• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

'Kürt hareketi sonunu hazırlıyor'

'Kürt hareketi sonunu hazırlıyor'
TESEV Başkanı işadamı Can Paker, demokratik özerklik ilanının gerçekçi olmadığını belirtti.
TESEV Başkanı, demokratik özerklik ilanının gerçekçi olmadığını belirterek “Kürt hareketi belki de kendi döneminin sonunu yaşıyor. Bunlar silahlı meseleyi dünya kamuoyunda kaybetmiş durumda” dedi.

KÜRT sorunu konusunda kapsamlı araştırmalarıyla dikkat çeken Türkiye Sosyal Etütler Vakfı’nın (TESEV) Başkanı işadamı Can Paker, BDP’li milletvekillerinin “Demokratik Özerklik” ve “Güneydoğu’nun devlete vergi vermemesi” yönündeki açıklamaları için “İrrealist (gerçekçi olmayan) yaklaşımlar” dedi.

30441

Özerklik ilanının zaman içinde etkinliğini kaybedeceğini, artık silahlı mücadeleyle yapılamayacak şeylerin görülmesini gerektiğini belirten Paker, “Kürt hareketi belki de kendi döneminin sonunu yaşıyor” dedi. Yüzde 6 oyu olan BDP’nin isteğine yüzde 94’ün yerine getirmesinin mümkün olmadığını belirten Paker, şöyle konuştu:

Özerkliğin imkanı yok


Demokratik özerklik konusu ile ilgili olarak çok genelde gördüğüm şu: Kürt hareketi, belki de kendi döneminin sonunu yaşıyor. Dünyada hareketi bu şekilde yürütebileceklerini sanmıyorum. Özerklik deyince ne anlıyorlar? Türkiye’de bunu yerine getirmek kolay mı? ‘Özerk olacağız, vergi vermeyeceğiz ama Ankara bize yardım etsin’ diyorlar. Böyle şey olur mu? Buna imkan görmüyorum. Bunu kim kabul eder? Türkiye, o bölgede kendi imkanlarıyla barajlar kurdu, GAP’ı yaptı, yatırımlar yaptı, onları bırakmak olmaz. Bu talep, bana ekonomik üstü bir talep olarak geliyor. Buna imkan görmüyorum.

Kürt oyların yarısı AK Parti’nin

Türkiye’de Kürt oyunun yarısını AK Parti yarısını BDP alıyor. Bu da sosyolojik veri... Kürt hareketi silahlı meseleyi de dünya kamuoyunda kaybetmiş bir hareket. En kısa sürede bu iş siyasi zemine taşınmazsa, bu işin sonunu parlak görmüyorum. Özerlik talebi, biraz son dakika ve canhıraş şekilde yapılmış gibi duruyor. ‘Yüzde 6’lık bir hareket özerklik konusunda aklından geçeni mi söylüyor, iyi hazırlanmadan mı söylüyor, pazarlık konusu yapmak için mi söylüyor’ bu sorulara onlar yanıt vermeli. Ama şu anda gelinen noktada, irrealist yaklaşımlar var. Son talep, ‘Vergi vermeyelim ama yardım edin’i olabilir görmüyorum. Bölge tek başına zaten yeterli değil. Zaten Türkiye’nin bugüne kadar tek sorunu Kürt sorunu da değil. Diğer sorunlara BDP sahip çıkmadı. Başörtüsü sorunu vardı, BDP neredeydi? Başka sorunlarda BDP neredeydi? Yani ben bunları söylerken, Kürtlerin bu ülkede haklarının çok ciddi ihlal edildiğini unutmadan söylüyorum. Bunları, Kürtleri ciddi oranda mağdur ettiğimizi saklamak için de söylemiyorum.

Yüzde 6’nın dediğini Yüzde 94 niye yapsın

Özerklik konusunda ne yapılmak isteniyor? Bugün, Kürt hareketinin oyu yüzde 6’dır. Geriye kalan yüzde 94 neden yüzde 6’nın dediğini yapsın?
Milletvekili sayıları arttı ise bu süreci iyi koordine ettikleri için arttı ama oy oranları aynı. Evet, Kürtler, Türkiye’de çok ezilmiştir ama, bu demokratik özerklik galiba biraz irrealist yaklaşım. Zaman içinde de etkinliklerini kaybedecekler gibi görülüyor. Çünkü Arap Baharı sürerken, ABD Türkiye’ye olan ihtiyacını ortaya koyuyor ve Ortadoğu meselelerinde de Türkiye daha önemli bir ülke haline geliyor. ABD Dışişleri Bakanı Clinton Türkiye’ye geldi. Ne konuştular bilmiyoruz. Ama Türkiye, bölgede her gün daha etkili konuma geliyor. Bunu düşünmek lazım. Silahlı mücadele ile ne yaparım ne yapamam bunu düşünmek lazım. Silahlı mücadele siyasi olarak geçerli değil.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89