• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 10 °C

Kürtçe kültür merkezi ismi reddedildi

Kürtçe kültür merkezi ismi reddedildi
Kayapınar Belediyesi'nin, Kürt Şair Cegerxwin'in adının hizmete açılacak kültür merkezine verilmesini sakıncalı buldu.

Diyarbakır Merkez Kayapınar Kaymakamlığı, Kayapınar Belediyesi'nin, Kürt Şair Cegerxwin'in adının hizmete açılacak kültür merkezine verilmesini sakıncalı buldu. Kaymakamlık, 5 parka verilen Kürtçe ismi de reddetti.

Kayapınar Belediye Meclisi, belediye tarafından hizmete açılacak olan Gençlik ve Kültür Merkezi'ne ünlü Kürt şairi Cegerxwin'in adının verilmesine ilişkin 4 Şubat 2009 tarihinde karar aldı. Aynı meclis toplantısında, ayrıca ilçe genelinde yapımı tamamlanan 5 parka, "Rojbin, Roni, Sosin, Roşan ve Bezar" adlarının verilmesi kararlaştırıldı. Ancak Kaymakamlık, "Genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabileceği" gerekçesiyle sözkonusu isimleri reddetti. 1 Eylül 2009 tarihinde belediyeye gönderilen yazıda, Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 24. maddesine dikkat çekildi. "Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları, Anayasa'nın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü alınır" ifadelerine yer verilen yazıda, teklif edilen isimlerin yönetmeliğe uygun olmadığı bildirildi.

Kaymakamlık tarafından İl Mahalli İdare Müdürlüğü ile İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi amaçlı gönderilen yazıda ise, "Mahkeme sürecinin bitimine kadar söz konusu park ve tesislere verilen isimlerle ilgili tabelaların indirilmesi, aksi taktirde ilgili yerlere suç duyurusu yapılacağı" kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, özellikle Kürt açılımının gündemde olduğu, Kürtçe yerleşim birimlerinin isimlerinin iade edilmesinin konuşulduğu bir dönemde Kürtçe isimlerin yasaklanmasının hükümetin samimiyetsizliğini ortaya koyduğunu savundu. Karatekin, "Kültürel haklar, yasalarla güvence altına alınmadan, söylemlerle açılım yapılamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu onun somut göstergesidir" diye konuştu.

Türkiye'de tek etnik yapının olmadığı, farklı dil ve kültürlerin de olduğunun kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Karatekin, "Hükümetin bugüne kadarki söylemleri, artık kamuoyunda tartışılır duruma gelmiştir, inandırıcılığını yitirmektedir. Göstermelik olarak ortaya çıkmaktadır. Halkımız kendi dilini kültürünü yaşatmak istiyorsa, buna saygı duymamız gerekiyor. Onların talep ve istemlerini yerine getirmemiz gerekiyor. O yüzden Cegerxwin isminin yasaklanması kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Kayapınar Belediyesi'nin daha önce de parklara vermek istediği 'Nefel, Daraşin, Berfin, Beybun' gibi isimler kabul edilmemişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89