• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 4 °C

Kürt sorunu'nda 15 ağustos beklentisi

Kürt sorunu'nda 15 ağustos beklentisi
Öcalan'ın avukatları aralarında köşe yazarları ve gazetecilerin de bulunduğu çeşitli kesimlerle görüşüyor. Köşe yazarları, Öcalan'ın açıklayacağı "yol haritası"nı tartışıyor.

Abdullah Öcalan'ın ağustosta açıklayacağını söylediği, Kürt sorununun çözümü için "yol haritası" şimdiden tartışılmaya başlandı.

Özkök: Gözüm, kulağım İmralı'da

Hürriyet'te Ertuğrul Özkök, önceki günkü (18 Temmuz) yazısında şunları yazdı:

"Türkler ve Kürtler bu sorunu samimi olarak çözmek istiyorlarsa, her iki taraf da gerçekten 'ezberleri bozacak' şeyler söyleyebilmeli diye düşünüyorum... Ben Öcalan'ın yapacağı açıklamayı merakla bekliyorum. Çünkü hala şuna inanıyorum. Kürt sorununun çözümünde onun çok önemli bir rolü olabilir. Türkiye'nin bugüne kadar Öcalan'la gerçekçi bir ilişki kurmaya çalışmamasını tarihi bir yanlışlık olarak görüyorum.... Gözüm, kulağım 15 Ağustos'ta İmralı'dan gelecek açıklamada."

Zaman'da Ali Bulaç, kendisinin de bu açıklamayı merakla beklediğini 15 Temmuz'da yazdı.

Radikal yazarı Oral Çalışlar, 8 Temmuz'daki yazısında "Yol haritasının uygulanabilir olması, tarafların bu konuda mutabakat içinde olmalarına bağlı. Öcalan'ın avukatlarının anlattıklarından edindiğim izlenim, Kürt kimliği konusunda duyarlı olan çevrelerde bir hareketlenmenin başlamış olduğu... Bu yaz belli ki 'Kürt sorunu'nda yeni şeyler olacak" dedi.

Avukatlarla görüşenlerden Mehmet Ali Birand, Posta'da yayımlanan 23-23-24 Haziran tarihli yazılarında bu süreci özetledi. Birand, PKK'nin silah bırakması, Başbakan'ın DTP'yle görüşmesi, devletin Kürtlerin kültürel haklarını tanıması gerektiğini yazdı.

AKP'li Kurt: Öcalan önemli

Taraf gazetesinde Aylan Uncu ve Ömer Oğuz'un ortak haberine göre, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da Öcalan için "Bu sorunun çözümünde önemli bir yere sahip olduğu kesin. Çünkü Kürtlerin genel sorunlarının ötesinde bir de PKK sorunu var. Bu şiddetle ilgili alanı kuşatıyor ve şu an önemli olan kanın durmasıdır. Ama Öcalan, gerçekten Kürtler adına hareket ediyor olsaydı, en azından Kürtlerin dörtte üçünün desteğini almış olurdu" diye konuştu.

Kurt DTP için de "DTP legal yapıdır. Legal yapı öne çıkmalıdır" dedi.

Habere göre, AKP 24 Temmuz'da parti merkezinde yapılacak toplantıda Kürt sorunuyla ilgili atılacak adımlar da görüşülecek. Kurt, Yerel hizmetlerin Kürtçe'yle yapılması, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması gibi adımların atılabileceğini, değiştirilen köy ve yerleşim yerlerinin isimlerinin de iade edileceğini söylüyor.

PKK eylemsizlik kararını "yol haritası"na dayandırmıştı

PKK, 15 Temmuz'da eylemsizlik kararını 1 Eylül'e uzatışını duyururken, örgütün liderlerinden Murat Karayılan süreyi hapisteki PKK lideri Öcalan'ın açıklayacağı yol haritasının zemininin olgunlaşması için uzattıklarını, bu yol haritasını "şimdiden desteklediklerini" söylemişti. (bianet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89