• BIST 8991.27
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Kürdistan’da yeni kabinede görev dağılımı nasıl olacak?

Kürdistan’da yeni kabinede görev dağılımı nasıl olacak?
Kürdistan’da yeni hükümet kabinesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) kanadında hükümet ve parlamentoda hangi koltuğa kimin oturacağı konusunda tartışmalar sürüyor.

30 Eylül 2018’de gerçekleştirilen Parlamento Seçimlerinin ardından hükümeti kurma yetkisini elinde bulunduran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK), hükümete katılma konusunda Değişim Hareketi Kürdistan(Goran) ve YNK ile anlaşma sağladı. 

Kendi içerisinde ayrıntılar üzerine tartışmalarını sürdüren YNK, yeni kabinede yer alacak isimlerin listesini açıklamak için PDK ile varılacak son anlaşmayı bekliyor. 

Rûdaw’a konuşan YNK Başkanlık Üyesi Raber Seyit İbrahim, Başkanlık Divanı toplantısında yeni hükümet kabinesinde partisini temsil edecek adayların listesi hakkında konuşulduğunu ifade ederek, “Toplantıda adaylar konuşuldu, ancak nihai bir karar verilmedi. PDK ile yapılacak anlaşmanın ardından bu konuda son karar verilmesine oy birliğiyle kararlaştırdık. YNK’yi daha iyi temsil etmek adına seçilecek olan adayların belirlenmesi için bir komisyon kuruldu. Nihai anlaşmaya kadar komisyon adaylar hakkında inceleme yapacak”dedi. 

PDK ile yürütülen müzakerelerde varılan anlaşma kapsamında Parlamento Başkanlık makamı YNK’ye verilecek. Bu görevi üstlenmek üzere YNK’den iki isim ön plana çıkıyor.  

YNK Başkanlık Üyesi Rewas Faik ve YNK grup Başkan vekili Begard Talabani Parlamento Başkanlığına talip.  

YNK Hükümette görev alacak isimlerin belirlenmesi konusunda bir taraftan PDK ile nihai anlaşmayı beklerken diğer taraftan parti içi tartışmaların bir an önce sonuçlanmasını istiyor. 

YNK Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul Ali başkanlığında kurulan komisyonun bu süreçte çalışmalarını tamamlayıp, başkanlık toplantısıyla birlikte yeni kabinede yer alacak isimleri açıklaması bekleniyor. 

Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen YNK Başkanlık Üyesi, “Peşmerge Bakanlığı ve Parlamento Başkanlık görevleri için adaylar konusunda tartışmaları sürüyor” dedi. 

YNK’li yetkili, Kürdistan Parlamento Başkanlığı görevine iki ismin talip olduğunu hatırlatarak, “YNK, Kürdistan Başkan Yardımcılığı makamını aldıktan sonra daha hızlı toparlanma sürecine girdi. Parlamento Başkanlığı görevine getirilecek isim ya parti içinde müzakere yoluyla seçilecek ya da YNK Başkanlık üyeleri tarafından oylamaya sunulacak. Oylama yapılırsa büyük ihtimalle Rewaz Faik seçilecek, ancak Politbüro üyeleri ile Başkanlık üyeleri anlaşırsa Begard Talabani Parlamento Başkanı aday adayı seçilecek” ifadelerini kullandı. 

Kürdistan’da kurulacak olan 8’inci hükümet kabinesinde daha önce Başbakan Yardımcılığı görevi yapan YNK eski Genel Sekreteri Celal Talabani’nin oğlu Kubat Talabani’nin, yeni kabinede de görevine devam edeceği belirtildi. 

Değişim Hareketi (Goran) ise, Şubat ayında yeni hükümet kabinesinde yer alacağına dair PDK ile anlaşma imzaladı. Ancak YNK’nin Kürdistan Başkan Yardımcısı makamını talep etmesi PDK’nin işini daha da zorlaştırdı. 

Kürdistan Parlamento seçimleri 30 Eylül 2018'de yapıldı. 

Seçimlerde PDK 45, KBY 21, Goran (Değişim) Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, İslami Toplum Partisi 7, Islah'a Doğru Koalisyonu 5, Modern ve Özgürlük Listeleri de 1'er milletvekili çıkarmıştı. 

Rûdaw'da yer alan habere göre göre yeni kabinede görev dağılımı şöyle olacak:

untitled-007.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89