• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Kürt sorunu silahla çözülmez

Kürt sorunu silahla çözülmez
Başbakan Erdoğan ile görüşen Mesud Barzani, “Türk ve Kürt gençlerinin kanı bir daha dökülmemeli” dedi ve ekledi: Silahla hak arama dönemi bitti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Kürdistan Federal Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, hükümetin ‘demokratik açılım’ sürecini desteklediklerini söyledi. PKK’nın her türlü askerî eylemine karşı olduklarını ifade eden Barzani, “Biz herhangi bir mücadele olursa, bunun parlamentoda sürmesi gerektiğinden yanayız. Kürt ve Türk gençlerinin kanının bir daha dökülmemesi gerekiyor. Bu mesele barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekir’’ dedi.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve BDP-DTK heyetiyle görüşen Mesud Barzani, dün İstanbul’da Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde Erdoğan’la bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen ve iki saat süren toplantıda Başbakan Erdoğan, “Türkiye’nin bölgede barış, refah ve huzur istediğini” belirterek, “Türkiye’ye yönelik terör saldırılarını asla doğru bulmadıklarına” vurgu yaptı. Barzani ise Türkiye’nin demokratik açıdan gelişmiş bir ülke olduğuna işaret ederek, “Silahlı mücadele bir hak arama yolu olarak telakki edilemez. Terör, bizlere de zarar veriyor” dedi. Başbakan Erdoğan’ı “cesur bir lider” olarak niteleyen Barzani, Türkiye’de açılım sürecinde yapılan icraatların, Türk-Kürt kardeşliğini güçlendirdiğini söyledi.

Aynı düşünceleri paylaştık

Görüşmenin ardından açıklama yapan Barzani, toplantıda genel olarak bölgenin durumunu ve yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Kürt lider Barzani, “Görüşlerimiz çok yakın ve aynı düşünceleri paylaşıyorduk. Ekonomik konularda aynı görüşleri paylaştık. Sayın Başbakan’ın açılım politikasını ve iyileştirme politikasını destekliyoruz. Böyle bir politika hem Türkiye’ye hem de bölgeye katkı sağlayacaktır’’ dedi.

Barışçıl yöntemlerle çözülmeli

Geçen mart ayında Başbakan Erdoğan’ın, Erbil’e ziyarette bulunduğunu hatırlatan Barzani, şöyle devam etti: “Kendileri açıkça söyledi ki Kürt milletini inkâr dönemi geride kaldı. Bu, yeni bir tarih olsun demektir. Büyük bir cesaret isteyen durumdur. Bu tavırdan sonra, biz, PKK tarafından yapılan her türlü askeri eyleme karşıyız. Kan dökülmeye devam edilmemesi lazım. Biz herhangi bir mücadele olursa, bunun parlamentoda sürmesi gerektiğinden yanayız. Kürt ve Türk gençlerinin kanının bir daha dökülmemesi gerekiyor. Bu meselenin, barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekiyor. Başbakan’ın politikası, bölgenin güvenliği için büyük bir katkı sağlayacaktır.’’

Kürtlerin ve Türklerin kaderinin bir olduğuna ve birlikte yaşamaları gerektiğine inandığını ifade eden Barzani, “Kardeşçe yaşamaya bir engel kalmaması gerektiğine inanıyorum” dedi. Barzani, Kurban Bayramı olduğuna işaret ederek, “Türk kardeşlerimizin ve bütün halkların tüm Müslüman dünyasının bayramını kutluyorum’’ diye konuştu. Barzani, temaslarını tamamlayarak özel uçakla Türkiye’den ayrıldı. Barzani’yi, Atatürk Havalimanı VIP Salonunda BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Irak’ın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri uğurladı.

Ateşkes için söz aldı iddiası

Bu arada Barzani’nin Türkiye’ye gelmeden önce PKK yöneticileriyle görüşüp ateşkes için söz aldığı ve bunu hem hükümet hem BDP yetkililerine ilettiği öne sürüldü. Barzani’nin “Ben çözümün silahta değil siyasette olduğuna inandığımı hem PKK’ya hem devlete hem BDP’ye ilettim” dediği de ifade edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89