• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 14 °C

Kürdistan’da savaş çanları

Kürdistan’da savaş çanları
Bağdat yönetiminin, Kerkük’e tanklar ve zırhlı araçlar göndermesi üzerine Kürt peşmergelerin komutanı Iraklı güçleri uyardı: “Her an saldırabiliriz”

Irak’ta Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında uzun süredir devam eden gerilim kritik bir noktaya ulaştı. Geçen cuma günü Selahaddin vilayetinin Tuzhurmatu ilçesinde Kürdistan’ın Peşmerge birlikleri ile Dicle Komutanlığı’na bağlı Irak askerleri arasında çıkan çatışmada bir sivilin ölmesinin ardından, iki tarafın ordusu da teyakkuza geçti.

Kerkük’ün güneyindeki, çoğunlukla Türkmenlerin yaşadığı Tuzhurmatu’da geçen cuma günü iki taraf arasındaki çatışmada bir sivil hayatını kaybetmiş, altı Irak askeri de yaralanmıştı.

Ayrıca Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin, Bağdat hükümeti ile Erbil yönetimi arasında tartışma konusu olan, Kerkük’te Dicle Operasyon Komutanlığı kurulması talimatını vermesi ve Irak ordusunun buradaki askerî varlığını arttırmasıyla da Kürt yönetimi ile merkezî hükümet arasındaki gerilim son haftalarda tırmanmaya başlamıştı.

ABD: Saldırırsan müdahale ederiz

Peşmergelerin komutanı Mahmud Senkavi, Bağdat yönetiminin Kerkük’e doğru zırhlı araçlar ve tanklar göndermesinden sonra Irak güvenlik güçlerine “her an saldırabilecekleri” uyarısında bulundu. AP ajansına konuşan Senkavi, “Her an büyük bir savaş patlak verebilir” diyerek, kendisine bağlı güçlerin, merkezî hükümetin Kerkük’e birlikler göndermeyi sürdürmesi halinde direnişe geçeceğini ve tetikte olduklarını belirtti. Senkavi, “Hiçbir gücün Kürdistan’ın güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyiz” dedi. Maliki dün, Kürt birliklerinin pozisyonunu koruması ve hükümet güçlerine yaklaşmaması yönünde uyarıda bulunmuştu.

Cuma gününden itibaren Tuzhurmatu’ya, hem Peşmerge hem de Irak ordusu yığınak yapmaya başlamıştı. Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Talabani, Erbil’e üç günlük bir ziyarette bulundu. Talabani, Kürdistan lideri Mesud Barzani’yle, Irak’taki son siyasi ve askerî gelişmeleri ele alan bir görüşme yaptı.

ABD de bölgedeki gerilimi azaltmak için duruma müdahil oldu. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Maliki’yi arayarak, Irak ordusundan peşmergelere yönelik herhangi bir saldırının, ABD için “kırmızı çizgi” olduğu uyarısında bulundu. Biden, Kerkük veya başka bir yerde savaş çıkarsa, gerekirse tartışmalı bölgelere ABD’nin “askerî müdahale” yapabileceğini söyledi. Kuveyt gazetesi Al-Siyasa’nın üst düzey bir Kürt yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Amerikalı diplomatlar Tuzhurmatu’daki olaylarla ilgili uzlaşıya varmak için Maliki ve Barzani ile görüşmeler yapıyor. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89