• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

'Kürtler 3. yolu seçti'

'Kürtler 3. yolu seçti'
PYD Eş Başkanı Salih Muslim ve Asya Abdullah, geçici yönetim’ tartışmalarını ve Rojava’nın geleceğini anlattı.

ROJAVA’da herkesin içinde temsil edildiği ortak bir komite veya meclise ihtiyaç duyulduğunu dile getiren PYD Eş Başkanı Salih Muslim, bu oluşumda kimlerin yer alacağı ve ne zaman ilan edileceği konusunda herhangi bir takvim olmadığını söyledi. Muslim, “Bu bir hükümet değil, geçici bir yönetimdir. Bu yönetim ileride yapılacak seçimler için bir hazırlık komitesi gibi çalışacak” dedi. 

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, 1. yılını geride bırakan Rojava Devrimi’nin kazanımlarını korumak ve geliştirmek için bir yönetim oluşturulması gerektiğini belirterek, “İsmi önemli değil, önemli olan Rojava’nın geleceği” dedi.

‘SORUNLARI ÇÖZECEK BİR OLUŞUM’

Rojava’da gerçekleştirmek istedikleri oluşumun bir hükümet olmadığını, söyleyen Muslim, “Rojava’da yönetimde bir boşluk vardı. Yerel yönetimleri ele geçirmede kahramanca bir direniş oldu. Bir çok hak kazanıldı ama bunlar yeterli değil. Halk açısından açlık, susuzluk gibi yaşamsal sorunlar var. Yiyecek, içecek gibi temel ihtiyaçların temini için ticaretin örgütlemesine ihtiyaç var. Diğer yandan Suriye’de kaos sürüyor. Bundan dolayı son bir yıl içinde elde ettiğimiz tecrübeler ışığında sivil bir yönetim oluşturma gereği duyduk” şeklinde konuştu. 

SEÇİME KADAR GEÇİCİ MECLİS

“Oluşturacağımız yeni bir sistemin kurulması için hazırlık komitesi gibi çalışabilir. Bunlar hazırlık yapar, temel kanunları oluşturur. Bir yönetim seçebilirler. Ekonomik, sosyal, kültürel, güvenlik ve asayiş sorunlarının hepsine ilişkin bir yönetim oluşturabilirler. Bu hazırlık komitesi seçime gidinceye kadar sistem kurmak için ön hazırlık çalışması yürütür. Geçici bir kanun taslağı da oluşturulur” dedi. 

‘TARTIŞMA SÜRECİNDEYİZ’ 

Asayiş ve YPG güçlerine PYD’nin veya TEV-DEM’in güçleri olarak bakıldığını ancak bunların ulusal kurumlar olduğu ve herkesin olduğunu söyleyen Muslim, “Geçici yönetim fikrine ilişkin tarafların cevaplarını bekliyoruz Şimdilik bunu bir fikir olarak tartışıyoruz. Bunu birçok çevreyle tartıştık. Güney Kürdistan hükümetiyle ‘böylesi bir şey olursa nasıl olur’ diye tartıştık. YNK ile tartıştık. Rojava’daki parti ve sivil toplum örgütleriyle, ülke içindeki ve dışındaki birçok kurumla tartıştık. Bir tartışma sürecindeyiz. Karar almış durumda değiliz” şeklinde konuştu. 

Kürt gruplar arasında zaman zaman çatışmalara varan sorunlara da değinen Muslim, “Maalesef Amude ve Afrin’deki çatışmalarda Kürtlerde var. El-Nusra içinde kardeşlerine karşı savaşıyorlar. Bu yönetim biçimi gelişirse kardeş savaşının da önünü alabiliriz” dedi. 

‘SEÇİM TARİHİ BELLİ DEĞİL’ 

Oluşturulacak yönetimin kalıcı bir yönetim için seçim hazırlıkları yapacağını ancak bu seçimlere ilişkin net bir takvim olmadığını ifade eden Muslim, “Seçim tarihine ilişkin tartışmalar da yürütüyoruz. Daha kesin bir tarih dile getirecek aşamada değiliz” dedi. 

Hewler’e gelmeden önce Avrupa’da çeşitli temaslarda bulunduklarını hatırlatan Muslim, “Birinci Cenevre toplantısında Suriye sorununun siyasi yöntemlerle çözümü kararı alınmıştı. Fakat bu kararı herkes farklı yorumladı. Bundan dolayı da Cenevre 2’nin yapılmasına karar verildi. Suriye’de birçok farklı gücün, özellikle de ABD ve Rusya’nın eli var. Biz de açıkça söyledik; Suriye içinde ve dışında bir muhalefet gücü var, biz de bunda varız. Biz de bir gücüz. Hem askeri hem de siyasi gücümüz var. Bundan dolayı da biz de bu sorunun çözümü tartışmaları içinde olmalıyız. Biz Kürt tarafı olarak Desteya Bilind’ı oluşturduk. Desteya Bilind, Kürtlerini temsil ediyor. Avrupa ülkelerinde yürüttüğümüz çalışmalarda bu durumu anlatmaya çalıştık. Birçok devlet de bu durumu kabul etti. Kürtleri temsilen Desteya Bilind’ın bu görüşmelerde yer alması gerektiğini, Rusya da yaptığı görüşmelerde dile getirdi. Ancak bu durum daha netleşmiş değil, çünkü ABD’nin tutumu hâlâ net değil” ifadelerini kulandı. 


PYD EŞ BAŞKANI ASYA ABDULLAH: KÜRTLER 3. YOLU SEÇTİ

Rojava Devrimi’nin 1. yıldönümü nedeniyle Federal Kürdistan Bölgesi’nin Hewler kentinde düzenlenen etkinlikte konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Suriye’de olayların başlamasından bu yana ne rejimden ne de silahlı muhaliflerden yana bir siyaset izlediklerini dile getirdi ve “Biz 3. çizgiyi temsil ettik. Zaman tezlerimizin doğruluğunu gösterdi” dedi.

KÜRT PARTİLERE ELEŞTİRİ 

Suriye olaylarının başladığı andan itibaren örgütlenme çalışmalarını hızlandırdıklarını, Kürt partilerini bir araya getirmeye çalıştıklarını söyleyen Asya Abdullah, “O dönem bazı partiler bizi taraf olmaya zorladı. Rojava devriminin başladığı 19 Temmuz’dan sonra ise bu partiler devrimi kabullenmek istemedi. Maalesef bazı Kürt partileri hâlâ 19 Temmuz devrimini görmek istemiyor. Rojava’da kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden herkes bir yerde, bir kurumda devrime hizmet ediyor. Ama bu partiler hiçbir yerde çalışmıyor. Devrim’e katılmıyorlar. 24 saat şikayet edip, dert yanıyorlar. Yükün altına girip, sorumluluk üstlenmiyorlar” dedi. Son dönemlerde kamuoyunda sıkça tartışılan ‘geçici yönetim’ konusuna değinen Abdullah, “Kürtlerin kazanımların gelişmesi ve korunabilmesi için bir yönetim oluşturulmalı. Bunun ismi hükümet mi olur, ulusal yönetim mi olur, demokratik yönetim mi olur bilmiyoruz. Bizim için isim önemli de değil. Rojava’nın geleceği için bir yönetim oluşturmak istiyoruz” dedi. 

‘BİRLİKTE YÖNETELİM’

“Rojava yönetimi için sorumluluk üstlenmek isteyen herkese, tüm siyasi partilerle, tüm etnik ve dini unsurlara, sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapıyoruz, onlarla tartışıyoruz” diyen Abdullah, “Bu yönetimi birlikte kuracağız. Ortak bir yönetim, ortak bir nizam belirlendikten sonra da seçime gideceğiz. Kalıcı yönetimin kimlerden oluşacağına halk karar verecek” dedi.

‘DEVRİMİN RENGİ KADINDIR’ 

Rojava devriminde kadınların rolüne de değinen Asya Abdullah, “Ortadoğu’da en örgütlü kadın gücü Kürt kadınıdır. Rojava’da da devrimin rengi, kadın rengidir. Hem Kürt hem de kadın olarak sorumluluğumuz fazla. Kadın özgürleşmedikçe toplum özgürleşemeyeceği için, bir cins devrimi yapma zorunluluğu da var. Kadınların yükü ve sorumluluğu erkeklere göre daha da ağır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89