• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

'Kürdistan Cumhuriyeti’nin doğuşu yakın’

'Kürdistan Cumhuriyeti’nin doğuşu yakın’
Merkezi New York’ta bulunan Gatestone Enstitüsü, son araştırmasında Kürtleri mercek altına aldı ve Kürdistan’ın bağımsızlığı ihtimalini değerlendirdi.

Amerika’da bulunan Gatestone Enstitüsü son araştırmasında, Federal Kürdistan'da demokrasinin gittikçe güçlendiğini, eksiklikler olsa da bir “Kürdistan Cumhuriyeti”nin yakın olduğu tahmininde bulundu. 

Merkezi New York’ta bulunan Gatestone Enstitüsü, son araştırmasında Kürtleri mercek altına aldı ve Kürdistan’ın bağımsızlığı ihtimali ile şartlarını değerlendirdi. 

Araştırmada, Federal Kürdistan'daki partilerden KDP ve KYB’nin “iktidarı sardığı” ancak şimdi bölgede birliğin güçlendiği belirtildi. Parlamentodaki çoğunluğu KDP ve KYB oluşturmasına rağmen, diğer partilerin de iktidara dahil olduğu vurgulandı. 

Enstitünün araştırma raporunda şunlara yer verildi: 

“Siyasetin kuşatılması, yerini birlik hükümetine bırakmış durumda. Bu da Kürdistan Cumhuriyeti’nin temelinin mayası olabilir. Devlet ilanı için bir “fırsat” bekleniyor. Şimdilerde bazı engeller olsa da o devlet eninde sonunda inşa edilecek.” 

Gatestone Enstitüsü, IŞİD’le savaşa da şu şekilde değindi: “IŞİD’le savaş, Kürt devletinin inşasının gecikme sebeplerinden biri oldu. Fakat o savaşta bazı yerleri kaybetmesine rağmen Peşmerge, artık kendine gelmiş ve IŞİD’e kaptırdığı yerleri geri almış durumda. Savaşta, koalisyona ait savaş uçakları da Peşmergeye destek verdi.” 

İran’ın Kudüs Ordusu’nun da konu edildiği araştırmada, Iraklı Şii milislere de değinilip, “Kudüs Gücü ve Iraklı Şii milisler, Irak’ın IŞİD’le savaşta belli bir noktaya kadar amacından uzaklaşmasına sebep oldu” denildi.

Enstitünün araştırmasına göre, Kürdistan’ın bağımsızlığının gecikmesinin bir diğer sebebi de ABD’nin, Kürtler’in Irak’ın bir parçası olarak kalmasını istemesi ve bunun için de Erbil ve Bağdat’ı bir araya getirerek anlaşma imzalatması oldu. 

Raporun bir diğer bölümünde de Ortadoğu’daki realite ve şartların, Kürtler’in en büyük rüyasına kavuşmalarına engel olduğu belirtildi. “Komşu ülkeler, Kürtler’in haklarına ulaşmasına karşı olduğu için Kürdistan’ın bağımsızlığına engel oluyor” denilen raporda, gerekçe olarak da “Kürdistan’ın İsrail’in müttefik olarak görülmesi ve bunun söz konusu ülkelerin çıkarlarına ters olması” gösterildi. 

Raporda, Kürtler’in, kaderlerinin artık Araplar tarafından belirlenmesini istemedikleri ve bağımsızlığa doğru yürüdükleri belirtildi. 

Raporda, büyük devletlerin bağımsızlık konusunda daha önce birçok kez söz verdiğini ancak sözünde durmadığı da vurgulandı.

Raporda son olarak şöyle denildi:

“Kürtler, bölge ve ülkeleriyle gurur duyuyorlar. Aynı zamanda ülkeleri gelişmiş ve medeniyet sahibi bir coğrafya. Bu sebepler ve IŞİD’e karşı galip gelmeleri, Kürtler’in bağımsızlık konusunda daha inançlı olmasını sağlıyor. Kürtler, Bağdat’ın kendilerine dışardan gelen silah yardımını engellemesinden rahatsız. Kürdistan’da her yerde Kürdistan bayrağı dalgalanıyor ama Irak bayrağı görünmüyor. Kürt dili o bölgede üstün ancak Arapça yabancı. Bunlar da bağımsızlığın diğer işaretleri. Bunun için Kürdistan kısa zamanda doğacaktır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89