• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

'Kürtler ABD'den silah istiyor'

'Kürtler ABD'den silah istiyor'
Federal Kürdistan Yönetimi İstihbarat Başkanı Masrur Barzani, Kürtlerin IŞİD’in olası ilerleyişini durdurabilmek için ABD’den doğrudan silah yardımı beklediklerini söyledi.

Washington Post gazetesine konuşan Barzani, Peşmerge kuvvetlerinin zor şartlar altında savaştığını belirterek, ABD’nin Kürt bölgesine doğrudan askeri yardımda bulunmasını istedi.

Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin oğlu olan Masrur Barzani, “ABD’nin Irak’a verdiği silah yardımından bizim de payımıza düşeni almamız gerekiyordu ancak tek bir kurşun bile elimize geçmedi" ifadelerini kullandı.

Barzani, yeni silah yardımı ve maddi destek sağlanmadan peşmergenin IŞİD’in Kürt bölgesine doğru olası ilerleyişine karşı mücadelesinin sürdürülebilir olamayacağını belirtti.

Barzani, “Bu bütün dünyanın bilmesi gereken bir gerçek. Teröristlerle mücadelede tek başına kaldık” dedi.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran’da ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD güçleri, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrolü altına almayı başarmıştı.

Kürtlerin eli güçlendi

Peşmerge güçleri ise, Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük’te kontrolü sağlamıştı.

Mesud Barzani, Irak ordusunun çekilmesi üzerine peşmergenin Kerkük'e girip kontrolü sağlamasının bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

"Irak'ta peşmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Barzani, "Irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. Bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" diye konuşmuştu.

Referandum planı

Irak’taki son gelişmelerin ardından Federal Kürdistan yönetimi lideri Barzani Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı için referandum yapmayı planladıklarını açıkladı.

Barzani daha önce Kürtlerin Irak’ta ortaya çıkan yeni durumla beraber iki yol izleyeceğini söylemiş ve “İlk olarak sahada ortaya çıkan yeni durumu da gözeterek ılımlı Şii ve Sünnilerle kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için çalışacağız. İkinci olarak ise Kürt yönetimi, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını hayata geçirebilmesine imkan tanımak amacıyla bir referandumun yapılması için çabalarını sürdürecektir” demişti. (Al Jazeera ve Washington Post)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89