçlere "destek" sözü ardından siyasi partiler bu konudaki görüşlerini ifade etti. İktidardaki Sosyalist Parti (PS), bir önceki dönemin iktidar partisi sağcı UMP ve merkez sağdaki UDI, Kürtlere yardımı destekledi.

RTL radyosuna konuşan PS milletvekili Jerome Guedj, "Son günlerde korkunç görüntüler Irak'tan geliyor, bunlar daha medyatize olan Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların gölgesinde bırakıldı. Uluslararası duruma ilgisiz kalınamaz. Fransa hesaba katılan bir ülkedir, BM Güvenlik Konseyi'nde yer alıyor ve öne sürdüğü evrensel bir mesajı var. Orta ölçekli güçlerin saffında yer almamız gerektiğini düşünmüyorum, söylenecek güçlü bir söz var, lojistik destekle bu ikiye katlanabilir. Bunu Fransız diplomasisinin değerlendirmesine bırakıyorum, ama her halükarda bu kez gecikmeden bir tavır alınmalı" dedi.

Itélé'ye konuşan UMP milletvekili Hervé Mariton şöyle konuştu:

"Fransa Kürlerin tutunması için yardım etmeli, Kürtlerin büyük bir yiğitliği var ama ekipman eksikliği yaşıyorlar. O halde, evet Fransa ve diğer ülkeler, Kürtlere İslam Devleti'nin saldırıları karşısında daha iyi durmalarını sağlamalarına hizmet eden silahlar vermeli (...) Kürtlere yardım etmeliyiz, insani alanda yardım etmeliyiz, askeri ekipman alanında yardım etmeliyiz (...) ABD hava saldırıları konusunda işin bir kısmın yaparken, Fransa da başka misyonlar üzerinde yoğunlaşmalı (...) Halklar gerçekten katledildiğinde, siyasi ve dini açıdan değerlendirme konusudur, böyle bir tehlike olduğunda iltica görevi bizim geleneğimiz ve kimliğimizin bir parçasıdır"

UDI milletvekili Hervé Morin ise yazılı bir açıklama yaparak, "prensipte Irak'taki azınlıkları korumaya çalışan ve İslam Devleti'nin barbar cihatçılarına karşı direnen Kürtlere desteği kabul ettiğini" söyledi. Ancak Mali ve Orta Afrika'da yaşandığı gibi olmamasını, Fransa'nın Avrupai bir tartışma ile bu duruma el atmasını isteyen Morin, Fransa'nın ABD'nin yedeğine düşmemesi gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Perşembe günü yaptığı açıklamada başta Kürtler olmak üzere IŞİD'e karşı mücadeleye katılan güçlere destek vermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıkalamada, ‘’(Fransa) Cumhurbaşkanı Fransa’nın bu savaşa angaje olan güçlere desteğini sunmaya hazır olduğunu belirtti’’ denilmiş ancak bu desteğin türü konusuna açıklık getirilmemişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89