• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Kürt aydınlardan tepki bildirisi

Kürt aydınlardan tepki bildirisi
41 Kürt aydın yayımladıkları bildiride uyarıları "düşünce özgürlüğüne saldırı" olarak gördüklerini ve "kabul edilemeyeceğini" açıkladı.

 41 Kürt aydın yayımladıkları bildiride uyarıları "düşünce özgürlüğüne saldırı" olarak gördüklerini ve "kabul edilemeyeceğini" açıkladı

PKK'nın Kürt aydınlarına yönelik tehditlerine, 41 Kürt aydını ortaklaşa yayınladığı bildiriyle yanıt verdi. Aydınlar kendilerine yönelen uyarıları düşünce özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak gördüklerini açıkladı. Aralarında Fırat Ceweri, Celile Celil, Sertaç Bucak'ın da olduğu aydınlar, 18 Şubat 2011 tarihli avukat görüşmelerinin basına yansımayan bölümlerinde Abdullah Öcalan'ın bazı Kürt aydınlarına yönelik olarak "Birileri bunlara sus demelidir," dediğini anımsatarak, ardından TAK'ın (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) sitesinde yayınlanan bir bildiriyle Şivan Perwer, Muhsin Kızılkaya ve Mehmet Metiner'in isimleri zikredilerek açıkça ölümle tehdit edildiğini anımsattılar.

Öcalan ve bazı PKK sorumlularının Kemal Burkay'a yönelik de tehditlerinin olduğunu belirten aydınlar, daha önce de Orhan Miroğlu ve Osman Baydemir'in tehditlere maruz kaldığını dile getirdikleri açıklamada şu ifadelere yer verdiler: "Biz aşağıda imzası bulunanlar Şivan Perwer, Kemal Burkay, Muhsin Kızılkaya, Orhan Miroğlu ve Mehmet Metiner'e yönelik tehditleri protesto ediyor, bu girişimi düşünce özgürlüğüne yönelik büyük bir saldırı olarak görüyor, Öcalan'ı, PKK, KCK yöneticilerini geri adım atmaya; seçime gidilen bir süreçte demokrasi güçlerinin en çok güç birliğine ihtiyaç duyulan bu dönemde DTK yöneticilerini, parlamenterleri ve belediye başkalarını da açıkça tutum almaya davet ediyoruz." Kürt aydınları BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Kürt aydınlarına yönelik tehditleri kabul edilemez"şeklinde görüş bildirmesini de memnuniyet verici bulduklarını belirttiler.

'TEHDİT SON DERECE TEHLİKELİ'

Fırat Cewerî (Yazar, İsveç Pen Yönetim Kurulu Üyesi): "Kürt aydın ve sanatçılarının sadece kendi düşüncelerini beyan ettikleri için Kürtler tarafından ölümle tehdit edilmelerini, Kürtlerin özgürlük mücadelesi açısından son derece tehlikeli görüyorum ve büyük bir şanssızlık olarak değerlendiriyorum. Kürtlerin, totaliter düşüncelerin girdabına düşmesi ve daha şimdiden çocuklarını yemeye başlaması, beni son derece üzüyor."

Abidin Parıltı (Yazar): "Korkunun temelinde, kontrolü kaybetme duygusu yatar. Tehdit ise bir vazgeçirme, hizaya getirme, biat ettirme yöntemidir. Aydın ve yazarların, özgürlüğü vaat edenler tarafından susturulmaya çalışılmaları ironiktir ve acıdır. Ya biat edeceksin ya da öldürüleceksin, hiç de "ya sev ya terk et"ten uzak bir bakış değildir"

Hesenê Metê (Yazar): Tehdit sadece bir aydın ve yazara değil, bir köylüye, işçiye, herhangi bir insana da gelse gayrı medeni bir davranıştır. Ve bugün, 2011'de, bir güç kalkıp da bir sanatçıyı, yazarı, ressamı ölümle tehdit ederse bu çok ağır olur. Kabul edilemez.

Mûrad Ciwan (gazeteci-yazar): İster devletten, ister siyasal örgütlerden, her türlü grup ya da kişilerden gelsin insan yaşamına kasteden hiçbir tehdit ya da eylem kabul edilemez.

BİLDİRİDE İMZASI OLANLAR

Abidin Parıltı, Ali Fikri Işık, Bayram Ayaz, Celîlê Celîl, Cemal Batun, Emîn Narozî, Evin Berçem, Enwer Karahan, Fadil Özçelik, Farıs M. Marşil, Fehim Işık, Firat Cewerî, Hamid Omeri, Hesenê Metê, Hoşeng Broka, Husseın Habasch, Îbrahim Güçlü, İsa Turan, Jan Dost, Kasım Ergun, Keya Îzol, Konê Reş, Kurdo Baksi, M. Ali Kut, Mahmut Kiper, Mamoste Nûjen, Mehmet Sanrı, Mukrime Tepe, Mûrad Ciwan, Mustafa Aydoğan, Nezir Akat, Prîskê Mihoyî, Remzi Kerim, Rıza Polat, Rizganê Recevî, Selahattin Bulut, Sertaç Bucak, Seyidxan Kurij, Sidqî Hirorî, Têmûrê Xelîl ve Tosinê Reşîd.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89