• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Kürdistan sansürüne BDP’den tepki

Kürdistan sansürüne BDP’den tepki
Kanuni Sultan Süleyman’ın Macaristan Kralı'na gönderdiği mektubunda kullandığı "Kürdistan" ifadesinin sansür edilmesi BDP tarafından tepki ile karşılandı.

Show TV’de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl adlı dizide, Kanuni Sultan Süleyman’ın Macaristan Kralı'na gönderdiği mektubunda kullandığı "Kürdistan" ifadesinin sansür edilmesi BDP tarafından tepki ile karşılandı. BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, konuyu Meclis’e taşıyacaklarını belirterek, sistemin Mustafa Kemal’i bile sansürlediğini ileri sürdü.

Padişahları alkol ve kadın düşkünü gösterdiği gerekçesiyle tepki çeken ve muhafazakar kesimler tarafından protesto edilen “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin önceki günkü bölümünde Kanuni Sultan Süleyman’ın Macar Kralı'na gönderdiği mektupta yer alan "Kürdistan" ifadesi sansürlenmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da diziyi, “Böyle bir filmi sadece geçmişe hakaret, bir saygısızlık, geçmişimizi ülkedeki genç kuşaklara olumsuz gösterme gayreti olarak görüyorum ve doğru bulmuyorum” sözleriyle değerlendirmişti.

BDP’li Geylani, dizide Kanuni’nin yaklaşık 500 yıl önce kullandığı “Kürdistan” ifadesinin sansür edilmesini yadırgamadığını belirterek, “Bırakalım 500 yıl öncesini, bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal’in 80 yıl önce söyledikleri bile inkar edildi” dedi. Merkezi Kuzey Irak’ta bulunan AKnews’e konuşan Geylani, Türkiye’de mevcut sistemin kendisini Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılapları üzerine kurguladığını söyledi. Geylani, “Buna rağmen sistem Mustafa Kemal’i bile sansür edebiliyor. Mustafa Kemal 1920’li yıllarda Kürt, Kürdistan, Kürdistan milletvekili gibi ifadeler kullanmıştı. Ama daha sonra sistem bu sözleri gizledi. Bu Kanuni’nin sözlerinin sansürlenmesinden daha ağır bir durumdur. 80-90 yıl öncesini bile inkar edenlerin 500 yıl öncesini inkar etmelerine şaşırmadım doğrusu” dedi. Geylani, konuyu parti içerisinde değerlendirdikten sonra TBMM gündemine taşıyabileceklerini kaydetti.

O mektup

Kanuni’nin Macar Kralı Francois’e yazdığı ve tarihçi Halil İnalcık’ın Devlet-i Aliye kitabında yer verdiği mektubun Kürdistan ifadesinin geçtiği bölüm şöyle: Ben ki, sultanu's selatin ve burhanu'l havakin tac-bahş-i husrevan-ı ruy-i zemin zillulllah fi'l-ardayn Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin Anadolu'nun ve Karaman'ın ve Rum'un ve vilayet-i Zulkadriyye'nin ve Diyarbekr'in ve Kürdistan ve Azerbaycan'ın ve Şam'ın ve Haleb'in ve Mısır'ın ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve külliyen diyar-ı Arab'ın ve Yemen'in ve dahi nice memleketlerin ki... sultanı ve padişahı sultan Beyazıd han oğlu sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Hanım.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89