• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Kürt Ulusal Kongresi'ne 500 delege

Kürt Ulusal Kongresi'ne 500 delege
21 kişilik Hazırlık Komitesi, İkinci toplantısını bugün Barzani'nin Hewler'deki çalışma odasında yaptı.

Hewler'de Ağustos ayının ortalarında düzenlenmesi öngörülen Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi, ikinci kez biraraya gelerek pratik çalışmaların startını verdi. Kongre için kotalar belirlenirken, delege sayısı 500 olarak belirlendi.

22 Temmuz'da Selahaddin kentinde yapılan Kürt Ulusal Kongresi hazırlık toplantısında kurulan 21 kişilik Hazırlık Komitesi, 25 Temmuz'da Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin de katılımı ile ilk toplantısını gerçekleştirdi. İkinci toplantı ise bugün Barzani'nin Hewler'deki çalışma odasında yapıldı. Komitenin 20 üyesinin katıldığı toplantıda, kongrenin bir ay içerisinde yapılması için pratik planlamalar başlatıldı. 

KCK, KDP, YNK, BDP, PJAK, DTK ve İran PDK'sinin de aralarında olduğu 40 dolayında parti ve organizasyonun katılımı ile 22 Temmuz'daki kongre hazırlık toplantısı, kongrenin gerçekleşmesi için somut bir adım oldu. Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre, ikinci toplantısını yapan Hazırlık Komitesi, kongrenin belirlenen süre içerisinde yapılması için pratik hazırlıklara başladı. Toplantıya ilişkin bilgi veren Hazırlık Komitesi, toplantının olumlu geçtiğini belirterek, "Pratik planlamalar başlatıldı" dedi. Bu planlamaların başında komisyon çalışmaları yer alıyor. Kadın özgürlük komisyonu, gençlik komisyonu, diplomasi ve ilişkileri komisyonu, ulusal stratejik belge ve ulusal prensipler komisyonu, protokol komisyonu gibi çeşitli komisyonların başlatılması kararlaştırılırken, kongrenin en geniş katılımla gerçekleştirilmesi için paralel olarak görüşmelerin sürdürüleceği öğrenildi. 

SİYASİ PARTİLERE YÜZDE45 KOTA 

Komite toplantısında Kürdistan'ın dört parçasının kontenjanlarını da değerlendirdi. Parçalara ilişkin dağılım önümüzdeki günlerde belirlenecek. Kotalar ise şimdiden belirlendi. Buna göre siyasi partilere yüzde 45, kadınlara yüzde 40, sivil toplum örgütlerine yüzde 35, gençliğe yüzde 10 ve bağımsız şahsiyetlere yüzde 10 kota ayrıldı. 

500 DELEGE 

Hazırlık komitesinden alınan bilgilere göre, delege sayısı 500 olarak belirlendi. Pratik çalışmalar içerisinde davetiyelerin gönderilmesi de var. Ayrıca oluşturulacak komisyonlar ayrıca kongreye sunulmak üzere karar tasarıları hazırlayacak. Karar tasarılarında, partilerin değil ulusal çıkarların gözetilecek. Bu kararların uygulanmasını takip edilmesi için de gerekli mekanizmanın örgütlenmesi talep edilecek.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89