• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Kürtler-Araplar Esad’a karşı birleşiyor

Kürtler-Araplar Esad’a karşı birleşiyor
Suriye Devlet Başkaın Beşşar Esad rejimine karşı oluşturulan Suriye Ulusal Kürt Meclisi’nin sözcüsü Ebdul Hamit Dervişi konuştu.

Suriye Devlet Başkaın Beşşar Esad rejimine karşı oluşturulan Suriye Ulusal Kürt Meclisi’nin sözcüsü Ebdul Hamit Dervişi Taraf’a konuştu. Dervişi, Suriye muhalefetini oluşturan İstanbul merkezli Suriye Ulusal Konseyi ve Suriye merkezli Suriye İcra Komitesi’yle görüştüklerini, kısa süre sonra yeniden biraraya gelerek ortak politika konusunda çalışacaklarını belirtti. Dervişi, Esad rejimini “Kürtleri asimile ederek yok etme çabası içinde” olmakla suçlarken Türkiye’nin bu konudaki tavrını desteklediklerini de ifade etti.

Suriye’deki Kürt muhaliflerin, 11 partinin biraraya gelerek oluşturduğu Suriye Ulusal Kürt Meclisi çatısı altında toplandığını, PKK’ya yakın olduğu belirtilen PYD’nin bu oluşuma ilk başka katıldığını ancak sonra çekildiğini belirten Dervişi, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Kürt muhalifleri adına başta Mesut Barzani ile görüştük. YNK Politbürosu’yla da görüşmelerimiz oldu. Suriye ve Kürtlerin durumu ele alındı. Bizim önemli bir girişimimiz ise Suriye muhalefetiyle görüşmek oldu. Suriye muhalefeti iki önemli kuruluştan oluşuyor. Bunlardan biri, Suriye Ulusal Kürt Meclisi, diğeri Suriye İcra Komitesidir. Biz Kürtler ve bu iki Arap muhalefeti Kahire’de buluştuk. Suriye politikasını oluşturacağız. Bir kongre olacak. Ön hazırlıklar yapılıyor.”

Dervişi, Suriyeli Kürtlerin protesto gösterilerine aktif destek vermemesiyle ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Aslında Suriyeli Kürtlerin bir kısmı aktif olarak eylemlere katılıyor ama Baas rejimi Kürtlerin güçlü şekilde ortaya çıkmasını istemiyor. Muhalefetle birlikte hareket etmesinler diye bunlara çok sert yönelmiyor, muhalefeti bölme taktiği bu. Biz hiçbir zaman, Kürtler olarak, Suriye’deki etnik ve dini çatışmalara taraf olmayacağız. Ama Baas rejimi Kürtleri asimilasyonla eritme politikası güdüyor.”

Türkiye’nin ve Başbakan Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik politikasını olumlu bulduğunu belirten Dervişi’nin bu konudaki görüşleri de çok net: “Türkiye ve Erdoğan şu an Suriye’de demokrasiyi destekliyor, halkın taleplerine sahip çıkıyor. Türkiye Müslüman Kardeşlerin etkin olmasını istiyor. Müslüman Kardeşler, Kürtlerin üstünde midir, etkinlikleri var mıdır derseniz hayır derim. Etkinlikleri yoktur ama Baas’tan iyidirler. Baas rejimi daha tehlikelidir.” (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89