• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Kürt çağrısı! Farz edin ki PYD Suriye'nin BDP'si...

Kürt çağrısı! Farz edin ki PYD Suriye'nin BDP'si...
PYD temsilcisi Şerwan İbrahim, "Tank değil su tankı gönderin. Kamışlı Türkiye'ye karşı tehdit merkezi olmayacak" diyor. Ona göre BDP ne ise PYD de o.

Suriye’de sonuca odaklı en stratejik davranan kim? Tabii ki Kürtler. 1957’den beri Suriye’nin siyasal hayatında varlık gösteren Kürt partilerin manevraları bölgeyi hariçten okuyanları şaşırttı. Irak-Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin de katkılarıyla kendi aralarındaki derin husumetlere rağmen zıtlıkların birliğini kurmayı başardılar. Kürtler, istisnalar hariç rejim güçleriyle çatışmayıp Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) da bölgeden uzak tutarak iç savaştan azade bir alan oluşturdu.

39962

Hatta Suriyeli gazeteci Barzan İso’nun bana aktardığına göre Derik, Afrin ve Kobani gibi Kürt yoğunluklu yerlerde kontrolü sağlayan Kürtler, ‘üçüncü yol’u Halep’te de izliyor. Kürtler Eşrafiye ve Şeyh Maksut gibi semtlere ne orduyu ne de ÖSO’yu sokuyor. Eşrafiye’de 3 okulu kampa çevirmişler. Halk Savunma Komiteleri olarak örgütlenen Kürtler burada kalan 3-4 bin sığınmacının hem iaşesini hem güvenliğini sağlıyor. Şeyh Maksut’ta Ermeni mezarlığının yanında kurulan çadırlarda da 2 bin kişi kalıyor. Bir keresinde çatışmadan kaçan ÖSO mensupları bölgeye girdiğinde Esad güçleri operasyon düzenlemiş ve siviller zarar görmüş. Kürtler kritik dönemeçte büyük sınavı Kürt birliğini koruma ve Ankara ile ilişkiler konusunda verecek. Malum Barzani’nin arabuluculuğunda 15 Kürt partisinin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi ile PYD’nin başını çektiği Batı Kürdistan Halk Meclisi 12 Temmuz’da Erbil’de bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma özerklik için yol haritası olmanın yanı sıra Kürtler arasındaki ihtilaflara karşı bir referans.

Türkiye’ye sıcak mesaj

Ankara, Kürtlerle ilişkilerinde PKK ile ilintili PYD’yi kırmızı çizgi haline getirdi. Bu da Türkiye’nin yeni süreci etkileme gücünü düşürüyor. PYD yeni sayfa istiyor. Partinin dış ilişkiler sorumlusu Şerwan İbrahim ile İstanbul’da konuştum. Yanıtlar diplomatik. Bu, Türkiye’de kabul görme arzusunun göstergesi, adı konmamış bir münacat! Mesajın özü şu: “Geçmişi bırakalım. Nasıl ki BDP Türkiye parlamentosunda, biz de Suriye parlamentosunda olmak istiyoruz. Bizi böyle görün.” Suriyeli Kürtlerle kurulacak sağlıklı bir diyalog Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde de kritik bir anahtara dönüşebilir. İbrahim’i biraz da bu gözle okuyalım:

Devamı için...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89