• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 1 °C

Kürdistan hükümeti: Irak nüfus sayımının zamanlaması yanlış

Kürdistan hükümeti: Irak nüfus sayımının zamanlaması yanlış
Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak’ta 2020 yılında yapılması planlanan nüfus sayımı konusundaki endişelerini koruyor. Kürdistan Planlama Bakanı Dara Reşîd, Irak’ta hayat normale dönmeden nüfus sayımı yapılmamasını ve zamanlamanın doğru olmadığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Planlama Bakanı Dara Reşîd, Irak Merkezi İstatistik Kurumu Başkanı Dr. Ziya Avad Kazım, Irak’ta 2020 tarihinde gerçekleşmesi planlanan nüfusu sayımı konusunu görüşmek üzere başkent Hewler’de bir araya geldi. 

Görüşme ardından yapılan ortak basın açıklamasında Kürdistan Bölgesi Planlama Bakanı Dara Reşîd, nüfus sayımı gündemiyle  Irak Merkezi İstatistik Kurumu ile şimdiye kadar üç kez toplandıklarını belirterek, toplantıda Kürdistan Bölgesi’nin gerçekleşecek olan nüfus sayımına dair kaygı ve endişelerini dile getirdiklerini söyledi.

Planlama Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda Hristiyan, Türkmen ve Sünni kardeşlerimiz de belki endişelidirler. Irak’ta yapılacak olan genel sayım hakkında bakanlar kuruluyla da görüştük ve bu sayımın oluşturacağı tehdit ve zararları kendilerine ilettik. Hem Irak hükümeti hem de Kürdistan hükümeti bu sorunların çözülmesi için ciddi adımlar atmakta. Bu işlem yapılmadan önce Irak’ın bütün bölgelerinde durumları nolmalleştirilmesi gerekir. Biz de Kürdistan hükümeti olarak normal koşullarda yapılacak olan ve hedefi gelişmek olan bir sayımı tamamen destekliyoruz.”

Dara Reşîd “Irak’ta yapılan bütün sayımlar 1927’den 1997’ye kadar, hiçbiri Irak’ın gelişimi için yapılmamıştır. Yapılan bütün sayımların arkasında ya bir siyasi amaç ya da bir siyasi müdahale olmuştur. 2004’te kurtulan yeni Irak’ta, yapılacak genel sayımda hiçbir siyasi müdahale yapılmamasını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Irak Merkezi İstatistik Kurumu Başkanı Dr. Ziya Avad Kazım ise nüfus sayımına ilişkin temel hussusların belirlendiğini ve sayımın uluslarası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Kürdistan İstatistik Komisyonu ve Planlama Bakanlığı ile sıkı bir koordinasyon ve diyalog içerisinde olduklarını belirten Dr. Ziya Avad Kazım, “Umarız hazırlıklar zamanında tamamlanır ve nüfus sayımı belirlenen tarihte gerçekleşir” ifadelerini kullandı.

Irak’ta nüfus sayımı 22 yıldır yapılmadı

Irak devleti şimdiye kadar resmi olarak iki nüfusu sayımı ygerçekleştirdi. Birincisi 1965’de ikincisi ise 1997 yılında gerçekleşti. 1997’deki sayımda Kürdistan Bölgesi’nin 3 vilayeti (Hewler, Süleymaniye ve Duhok) dahil edilmemişti.

Kürdistan İstatistik Komisyonu’nun verilerine göre Kürdistan Bölgesi’nde Kürdistan Bölgesi’nin her dört ilinde toplam 6 milyon 33 bin kişi yaşıyor.

UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) raporuna göre 2019 yılında bölgeye sığınan 250 bin kişi bulunuyor. Kürdistan İstatistik Komisyonu’na göre bu yılın şubat ayına kadar elde edilen verilere göre göçmen sayısı 811 kişi olarak tespit edildi.

Irak Merkez İstatistik Kurumu’nun paylaştığı oranlara göre Irak nüfusunun 39 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Ancak Irak göç eden sığınmacıları bu sayının dışında tutuyor.

Irak’ın iç bölgelerinden göç eden 2 milyon kişiden 811 bini Kürdistan Bölgesi’nde barınıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89