• BIST 9321.11
  • Altın 4231.504
  • Dolar 39.1341
  • Euro 44.8141
  • İstanbul 26 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 30 °C
  • Berlin 24 °C

Kürt Ulusal Kongresi'ne iki partiden erteleme talebi

Kürt Ulusal Kongresi'ne iki partiden erteleme talebi
24-26 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan Kürt Ulusal Kongresi'nin ertelenmesi tartışılıyor.

Hewlêr'de 24-26 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan Kürt Ulusal Kongresi'nin ertelenebileceği bildirildi. 

Kürt Ulusal Kongresi'nin 21 kişiden oluşan Hazırlık Komitesi, iki muhalefet partisinden gelen erteleme talebini değerlendirmek için toplantılar yapıyor. Basına kapalı yapılan toplantılarda, özellikle teknik konularda yaşanabilecek sıkıntılar üzerinde durulduğu öğrenildi. Erteleme talebine, teknik konulardaki çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedeniyle Hazırlık Komitesi üyelerinin de olumlu baktığı belirtiliyor. 

Hazırlık Komitesi üyesi Gafur Mahmuri, "Dünkü toplantıda, Fereral Kürdistan'daki iki muhalefet partisi, kongrenin iki hafta ertelenmesini istedi. Bu teklifin kabul edilmesi, bizim daha iyi hazırlanmamıza yardımcı olur" dedi. 

Mahmuri, isimleri vermek istemese de erteleme talebinde bulunan iki partinin Goran Hareketi ve Yekgirtu Partisi oldukları ifade edildi.

Komitede yer alan 8 komisyonun siyaset, ekonomi, kültür, toplum, güvenlik ve ekoloji başlıklarındaki raporlarını, 15 Ağustos'a kadar teslim edeceklerini ifade eden Mahmuri, "Bütün komisyonlar, şu an çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca uzmanları komisyonlara çağırıyoruz. Onlarla görüşmeler yapıyoruz" diye konuştu. 

Daha çok Suriye üzerinde çalıştıklarını anlatan Mahmuri, Türkiye ayağında ise çözüm sürecini yakından takip ettiklerini, Kürt sorunun barış ve diyalogla çözüme kavuşturulması sürecine destek verdiklerini kaydetti. 

"İran'a gelince yolun başındayız" diyen Mahmuri, "Burada bir kapı açmak istiyoruz. Barışla Kürt sorununu çözmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

AB ülkeleri, ABD, BM ve Arap Birliği ile Suriye, Türkiye, Irak ve İran'dan hükümet temsilcilerinin kongreye davet edileceğini söyleyen Mahmuri, Kürtlere sempati duyan yabancı parlamenterler ve yazarlar ile ünlü Kürt şahsiyetlerini de toplantıya çağıracaklarını sözlerine ekledi.

Kongreyle ilgili şimdiye kadar sadece İran'dan olumsuz yorumların geldiğini anlatan Mahmuri, Türkiye'nin organizasyona olumlu baktığını vurguladı. 

KOMİSYON SURİYE'YE GEÇECEK

"Suriye'de Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde, katliam yapıldığı" iddialarını araştırmak üzere Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin önerisiyle Hazırlık Komitesi bünyesinde bir komisyon kurulduğunu aktaran Mahmuri, güvenlik gerekçesiyle komisyon üyelerinin isimlerini gizli tutacaklarını söyledi. Mahmuri, komisyonun birkaç gün içerisinde Suriye'ye geçerek çalışmalarına başlayacağını dile getirdi.

ZENDERLİOĞLU: ERTELEME TALEBİ BİZDEN GELMEDİ

Öte yandan Hazırlık Komitesi üyesi, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "Kongrenin ertelenmesi yönünde bizim herhangi bir talebimiz olmadı. Erteleme, sadece konuşuluyor. Henüz resmileşen bir şey yok. Belki teknik konularda sıkıntı olabilir. Bu konuda Teknik Komite değerlendirme yapıyor. Gizli, saklı bir şey yok. Erteleme resmileşirse kamuoyuna gereken açıklama yapılır" dedi. 

Hazırlık Komitesi'nin bir başka üyesi Azadi İnisiyatifi Koordinatörü Adem Özcaner, kongrenin ertelenmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirterek şunları söyledi: 

"Teknik konularda sıkıntılar olabilir. Davetiye listesinin hazırlanması, gönderilmesi, gelecek misafirlerin ağırlanması gibi konularda eksiklikler olabilir. Ayrıca kongreye katılacak 600 delegenin paylaşımı konusunda da henüz bir anlaşmaya varamadık. Bu konuyu, 15 Ağustos'taki toplantımızda ele alacağız. Ertelemeyi, dünkü toplantıda gündemimize almadık. Ancak erteleme olabilir, mümkündür."

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • salih13 Ağustos 2013 Salı 20:57kongre

      korktuğumuz bir kere dahamı başımıza geliyor, ümitlenmiştik ,türkiye bulaşmak isteyebilir demiştik, her şeye rağmen kürtler tek ses oluyor diye heslenmiştik anlaşılan bu işi beceremiyeceksiniz bölge devletlerinin rojavadaki planlarını pyd bozdu diye bir sürü çeteyi oraya yığmalarına rağmen yine kürtleri yenemediler umrım en kısa sürede biraraya gelip bu ahlaksız oyunları bozarlar.

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89