• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 3 °C

Kürdistan Hükümeti: PKK hemen vazgeçmeli!

Kürdistan Hükümeti: PKK hemen vazgeçmeli!
Federal Kürdistan Bakanlar Kurulu, Şengal’de “kanton” oluşturma girişiminin “yasadışı” olduğunu vurguladı.

Federal Kürdistan Bakanlar Kurulu, Şengal’de “kanton” oluşturma girişiminin “yasadışı” olduğunu vurgulayarak, PKK’den bu girişimden “hemen” vazgeçmesini istedi. 

Bakanlar Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “O yaralı beldenin dertlerinin siyasete malzeme yapılmaması gerektiği” belirtildi. 

Kürdistan Bölgesi’ne yapılan müdahalelerin kabul edilemeyeceği dile getirilen açıklamada, söz konusu yasadışı girişimin siyasi ve idari gerginliklere yol açacağı kaydedilerek, “PKK Kürdistan Bölgesi’nin işlerine karışmaya son vermeli” denildi.

Şengal’in aldığı ağır yaradan dolayı Federal Kürdistan Başkan Mesud Barzani ve Peşemrge Güçleri Genel Komutanlığı’nın, doğrudan bölgedeki IŞİD örgütü mensuplarına karşı gerçekleştirilen operasyonları komuta ettiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın meşru ve anayasal kurumları vardır. Ezidi Kürtler’in de Kürdistan Parlamentosu ve Irak Temsilciler Meclisi’nde temsilcileri mevcuttur. Şimdi ve gelecekte yapılan bütün işler yasadışı ve uygunsuz müdahalelerle değil, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın meşru kurumları aracılığıyla yapılacaktır.” 

Bakanlar Kurulu, “PKK’den hemen söz konusu yasadışı girişimi durdurmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Açıklamada, IŞİD saldırıları başında evini-barkını terk eden Şengal bölgesi Kürtleri’nin kurtarılması için Peşmerge Güçleri’ne destek veren YPG savaşçılarına da teşekkür edildi. 

Bakanlar Kurulu, Şengal’in il olmasının değerlendirileceği ve bu konuda Merkezi Irak Hükümeti’yle görüşüleceği bilgisini de iletti. 

Yazılı açıklamada, “Peşmerge Güçleri’nin Şengal bölgesinin tamamını kurtarma çabaları sürerken, Kürdistan Bölgesi Hükümeti de bölge halkına yardıma ve bölgenin yeniden yapılanması için çalışmalarına devam edecektir. Bu konuda Bağdat’la da çalışmalar devam edecektir” denildi.

Şengal bölgesinin 3 Ağustos 2014’te başlayan IŞİD saldırılarından sonra, çok zor durum yaşadığı, yaranın Kürt milletinin gözünde taze olduğu dile getirilen açıklamada, şu ifadeler de yer aldı:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve hala bir bölümü örgütün elinde olan kaçırılan kadınların kurtarılması için elinden geleni yapmıştır. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümeti, işlenen suçların soykırım (jenoside) olarak tanınması için çaba içerisindedir.”

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89